DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

6 Faktor Anda Makin Gemuk

6 Faktor Anda Makin Gemuk

Hanya makan sedikit tetapi tubuh menjadi gemuk, yang merasakan ini? Sekiranya anda adalah salah seorang dari mereka yang mengalaminya, anda mesti tahu sebabnya. Terdapat beberapa orang yang makan banyak tetapi berat badan yang ideal. Ada yang kurang makan tetapi mendapat lemak. Sebabnya tidak selalu faktor makanan, tetapi faktor-faktor lain, seperti:

1. Memilih Makanan Yang Salah

Adalah penting untuk mengetahui makanan apa yang masuk ke dalam badan. Jika anda mengambil terlalu banyak makanan yang mengandungi gula dan kalori, tubuh anda dengan mudah boleh mendapatkan lemak. Gula dan kalori tidak akan membuat lemak seseorang jika anda tahu dos ideal. Tetapi jika berlebihan, tentu saja, membuat skala bergerak ke kanan.

2. Kurangnya Tidur

Tidur adalah satu perkara yang selalu melarikan diri. Kualiti dan kurang tidur adalah salah satu penyebab lemak tubuh. Kekurangan tidur boleh mencetuskan penurunan dalam fungsi hormon ghrelin dan leptin, yang merupakan hormon yang mengawal selera makan di dalam badan supaya ia lebih mudah lapar. Di samping itu, metabolisme badan juga berkurangan supaya penambahan berat badan lebih mudah meningkat.

3. Kurang Bergerak

Jika anda tidak suka sukan, sekurang-kurangnya cuba berjalan 10.000 langkah sehari. Ini akan membantu meningkatkan metabolisme tubuh. Jika anda bekerja dan mengalami kesukaran melakukan 10.000 langkah, anda boleh mencuba contohnya dengan melakukan pergerakan berdiri dan duduk setiap 1 jam.

4. Perubatan

Terdapat beberapa ramuan dalam ubat-ubatan yang boleh menyebabkan berat badan sebagai kesan sampingan. Sesetengah daripada mereka sebenarnya boleh membuat peningkatan selera makan anda.

5. Tekanan

Apabila anda mempunyai banyak fikiran atau tekanan, hormon kortisol di dalam badan akan meningkat, dan boleh mencetuskan pengumpulan lemak di dalam perut dengan cepat, walaupun ia hanya makan bahagian kecil.

6. Kehamilan

Kehamilan kadang-kadang membuat wanita yang sengaja makan lebih banyak untuk menyokong pertumbuhan bayi. Semasa mengandung, kebanyakan wanita mendapat berat badan apabila bayi bertumbuh. Berat badan tambahan ini terdiri daripada bayi, plasenta, cecair amniotik, peningkatan bekalan darah, dan rahim yang diperbesar.

bagi anda yang merasa gemuk walaupun anda makan sedikit, cuba lihat sama ada gaya hidup dan gaya makan anda sesuai atau tidak. Anda boleh membaiki perkara yang paling mudah. Cuba!

Leave a Reply

%d bloggers like this: