DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

5 Cara Nak Tambah Tinggi Secara Semulajadi

5 Cara Nak Tambah Tinggi Secara Semulajadi

Berikut beberapa cara untuk menambah ketinggian secara semulajadi

1. Berenang

Berenang adalah salah satu jenis sukan yang di anjurkan setiap doktor kesihatan bagi yang bertanya sukan yang sesuai untuk menambah tinggi badan,sukan ini juga sangat baik pada remaja yang masih dalam tahap pertumbuhan, selain dari mamfaat untuk menambah tinggi badan berenang juga sangat baik untuk kesihatan.

2. Melompat

Melompat adalah salah satu jenis aktiviti sukan atlet yang sangat baik untuk menambah tinggi badan secara semula jadi, dengan aktif melakukan lompatan kurang kurang 2 kali dalam masa 24 jam otot kaki akan dirangsang dan pada akhirnya dapat membuat tubuh menjadi lebih tinggi.

3. Streching

streching juga merupakan senaman untuk menambah tinggi badan yang selalu di anjurkan doktor,lakukan perkara ini setiap anda bangun tidur kemudian lanjutkan dengan minum susu yang kaya dengan kandungan kalsium,biasakan juga Streching ketika hendak tidur.

4. Tidur dengan posisi yang baik.

Posisi tidur juga mempunyai peranan yang cukup penting dalam hal untuk meninggikan badan, memang nampak mudah namun ini sangat membantu.

Untuk posisi tidur yang baik untuk menambah tinggi badan adalah dimana kepala menatap ke atas dan kaki di luruskan serta bantal yang berukuran cukup tinggi, pendek kata badan dengan kepala jangan sama rata.

5. Nutrisi yang cukup.

Hal yang terakhir yang harus anda lakukan adalah menjaga pemakanan secara sihat,makanan yang baik untuk pertumbuhan tubuh, seperti susu, buah, sayur, ayam, daging, pati dan biji bijian, telur Hvermut, coral calsium (kerang laut) bukan jenis makanan lain tidak baik cuma makanan yang di tulis mempunyai sumber yang baik untuk pertumbuhan tulang yang menambah tinggi badan.

Demikian tips singkat untuk menambah tinggi badan secara semulajadi dan juga cepat,amalkan kelima langkah ini dengan teratur.

Untuk akhir kata sebagai mana yang kami tulis tadi,percaya pada diri anda.semoga bermamfaat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: