DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

4 Penawar Rabun Jauh Yang Murah

4 Penawar Rabun Jauh Yang Murah

Perasan atau tidak, semakin lama kita semakin berumur penghilatan kita mula pudar. Tidak kiralah kita bekerja di hadapan komputer mahu di diluar. Perkara ini berlaku disebabkan faktor usia. Memang tidak dapat dielakkan. Namun, ini sedikit sebanyak petua yang boleh kita lakukan untuk mengembalikan penghilatan kita dengan lebih jelas.

1. Kurangkan Melihat Komputer atau Telefon Terlalu Lama.

Jika anda banyak berkerja di hadapan komputer, kerap kalilah lihat di tempat yang lain. Yakni melihat pemandangan di luar yang kehijuan. Jika tidak boleh, maka banyak berehat di tempat yang gelap untuk merehatka mata.

2. Elakkan Membaca atau Melihat Skrin dalam suasana yang gelap.

Bukan setakat membaca di dalam gelap boleh menyebabkn mata jadi kabur, membaca ketika baring juga boleh menyebabkan mata kabur. Kadangkala itu kita sudah terbiasa melihat telefon pintar ketika gelap dan perkara ini tidak dapat dielakkan. Namun janganlah amalkan selalu.

3. Perbanyakkan Makan Makanan Hijau

Ya lobak merah sememamngnya boleh membantu meningkatkan penghilatan dengan lebih jelas. Namun lobak merah tidak cukup sekiranya kita makan setiap hari. Kita perlu juga makanan makanan yang hijau seperti brokoli, kobis, timun, buah kiwi, buah epal dan banyak lagi.

4. Jauhi Merokok

Apabila kita mula menghisap rokok, mata kita mula merah dan penghilatan mula pudar. Berhenti merokok bukan saja boleh membantu memberi banyak kesan positif pada kesihatan secara keseluruhan. Dan ia juga membantu meningkatkan kualiti kesihatan mata. Bukat setakat itu, berhenti merokok dapat mengurangkan risiko katarak yang di mana menyebabkan mata anda jadi kabur dan sensitif pada cahaya.

Leave a Reply

%d bloggers like this: