DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

3 Manfaat Makan 3 Biji Kurma Sehari

3 Manfaat Makan 3 Biji Kurma Sehari

Manfaat Buah Kurma 3 Biji Sehari Dalam Seminggu
1. Mengurangi Risiko Kanser Usus Besar
Selain memastikan makanan dapat dicerna dengan baik, kurma juga membantu memastikan keadaan usus besar lebih sihat dan bebas bakteria. Ini termasuklah melawaskan sistem pencernaan dan membantu usus besar bekerja dengan baik sehingga mengurangkan risiko kanser usus besar.

Kurma juga boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria baik yang menghalang terjadinya kanser.

2. Baik Untuk Menambah Tenaga
Manfaat buah kurma yang lainnya adalah menambah tenaga apabila diperlukan, kerana kandungannya seperti gula semulajadi, glukosa, fruktosa, dan sukrosa. Komponen dalam kurma lebih sihat berbanding minum tenaga dan suplemen lain kerana kandungan serat, potasium, magnesium, vitamin dan oksidannya lebih bersifat semulajadi untuk membuatkan badan lebih bertenaga dan fit.

Ini salah satu sebab ibu yang mahu melahirkan anak disarankan makan kurma sebelum masuk ke dewan bersalin!

3. Sistem Pencernaan Yang Baik
Tahukah anda, hanya dengan pengambilan 1 cawan kurma ia bersamaan 12 gram serat yang diperlukan tubuh? Ini bermakna 48% dari keperluan seharian sudah dipenuhi.

Jadi tidak hairanlah dengan pengambilan 3 biji kurma sehari boleh membantu melancarkan pencernaan.

Berdasarkan sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, mmmbuktikan bahawa individu yang mengamalkan pengambilan kurma sebanyak 7 biji sehari selama 21 hari menunjukkan frekuensi buang air besar yang lebih baik dan peningkatan pergerakan usus berbanding yang tidak mengamalkannya.

Leave a Reply

%d bloggers like this: