Luka Kecil Jadi Parah Akibat Kencing Manis

Masalah kaki bernanah atau berulat adalah amat biasa terjadi di kalangan pesakit kencing manis. Walaupun luka yang sedikit, pesakit kencing manis perlu berhati hati ini kerana luka yang kecil boleh menjadi besar, bernanh dan berulat jika tidak mendapatkan rawatan awal.

KENAPA LUKA PESAKIT KENCING MANIS LAMBAT SEMBUH ?

ia ada kaitannya dengan kandungan gula di dalam darah. Kandungan utama dalam plasma darah adalah air. Manakala gula amnya bersifat menarik air. Dengan adanya kandungan gula yang tinggi, ia akan menarik air yang ada pada plasma darah dan menyebabkan darah mengental atau cepat beku. Jadi pesakit diabetes akan menderita luka lebih lambat sembuh berbanding orang normal.

Selain itu, gula juga penyumbang utama kepada ereksi pada kulit. Bakteria lebih suka dan cepat merebak dalam keadaan yang lembap. Sebab itu, Dr Mahyuddin (Doktor Pakar Bedah Ortopedik) di dalam artikelnya Kencing Manis dan Kaki Bernanah menyarankan agar pesakit diabetes mengawal ketat kandungan gula di dalam pemakanan seharian di samping memastikan 5 langkah awal bagi mengelak luka berlaku, antaranya;

  • Elak tapak kaki dari terlalu kering. Boleh sapukan baby oil atau olive oil bagi mengelak dari kaki merekah dan senang terluka.
  • Kaki perlu dilap sebelum dan selepas keluar dari tandas kerana fungus lebih cepat berjangkit terutama di celah-celah jari.
  • Pesakit perlu memeriksa stoking selalu dari adanya batu kecil atau objek tajam.
  • Sentiasa memakai kasut yang bersesuian semasa berjalan. Elakkan selipar atau sandal yang mendedahkan jari kerana ia menyebabkan kaki mudah luka.
  • Sentiasa memeriksa kaki sebelum tidur dengan menggunakan cermin bagi kawasan yang sukar dilihat.

BAGAIMANA RESVERATROL MEMBANTU LUKA KENCING MANIS ?

Bila bacaan gula dalam darah terlalu tinggi, arteri akan menjadi keras dan menyebabkan salur darah menyempit. Salur darah yang sempit akan menghalang zat dan nutrisi yang penting untuk penyembuhan luka, untuk pergi ke arah tempat yang luka untuk merawat luka. Bila nutrisi di bahagian luka berkurang, sel darah putih pun jadi tak banyak kat kawasan luka. Sel darah putih bertindak untuk melawan jangkitan kuman. Bila sel darah putih tak efektif, susah lah luka nak sembuh.

Resveratoral, sejenis bahan yang berperanan untuk membantu mengawal bacaan gula dalam darah dengan cara memperbaiki sensitiviti insulin supaya insulin akan buat kerja tukar gula jadi tenaga- bukan biarkan gula begitu sahaja. Resveratrol juga membantu menghasilkan semula tisu yang sihat dan memperbaiki sistem saraf yang rosak yang mengganggu pengaliran darah untuk merawat luka.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

kencing manis elok dengan vivix shaklee

luka-kencing-manis-kesan-vivix-shaklee-2

PERINGATAN : VIVIX IALAH MAKANAN SIHAT

Perlu diingatkan vivix adalah makanan sihat. Tumbuhan terpilih yang membantu sel sel aktif dan sihat. Bila sel kita sihat, tisu badan kita akan aktif dan terbina dengan cepat. Oleh sebab itu luka cepat sembuh. Luka lambat sembuh bila kita kurang makan makanan yang sihat, cukup makan tetapi makanan itu belum lengkap nutrisi yang badan kita perlukan untuk proses penyembuhan.

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge