DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

6 Cara Jadi Cantik

6 Cara Jadi Cantik

6 Tips Mudah Untuk Kekalkan Kulit Cantik dan Berseri.

Salam dan Selamat Pagi.

Sebagai seorang wanita , menjaga penampilan adalah perkara yang harus di ambil berat. Jadi dengan itu , saya ada tips mudah untuk kekalkan kulit cantik dan berseri.

1) *Disiplin Diri*
– Perkara pertama yang harus dilakukan dalam sesuatu perkara adalah *DISIPLIN* . Nak berjaya kena ada disiplin , nak kekal cantik pun kena ada disiplin juga . Kena ada disiplin yang kuat dan usaha yang berterusan , jangan hanya sekadar tahi tahi ayam jika nak cantik.

2) *SAUNA*
– Sauna adalah perkara yang paling mudah untuk kita keluarkan peluh dan sekaligus membakar lemak2 yang tak diperlukan didalam badan kita. Secara tak langsung dapat membakar toksin yang tak diperlukan.
– Sauna juga bagus untuk mereka yag mempunyai bau badan yang kurang menyenangkan. Dan ia mampu meningkatkan tahap kesihatan kita.

3) *DETOKS*
– Detoks ni tujuannya untuk kita melancarkan proses pencernaan dan membersihkan dalaman kita dari segala bahan kotor, toksik, sisa buangan dan bahan beracun. Cara untuk detoks yang paling popular sekarang ni dengan minum air detoks.

– Camne nak buat air detoks ni senang je. Pelbagai bahan yang boleh digunakan untuk buat minuman detoks ni. Boleh google resepi air detoks atau taip je infused water. Macam-macam resepi air detoks yang boleh kita amalkan setiap hari.

– Yang paling ringkas dengan menggunakan buah lemon dan limau kasturi atau limau nipis. Potong nipis-nipis dan masukkan dalam jug berisi air. Letak dalam peti ais. Selepas 4 jam baru boleh minum. Yang ada masalah sembelit elok sangat la minum air detoks ni tau.

4) *TIDUR AWAL*
– Tabiat tidur lewat mendorong perut kita akan berasa lapar. Ini menyebabkan tubuh kita akan keletihan. Kesannya lingkaran gelap bawah mata akan muncul. Pergi kerja dengan mata macam panda. Adeh malu la kan huhu.

– Tidur yang mencukupi membantu tubuh kita akan berasa lebih segar. Tidur bukan sekadar memenuhi keperluan tubuh. Apa yang penting bila kita tidur tubuh kita akan mendapat rehat yang sebenarnya dan secara tidak langsung tidur merawat tubuh kita secara semulajadi. Hasilnya muka kita pun nampak la berseri dan awet muda gitu.

5) *PILIH MAKANAN BERKHASIAT*
– Pilihlah menu harian yang bergizi seperti banyakkan makan buah-buahan dan sayuran. Zat dan nutrisi yang terdapat di dalam makanan ini sangat penting untuk membekalkan nutrien yang mencukupi untuk tubuh kita.

– Contohnya vitamin E sangat penting untuk kecantika kulit. Kekurangan vitamin E menyebbakan kulit menjadi kusam dan cepat berkedut.

– Elakkan makan makanan ringan dan minumam yang manis. Jangan tidur selepas makan. Tabiat tidur ni kadang-kadang susah nak ubah kan. Bila perut dah kenyang mata pun layu je kan..Makan hendaklah secara konsisten. Makan sedikit tetapi kerap adalah cara terbaik untuk kekal langsing.

6) *MINUM BANYAK AIR PUTIH*
– Kalau orang Johor sebut air putih tu air jarang..Biasa la kan lain negeri lain sebutannya. Tak kisah la nak guna istilah apa pun. Apa yang penting nak kulit cantik glowing kena la minum air masak yang banyak.

– Elakkan minum air manis dan berais. Mak saya selalu pesan nak awet muda minum air putih sejurus bangun tidur dan juga sebelum tidur.

SEKIAN sahaja perkongsian ringkas saya pagi ni. Please LIKE & SHARE post ini supaya rakan2 anda boleh lihat dan kekal cantik. Perkara yang baik harus dikongsi kan? Hehe

Leave a Reply

%d bloggers like this: