Faraj Koyak Rabak Sakit Bersalin. Rahsia 3hari Cepat Sembuh

Dianggarkan lebih kurang 85 peratus wanita yang melalui proses kelahiran biasa (vaginal birth) akan mengalami sedikit sebanyak trauma perineal yang mana 60-70 peratus daripada mereka memerlukan jahitan (suturing). Trauma ini boleh berlaku secara semula jadi atau melalui episiotomi.

Kategori Koyak ( Tear)

Koyak (tear) bahagian posterior perineum akibat kelahiran boleh dibahagikan kepada empat kategori bergantung kepada lapisan yang koyak.

  1. first degree melibatkan koyak lapisan kulit sahaja.
  2. Second degree melibatkan koyak di lapisan kulit dan lapisan otot.
  3. Third degree melibatkan koyak pada bahagian anal sphincter sama ada sebahagian (partial) atau kesemua (complete).
  4. Fourth degree melibatkan koyak kesemua lapisan, internal dan external anal sphincter sehingga ke lapisan mucosa anus (dubur).

Bagaimanapun, ini tidak bermakna episiotomi boleh mengelakkan koyak third degree atau koyak fourth degree.

Semasa kelahiran faraj, trauma perineum juga boleh berlaku di bahagian anterioir. Ini melibatkan luka di bahagian bibir kemaluan (labia), bahagian anterioir faraj dan clitoris. Koyak atau luka di bahagian ini cuma membawa mobiditi yang rendah berbanding dengan trauma di bahagian posterior perineum.

Faktor risiko yang boleh membawa kepada koyak bahagian perinium

  1. bilangan kelahiran (pariti)
  2. saiz anak yang dikandung
  3. cara kelahiran
  4. posisi bayi yang tidak normal.
  5. Faktor ibu pula termasuk kumpulan etnik, umur, jenis tisu dan status pemakanan seseorang.

Trauma bahagian perineum boleh memberi kesan negatif dari aspek fizikal, psikologi dan sosial wanita tersebut terutama semasa peringkat awal dan lewat pantang. Ada kalanya ia boleh mengganggu wanita memberi susu badan dan menjejaskan kehidupan keluarga dan hubungan seks.

Akibat Faraj Koyak Teruk

Dianggarkan 3 hingga 10 peratus pula dilaporkan mengalami faecal incontinence (kegagalan mengawal pembuangan najis) dan 19 peratus mengalami urinary incontinence (kegagalan mengawal kencing).

SUMBER

Faraj Koyak Rabak Sakit Bersalin. Rahsia 3hari Cepat Sembuh

[LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA SAMPAI TAK BOLEH JALAN, TAK BOLEH DUDUK]
.

Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.

Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.

5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.

Jahit kat bawah yang ” banyak” belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takut. huhuu

Ya ALLAH sakitnya.

Nak duduk sakit..

Nak berjalan lagi la sakit..

Sampai nak duduk menanges.. huhuhu

Last pilihan Ainul makan VIVIX. dulu rasa vivix ni MAHAL la. Tapi bila dah SAKIT , MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.

3 Hari konsistent makan setiap hari….

ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar
.

BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:

1. SUSU MERIAH. memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ‘ lain sangat ‘ .. sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak.

2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser.

3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. takde la lemau semacam. badan bertenaga. boleh uruskan anak anak walaupun pantang sendiri. muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar
4. cepat berat turun.. Bonus dan semua wanita dalam pantang nak sangat kannnn.. Berat cepat je turun dalam pantang ni

 

Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in 1.

Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan

Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya.

Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya.

 

 

 

9 Bulan kita wanita korban kan tubuh badan, rahim kita membawa zuriat. Proses bersalin yang menyakitkan. Terpaksa pula tanggung kesakitan luka jahitan bersalin yang teruk.

Faraj kita aset utama kita. Jika ianya rosak .. macam macam perkara akan berlaku. Kita makin tua makin sakit, suami mungkin akan mula makan luar..

Rahim, faraj hanya ada 1.. Jagalah ia dan bagi yang terbaik , paling terbaik untuk aset penting kita ini

 

 

Jika kita boleh minta hantaran tinggi masa kawen, maka kita wajib juga minta vitamin berpantang paling MAHAL

Cara Order VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan
Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.
Ainul Mustafa
Certified Product Trainer

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge