Kepala Pening Berpusing Pusing Tanda Penyakit Vertigo

Vertigo ialah situasi dimana seseorang akan merasa pening seperti kepala atau sekeliling berputaryang boleh menyebabkan seseorang tidak stabil, jatuh atau pitam. Pernah tidak anda merasakan anda sedang bergerak atau berpusing-pusing atau merasakan bilik yang bergerak sedangkan anda sedang berdiri atau sedang terbaring? Tahukah anda vertigo boleh disebabkan beberapa masalah berbeza yang membabitkan telinga dan otak? Dan ada diantaranya tidak serius, manakala ada yang boleh mengancam nyawa.

APA SIMPTOM VERTIGO ?

 • Anda merasakan ruang atau diri anda berpusing-pusing atau bergoyang.
 • Anda merasakan hilang keseimbangan. Ianya boleh berlaku dalam sesaat, seminit, sejam atau sehari. Perasaan ketidakseimbangan itu boleh datang dan pergi.
 • Anda menjadi seorang yang sensitif pada cahaya, bunyi serta merasa sakit kepala.
 • Anda merasakan penglihatan bertindih
 • Anda merasakan kesukaran bernafas, berpeluh
 • Anda merasakan pergerakan jantung yang cepat.
 • Anda tetiba mempunyai masalah untuk menelan dan bercakap serta merasa lemah.Jangan tunggu lagi, segera dapatkan rawatan dan pengesahan dari doktor pakar iaitu Pakar Telinga, hidung dan tekak (ENT).

APA PENYEBAB BERLAKU VERTIGO ?

Masalah Telinga – radangan, jangkitan atau mendapan serta pembentukan kalsium(otolith) di saluran semisirkular yang boleh menyebakan masalah dalam sistem vestibular. Sistem Vestibular ini meliputi telinga dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.

Ada 3 jenis VERTIGO yang disebabkan oleh masalah telinga iaitu ‘Benign Paroxysmal Postional Vertigo’aka BPPV, penyakit meniere seperti telinga berdegung, perasaan rasa macam berputar-putar dan radang urat saraf vestibular. BPPV disebabkan oleh pembentukan kalsium dalam telinga yang dipanggil otolith yang termendap dibahagian yang tidak sepatutnya disaluran semisirkular.

Penyakit Meniere adalah keadaan yang menyebabkan berlaku berulang kali tiga gejala vertigo, kehilangan pendengaran dan bunyi dalam telinga (tinnitus). Radang urat saraf vestibular disebabkan oleh virus yang boleh mengakibatkan kebengkakan atau keradangan sekeliling saraf.

Vertigo yang berlaku boleh berlanjutan beberapa minit ke beberapa jam. Ia kemungkinan disebabkan oleh pembentukan cecair dalam koklea telinga malah mereka yang diserang Vertigo yang teruk boleh mengakibatkan loya, muntah dan kesukaran berjalan atau berdiri sehinggakan boleh mengalami kurang pendengaran pada sebelah telinga.

APA PUNCA BERLAKU VERTIGO ?

 • Kecederaan kepala akibat dari kemalangan,trauma atau selepas pembedahan bahagian kepala yang boleh menjejaskan sistem vestibular.
 • Kesan dari ubat-ubatan, namun ianya jarang-jarang berlaku.
 • Migrain dimana ianya dipanggil migrain vestibular.
 • Strok atau TIA (serangan iskemia sementara), pendarahan dalam otak atau multiple sclerosis.

SIAPA BERISIKO MENGALAMI VERTIGO ?

 • sudah berumur
 • pernah diserang strok
 • mempunyai faktor untuk strok (tekanan darah, kencing manis, merokok)

Tahukah anda bahawa punca keberkesanan sistem saraf dalam melaksanakan tugasan didalam badan memainkan peranan..Namun apabila sistem saraf tidak sihat, adalah penting mencari ‘makanan’ nutrisi yang boleh membantu mengekalkan dan memperbaiki sistem saraf tersebut.

Punca sebenar masalah vertigo ialah keberkesanan sistem saraf dalam melaksanakan tugasnya, sertamasalah penuaan yang disebabkan oleh stres oksidatif, jadi nutrien yang paling penting adalah nutrien yang membantu mengekalkan sistem saraf dan mengurangkan kerosakan akibat stres oksidatif.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

rawat vertigo dengan vivix shaklee

vivix shaklee rawat vertigo

vivix rawat vertigo

rawatan sakit vertigo

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

2 Replies to “Kepala Pening Berpusing Pusing Tanda Penyakit Vertigo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge