Merokok Rosakkan Otak Daya Ingatan

Bahagian tubuh sebelah mana yang tidak bakal terkena kesan buruk dari aksi merokok ? Rasanya tidak ada. Bahagian otak juga boleh terkena kesan negatif dari kebiasaan suka merokok. Menurut peneliti bidang psikologi di Northumbria University, Tom Heffernan dan Anna-Marie Marshall, merokok sangat boleh merosakkan otak. Mereka mengatakan, rokok yang mengandungi 4000 bahan kimia itu boleh mendatangkan sebuah malapetaka pada otak.

KEROSAKAN OTAK

Peneliti mengungkapkan, sebuah kesan buruk pada otak meliputi penurunan kemampuan belajar dan memori di otak. Keadaan itu diburukkan lagi bila perokok juga sering minum minuman keras. Penelitian ini sudah dilaporkan dalam jurnal Frontiers di Psychiatry.

Dalam jangka masa panjang, merokok juga boleh mengganggu kualiti kerja, penurunan kemampuan kognitif, masalah memori, seperti mudah lupa dengan janji dan tidak ingat buat rutin minum ubat mengikut waktu, dan juga menurut penelitian terbaru, perokok pasif pun bakal terkena kesannya jika menghirup asap rokok.

Merokok dinilai dapat memengaruhi korteks atau lapisan di luar otak yang berkaitan dengan fungsi memori dan pemprosesan informasi. Lapisan korteks itu menipis seiring bertambahnya usia. Tetapi, merokok dapat mempercepat penipisan lapisan korteks.

BAHAN KIMIA DALAM ROKOK

Dari 4000 bahan kimia didalam rokok, sebanyak 50 di antaranya atau bahkan lebih adalah racun. Sebut saja, karbon monoksida yang juga ditemukan pada asap knalpot mobil, butana yang ditemukan dalam cairan kimia, serta arsen, amonia, dan metanol pun terkandung dalam bahan bakar roket. Bahan-bahan kimia berbahaya tersebut lama-kelamaan bakal masuk ke dalam tubuh, kemudian merosakkan sel-sel yang sihat.

Merokok jadi faktor risiko utama berbagai jenis kanser, masalah paru-paru, dan masalah kardiovaskular. Lebih luas lagi, merokok juga dapat menurunkan kualiti sel sperma lelaki dan memepercepatkan risiko katarak.

Cara mencegahnya, tentu sudah pasti dengan berhenti merokok. Ada beberapa terapi yang boleh membantu seseorang agar berhenti merokok, seperti terapi pengganti nikotin.

Sumber : Indoharian

CARA MUDAH MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK SUAMI DENGAN KHASIAT RESVERATROL

Resveratrol mendetoxkan nikotin dari dalam darah, organ, otak, dan tempat lain. Bila nikotin berkurangan, rasa ketagih pada nikotin pun hilang.

Orang merokok merasakan satu perasaan bila dia menghisap rokok. Sebab itu bila dia berhenti merokok, otak dia rasa lain macam dan memanggil-manggil untuk dia merokok balik bagi mendapatkan semula perasaan itu. Resveratrol boleh memberikan perasaan tu, jadi bila dia minum resveratrol, dia tak rasa terpanggil nak merokok.

Resveratrol mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal sememangnya teruk, sebab itu orang yang berhenti merokok secara tiba-tiba, dia kena macam-macam penyakit. Senang cakap, badan ‘terkejut’ dengan keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin dalam badan). Insya-Allah dengan resveratrol boleh redakan kejutan tu.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

orang masjid tanah berhenti merokok dengan vivix shaklee isteri suruh makan

berhenti merokok dengan vivix shaklee

kurang-merokok-lepas-minum-vivix

testimonial-berhenti-hisap-rokok

berhenti-merokok-dengan-vivix-shaklee

 

ketagihan-rokok-hilang

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

2 Replies to “Merokok Rosakkan Otak Daya Ingatan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge