Doktor Sahkan Kanser Ovari CLEAR!

Kanser ovari bermula di dalam ovari. Wanita mempunyai dua ovari, satu di setiap sebelah uterus. Ovari – setiap satu kira-kira saiz badam – menghasilkan telur (ova) dan juga hormon estrogen , progesteron dan testosteron.

Masalah ini sering terjadi tanpa gejala sehingga ia telah merebak di dalam pelvis dan abdomen. Pada peringkat ini, ianya adalah sukar untuk dirawat dan sering membawa maut.

GEJALA KANSER OVARI

Tanda-tanda biasanya tidak khusus dan ianya sering sama seperti gejala penyakit lain termasuk masalah pencernaan. Tanda-tanda dan gejala-gejala mungkin termasuk:

 1. Tekanan abdomen, cepat kenyang, bengkak atau kembung.
 2. Rasa tidak selesa atau sakit pelvis.
 3. Senak berterusan, angin atau mual.
 4. Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit.
 5. Perubahan tabiat pundi kencing, termasuk keperluan yang kerap untuk membuang air kecil.
 6. Hilang selera makan atau cepat rasa kenyang.
 7. Peningkatan lilitan perut atau pakaian terasa lebih ketat di sekeliling pinggang anda.
 8. Tiada tenaga/stamina.
 9. Sakit pinggang.

PUNCA UTAMA

Secara umumnya , ianya bermula apabila sel-sel yang sihat yang mengalami mutasi genetik (perubahan gen) yang bertukar sel-sel normal menjadi sel-sel yang tidak normal.

Sel-sel yang sihat membesar dan membiak pada kadar yang ditetapkan, akhirnya mati pada masa yang ditetapkan . Walau bagaimanapun , sel-sel barah membesar dan membiak di luar kawalan, dan mereka tidak mati apabila sepatutnya.

Apabila sel-sel yang tidak normal berkumpul , mereka membentuk jisim (ketumbuhan). Sel-sel barah ini menyerang tisu yang berhampiran dan merebak dari tumor asal dan tersebar di tempat lain dalam badan (metastasis).

JENIS-JENIS

1. Epitelium

Ini adalah paling biasa(kira-kira 9 dalam 10 kes). Kanser ini bermula dalam sel-sel di luar ovari. Kanser ini bermula pada lapisan nipis tisu yang meliputi bahagian luar ovari. Ianya sering berlaku pada wanita yang telah putus haid- biasanya wanita yang berusia lebih daripada 50. Ia jarang berlaku pada wanita muda.

2. Sel Germa ( Germ cell cancer)

Kanser ini bermula dalam sel-sel telur yang menghasilkan ova. Kira-kira 1 dalam 10 kes adalah kanser sel germa. Biasanya berlaku di kalangan wanita muda. Kebanyakan kes sel germa boleh diubati kerana ia biasanya mempunyai respon dengan baik terhadap rawatan kanser ovari.

3. Stromal

Kanser ini bermula dalam sel-sel yang menghasilkan hormon dalam ovari. Kanser ini bermula pada tisu ovari yang menghasilkan hormon estrogen, progesteron dan testosteron. Kanser jenis ini adalah jarang berlaku.

FAKTOR-FAKTOR RISIKO

Faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko masalah wanita ini.  Mempunyai satu atau lebih faktor-faktor risiko tidak bermakna anda pasti mempunyainya di masa depan, tetapi risiko anda mungkin lebih tinggi daripada kebanyakan wanita. Faktor-faktor risiko termasuk:

1. Mewarisi mutasi gen .

Sebilangan kecil daripada kes ini adalah disebabkan oleh mutasi gen yang diwarisi. Gen yang mempunyai lebih risiko barah ini dipanggil kanser payudara gen 1 (BRCA1) dan kanser payudara gen 2 (BRCA2). Gen ini pada mulanya telah dikenalpasti dalam keluarga dengan pelbagai kes kanser payudara , iaitu bagaimana mereka mendapat nama-nama mereka , tetapi wanita dengan mutasi ini juga mempunyai risiko meningkat dengan ketara. Satu lagi pautan genetik yang dikenali melibatkan sindrom yang diwarisi yang dipanggil keturunan kanser kolorektal poliposis (HNPCC). Wanita dalam keluarga HNPCC mempunyai risiko yang tinggi kanser pada lapisan dalam rahim (endometrium), kolon, ovari dan perut.

2. Sejarah keluarga.

Jika wanita dalam keluarga anda telah disahkan menghidap penyakit ini, anda mempunyai peningkatan risiko penyakit ini.

3. Sejarah Diagnosis.

Jika anda telah disahkan menghidap kanser payudara , kolon, rektum atau rahim , risiko boleh bertambah.

4. Umur Yang Lanjut.

Risiko meningkat dengan peningkatan umur anda . Selalunya terjadi selepas menopaus, walaupun ia boleh berlaku pada sebarang usia .

5. Kemandulan

Wanita yang tidak pernah hamil mempunyai peningkatan risiko berikut.

PERINGKAT-PERINGKAT PENTING

 • Peringkat I. – Adalah terhad kepada satu atau kedua-dua ovari sahaja.
 • Peringkat II. – Telah merebak ke lokasi lain di pelvis, seperti rahim atau tiub fallopio.
 • Peringkat III.  – Telah merebak di luar pelvis atau nodus limfa di dalam abdomen.
 • Peringkat IV.  – Telah merebak ke organ-organ di luar abdomen, seperti hati atau paru-paru.

PERINGATAN

Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser ovari atau kanser payudara, bincanglah dengan pakar gineonkologi tentang risiko anda. Dalam beberapa kes, pakar gineonkologi boleh merujuk anda kepada pakar genetik klinikal untuk membincangkan ujian untuk mutasi gen tertentu yang meningkatkan risiko payudara dan ovari kanser.

sumber: klgynaecologist

RESVERATROL MERAWAT KANSER ?

Resveratrol yang telah terbukti dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser. Antara kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser:

Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti kanser.

Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October 2011 menunjukkan resveratrol berjaya menghalang sel kanser payu dara daripada membesar.

Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapati resveratrol berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan kanser payu dara.

Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel kanser.

Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang kanser prostate daripada membesar.

FUNGSI RESVERATROL MELAWAN KANSER

Resveratrol membantu merawat kanser dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan resveratrol, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan resveratrol walaupun anda sudah bebas kanser kerana khasiat resveratrol sangatlah banyak.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

doktor sakan kanser ovari clear minum vivix shaklee

kanser servik sembuh minum vivix

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge