Bahaya Bintik Kolesterol

Kolestrol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah di semua sel-sel badan. Kolestrol amat penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel & sesetengah hormon berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang lain. Jika terlalu banyak kolestrol dalam darah , akan timbul satu risiko yang besar untuk penyakit seperti jantung atau angin ahmar.

RISIKO KOLESTEROL

Kolestrol ada dua sumber: Badan – Hati anda dan sel-sel lain dalam tubuh anda menghasilkan 75% dari kolestrol darah. Makanan – 25% datang dari apa yang kita makan. Kolestrol LDL adalah kolestrol yang bahaya kerana terlalu banyak ia berada dalam darah akan menyebabkan arteri tersumbat sekaligus akan meningkatkan risiko untuk serangan jantung dan strok, Ia dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh tetap ramai orang mewarisi gen yang menyebabkan merka menghasilkannya terlalu banyak. Faktor pemakananan seperti lemak politepu ( Polysaturated ) dan lemak trans ( Transfat ) juga meningkatkan jumlah % terlalu tinggi.

BINTIL / BINTIK KOLESTEROL

Bintil kolestrol atau xanthomas adalah lebihan lemak yang terbina di bawah kulit. Sesiapa pun boleh mempunyai bintil ini tetapi paling biasa kita akan lihat pada orang tua dan orang yang mempunyai sejarah kolestrol tinggi. Xanthomas boleh muncul di mana-mana sahaja di sekitar badan..selalu kita kan lihat di sekitar lutut, siku , tangan , kaki , sendi , tendon dan yang tempat yang lain.

Tetapi apabila kolestrol terbentuk pada kelopak mata ia dipanggil xanthelasma palpebra. Keadaan ini biasanya tidak semestinya dikaitkan dengan tahap kolestrol yang tinggi. Bintil kolestrol boleh berbeza dari segi saiz sama ada saiz kecil atau besar lebih kurang 3 inci. Biasanya ia terbentuk seperti lebihan daging berwarna putih atau kekuningan. Bintil ini tidak menyakitkan tetapi boleh mengganggu penampilan wajah seseorang jika kelihatan banyak di sekitar kelopak mata atau muka.

TIPS MELAWAN KOLESTEROL

  1. Berhenti mengambil makanan yang berlemak dan berminyak – salah satu penyebab adalah makanan. Jadi kita kena elakkan makanan yang mengandungi tahap kolestrol tinggi. Sebenarnya susah nak explain makanan yang tinggi kolestrol..senang untuk kita faham makanan yang berminyak dan berlemak.
  2. Jangan goreng berulang – Jika nak menggoreng pon pastikan minyak yang digoreng tidak digunakan berulang kali. Sebab minyak yang diguna semula itu lagi tinggi tahap kolestrolnya.
  3. Guna minyak yang sihat untuk menumis – Minyak Naturel yang paling rendah kadar lemaknya setakat yang saya tahu..nak elak dari tumis makanan memang sukar tapi boleh guna minyak masak seperti minyak jagung, matahari atau zaitun. Minyak nie mahal sikit tapi berkhasiat.
  4. Bertukar ke masakan tidak bergoreng dan bertumis – Ubah diri kita dan lidah ke arah masakan rebus dan bakar. Minimumkan masakan goreng.
  5. Makan makanan yang berserat tinggi – High fiber juga dapat mengurangkan kolestrol..sayur-sayuran, buah-buahan adalah sumber serat yang baik. Jika tak makan sayur, boleh gantikan dengan product high fiber.
  6. Kurangkan makan daging merah tetapi lebihkan ikan – contohnya daging lembu..daging nie ada bersama lemaknya..jadi lebihkan ikan..macam dalam seminggu 2 hari makan daging, 5 hari makan ikan.
  7. Jangan lupa bersenam – penting untuk turunkan kadar kolestrol dengan segera..segala lemak yang masuk dalam badan kena dibakar supaya tidak tersimpan dalam badan. cukup sekadar kuar peluh, xperlula sampai kena selalu pegi gim.
  8. Gantikan santan kepada santan rendah lemak atau susu rendah lemak. – santan memang amat diperlukan bagi rakyat Malaysia. Majority semua makanan perlukan santan. tetapi boleh digantikan dengan santan rendah lemak.

sumber: nurinsupplement

BAGAIMANA RESVERATROL DAPAT TURUNKAN PARAS KOLESTEROL ?

Resveratrol terkenal dengan antioksidan yang tinggi. Antioksidan dalam resveratrol membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah

Fungsi resveratrol ini, ia melindungi salur darah kita, jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan. Kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah yang boleh menyebabkan kolesterol berlebihan. Resveraterol terbukti berkesan mencegah pembekuan kolesterol dari melekat di saluran darah.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

vivix kolesterol tinggi

KOLESTEROL TURUN, KEPALA DAH TAK SAKIT

Alhamdulillah, gembira dapat berita kesan positive seorang customer. Beliau datang ke ofis untuk check kesihatan, antaranya buat blood test untuk blood sugar dan kolesterol. Beliau juga buat Karada – untuk check composisi lemak, internal body age, metabolisma rate. Masa check kolesterol beliau sangat tinggi, 8.7 dan dah lama mengalami sakit kepala bertahun-tahun. Alhamdulillah lepas consume vivix + omega selepas 2 bulan (nak turun kolesterol ambil masa ya!) . Kolesterol turun dari 8.7 ke 6.8, Dah tak sakit kepala

Ya Allah, nikmat kesihatan yang tidak terhingga. Ianya rezeki. Koleseterol tinggi punya banyak masalah kronik antaranya serangan jantung, stroke, tekanan darah tinggi dan banyak lagi. Jika anda atau orang tersayang mengalami masalah kolesterol tinggi, bertindaklah segera.

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge