DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

5 Faktor Kitaran Period Tidal Teratur

5 Faktor Kitaran Period Tidal Teratur

Kitaran period yang normal adalah salah satu petunjuk penting bagi sistem pembiakan yang sihat dan menentukan kesuburan seseorang wanita

Menurut kajian, kegemukan, tekanan/stress dan merokok sebagai faktor yang berkaitan dengan haid yang tidak teratur dan menopaus lebih awal.

1)Stress
Stress, kebimbangan dan kemurungan memberi kesan kepada sekitar 30% wanita yang menghadiri klinik kesuburan.

Cuba atasi stress dengan menerima sokongan dan kaunseling boleh mengurangkan tahap kebimbangan dan kemurungan, atau melakukan aktiviti kesukaan.

2)Kurang/ terlebih senaman

Gaya hidup yang tidak aktif telah dikaitkan dengan risiko kemandulan yang lebih tinggi

The Nurses’ Health Study II mendapati bahawa setiap jam seminggu senaman mengurangkan risiko ketidaksuburan sebanyak 5%

Apa apapun besederhanalah. Latihan intensiti tinggi yang berlebihan juga memberi kesan pada kesuburan.

Satu kajian pemerhatian mendapati risiko kemandulan adalah 3.2 kali ganda lebih tinggi bagi wanita yang menjalankan latihan senaman berintensiti tinggi setiap hari, berbanding dengan wanita tidak aktif.

3) Mengambil perancang keluarga

Mempunyai tempoh yang tidak teratur selepas 3 bulan mengambil pil perancang, doktor anda boleh mengesyorkan satu lagi jenis kawalan kelahiran. Sesetengah wanita mengalami tempoh yang tidak teratur apabila menggunakan Nexplanon, Depo-Provera, atau IUD.

4) Merokok/ Perokok tangan kedua
Menurut kajian, wanita yg terdedah dengan asap rokok akan menyebabkan menopause lebih awal.

5) Pemakanan tidak sihat/ Obesiti

Pemakanan tidak sihat semestinya mempunyai impak kepada sistem pembiakan kita. Pengambilan lemak trans yang tinggi, karbohidrat ringkas seperti gula, minuman manis, makanan gtinggi GI (indeks glisemik) sudah terbukti memberi kesan kepada kesuburan wanita.

Lemak trans biasanya ditemui dalam minyak sayur-sayuran terhidrogenasi dan biasanya terdapat dalam beberapa margarin, makanan goreng, produk yang diproses dan barangan yang dibakar.

Memilih lemak trans bukan lemak mono tidak tepu boleh meningkatkan risiko ketidaksuburan ovulasi sebanyak 31%. Mengambil banyak karbo ringkas dan lemak trans secara serentak juga boleh meningkatkan risiko ini sebanyak 73%

Amalkan pemakanan lebih sihat, banyakkan pengambilan makanan tinggi antioksida, sayur- sayuran hijau dan dapatkan berat badan yang ideal bagi mengelakkan masalah period tidak teratur dan kesuburan.

Selain itu, masalah kesihatan lain seperti PCOS juga menjadi punca utama haid tidak teratur.

Leave a Reply

%d bloggers like this: