DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

10 Khasiat Anggur Hitam

10 Khasiat Anggur Hitam

1. Ginjal

Anggur hitam merupakan makanan sihat untuk ginjal. Oleh itu, anggur bermanfaat untuk kesihatan penderita sakit ginjal serta radang sendi.

2. Pankreas dan Diabetes

Makanan sihat untuk pankreas dapat membantu mengurangkan kadar gula darah yang tinggi. Selain itu turut bermanfaat untuk pesakit diabetes.

3. Penyakit Jantung

Buah anggur sangat bagus untuk pesakit jantung. Ini kerana tahap oksida nitrat di dalam darah akan meningkat ketika anda memakan anggur hitam

Seterusnya bermanfaat untuk mencegah pembekuan serta mengurangkan risiko penyakit jantung.

Antioksidannya juga dapat membantu menghentikan pengoksidaan kolesterol.

4. Gangguan Ginjal

Dapat membantu menyingkirkan asid yang berlebihan pada fungsi ginjal. Oleh itu ia dapat mengurangkan gangguan yang berlaku pada sistem tekanan ginjal.

5. Pencernaan

Selama ini mungkin anda kerap kali mengalami gangguan pencernaan contohnya perut kembung, sembelit serta kerap membuang air besar.

Dengan kerap memakan anggur hitam masalah perut serta pencernaan dapat diatasi kerana anggur hitam mengandungi gula dan selulosa.

6. Mengurangkan Keletihan

Sekiranya anda banyak beraktiviti maka keletihan akan dirasai. Keletihan boleh diatasi dengan mendapatkan rehat yang secukupnya. Jus anggur hitam akan membantu anda dalam menghilangkan keletihan kerana kandungan zat besinya yang tinggi.

7. Migrain

Migrain merupakan penyakit yang sering menyerang bahagian kepala (sakit sebelah kepala). Sekiranya anda mengalami keadaan seperti ini minumlah jus anggur pada setiap pagi tanpa tambahan air yang membantu penyembuhan migrain secara semula jadi.

8. Asma

Cuaca sejuk dan alergi debu merupakan faktor yang sering terjadi serta menjadi punca kepada serangan asma. Ia kerap kali menyerang kerana berlakunya penyempitan di bahagian saluran pernafasan. Anggur hitam dapat membantu mengurangkan gejala asma mahupun sesak nafas.

9. Kanser Payudara

Dalam sebuah kajian menunjukan bahawa anggur yang berwarna hitam dapat membantu mencegah kanser payudara serta mengurangkan jangka masa tumor payudara.

10. Antibakteria

Anggur hitam memiliki kandungan antibakteria serta antivirus yang sangat kuat. Sekiranya anda kerap mengamalkan makan anggur hitam dapat membantu melindungi tubuh daripada jangkitan yang merbahaya.

Selain dari rase yang sedapp anggur hitam nie banyak khasiat nye. Kak Ya kalau makan nie tak cukup setangkai

Nak lagi info sihat jom follow Leha Yusuf .

Leave a Reply

%d bloggers like this: