Jangan Biarkan Darah Tinggi Sampai Stroke

Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan, pada tahun 2006 daripada sejumlah sampel kajian seramai 16 440 orang, dianggarkan 43% daripada 16 440 orang tu mengalami masalah darah tinggi = 7069 orang (sumber).

Tekanan darah tinggi yang normal biasanya dalam lingkungan 120 mmHg (systolic) /80 mmHg (diastolic). Systolic bermaksud ukuran tekanan darah masa jantung mengepam darah, diastolic bermaksud ukuran tekanan darah masa jantung tengah relax. Ada beberapa peringkat dalam pengelasan tahap keadaan tekanan darah seseorang.

Ia berlaku disebabkan oleh peredaran darah ke otak yang terganggu secara tiba-tiba (hipertensi tekanan darah) sehingga berisiko mengakibatkan dinding salur darah pecah. Kebocoran ini akan menyebabkan darah merebak ke bahagian dalam sekitar otak.

Akibat gagal menerima oksigen dan nutrien yang dibekalkan oleh darah, sel otak akan mula lemah dan mati. Semakin besar potensi darah yang bocor, semakin tinggi risiko strok yang bakal dihadapi.

BOLEHKAH PEMAKANAN YANG BAIK MEMBANTU MENURUNKAN DARAH TINGGI ?

Makanan yang tinggi dengan kalium memberikan nisbah yang lebih baik kalium kepada natrium. Peningkatan nisbah ini boleh membantu dengan mengurangkan tekanan darah. Sayur-sayuran berdaun seperti salad romaine, arugula, kale, turnip dan bayam tinggi dengan kalium. Pilih sayur-sayuran segar atau sayur hijau sejuk beku. Sayur-sayuran dalam tin selalunya telah ditambah natrium. Sayur-sayuran sejuk beku, mengandungi banyak nutrien seperti ketika segar dan mudah untuk disimpan.

BAGAIMANA KHASIAT POLIFENOL MEMBANTU MENGAWAL MASALAH TEKANAN DARAH TINGGI

Ramuan yang dinamakan Polygonum Cuspidatum, atau nama mudahnya adalah knotweed Jepun. Tumbuhan ini juga banyak terdapat di Amerika Utara dan juga Epropah. Knotweed Jepun nie adalah sumber untuk Resveratrol yang juga terdapat dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga biji anggurnya. Polygonum Cuspidatum banyak digunakan dalam produk anti-penuaan seperti Resveratrol dan juga pelbagai jenis perubatan Cina.

Para saintis telah melakukan banyak kajian dalam mengkaji manfaat Resveratrol dalam kesihatan kita. Hasil kajian itu menunjukkan bahawa :

  • Resveratrol membantu dalam melambatkan proses penuaan, merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet dan mengurangkan berat badan.
  • Resveratrol membantu mengurangkan tekanan darah tinggi kerana mampu merawat badan kita dari peringkat sel lagi. Ia memperbaiki DNA kita supaya menjadi lebih sihat. Mendapan-mendapan lemak yang tersangkut dalam saluran-saluran darah kita yang sempit tu pun akan dikeluarkan.
  • Jadi, jantung kita tidak akan bekerja keras lagi untuk mengepam darah ke seluruh badan. Bila jantung dah mengepam secara normal, maka tekanan darah kita pun kembali normal.
  • Jadi, kesimpulannya resveratrol sangat baik untuk merendahkan bacaan tekanan darah tinggi pesakit-pesakit darah tinggi nie. Tak rugi mencuba penawar nie.
  • Tapi kena ingat, ini bukannya ubat, hanya alternatif sebagai ikhtiar untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik.

vivix shaklee rawat darah tinggi

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

darah tinggi cegah stroke minum vivix shaklee

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

2 Replies to “Jangan Biarkan Darah Tinggi Sampai Stroke”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge