DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

5 Cara Atasi Masalah Sukar Tidur Malam

5 Cara Atasi Masalah Sukar Tidur Malam

Anda mengalami masalah sukar tidur malam atau tidur anda menjadi huru-hara sejak kebelakangan ini? Ini kami ada beberapa tips untuk anda cuba tanpa perlu makan pil tidur.

Jangan binasakan diri dengan makan pil tidur atau sebagainya.Tak rugi pun cuba, mana tahu 5 cara ni berkesan. Bolehlah tidur nyenyak lepas ni?

1. ELAK MINUM MINUMAN BERKAFEIN

Kafein akan kekal dalam tubuh anda selama lebih kurang lapan jam. Jadi kalau nak minum kopi, sebaiknya minum sebelum pukul 3 petang.

2. JAUHKAN GAJET DARI TEMPAT TIDUR ANDA

Lampu dari gajet-gajet anda itu akan menyekat hormon yang membantu anda untuk tidur. Jangan usik telefon masa nak tidur.

3. BERSENAM LEBIH AWAL

Boleh bersukan waktu malam tapi anda perlu merehatkan badan selama 3 jalan bagi untuk xxx bertenang semula.Kalau tak, mesti terkebil-kebil atas katil tu.

4. LOCENG BERBUNYI, TERUS BANGUN

Elakkan dari snooze bila alarm berbunyi. Bangun sekejap, kemudian tidur semua tak bagus. Kunci jam pada waktu yang kamu perlu bangun.

5. WATER OF MAGNESIA

Kekurangan Magnesium akan mengganggu hormon pengawal tidur, melatonin. Magnesium dapat mambantu mengawal hormon pengawal tidur, melatonin sekaligus menyebabkan anda lebih mudah untuk tidur.

Leave a Reply

%d bloggers like this: