Bahaya Darah Tinggi Selepas Bersalin.

Ibu mengandung selalu ambil berat keadaan tekanan darah ketika hamil. Selepas bersalin mereka jarang untuk selalu periksa tekanan darah kerana beranggapan tekanan darah selepas bersalin pasti akan normal. Dulu darah tinggi kerana mengandung sahaja.

Selepas bersalin , kita digalakkan untuk berpantang dan tempoh berpantang kita juga kena pastikan kita makan makanan berkhasiat, berzat untuk pastikan tekanan darah kita stabil.

Sakit kepala yang teruk atau berpanjangan

Ini mungkin kesan sampingan suntikan epidura atau anestesia spina, dan anda mungkin mengalami sakit kepala yang teruk bila anda duduk atau berdiri.

Dalam 72 jam pertama selepas bersalin, sakit kepala yang teruk juga mungkin tanda pra-eklampsia, bersama dengan penglihatan kabur dan/atau berasa loya.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah anda patut diambil dalam masa enam jam pertama selepas bersalin. Jika angka di bawah (diastolik) melebihi 90, ini mungkin tanda anda mengalami pra-eklampsia dan berisiko menghidap eklampsia sepenuhnya. Tekanan darah anda perlu diambil sekali lagi dalam masa empat jam jika anda tiada tanda-tanda lain.

Eklampsia boleh terjadi semasa hamil, semasa melahirkan atau malah selepas bersalin. Ia boleh juga berlaku sehingga empat minggu selepas bayi dilahirkan, terutamanya jika praeklampsia itu teruk.

Eklampsia berlaku apabila membran otak (membran serebrum) menjadi terengsa. Ini boleh menyebabkan sawan atau konvulsi. Ini meletakkan anda dan juga bayi anda dalam bahaya.

Eklampsia ialah penyakit yang berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap praeklampsia, sangat jarang bagi komplikasi jenis ini menjadi sangat serius sehingga boleh membahayakan nyawa.Komplikasi-komplikasi laintermasuk:

  • kegagalan hati dan buah pinggang;
  • strok (pendarahan serebrum);
  • cecair dalam paru-paru

SUMBER

BAGAIMANA RESVERATROL DALAM VIVIX MEMBANTU DARAH TINGGI

Menurut website webmd.com

Resveratrol helps reduce inflammation, prevents the oxidation of LDL “bad” cholesterol, and makes it more difficult for platelets to stick together and form the clots that can lead to a heart attack.

darah tinggi (2)

darah tinggi (3)

darah tinggi (4)

darah tinggi (1)

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Comments

comments

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge