6 Soalan Lazim Tentang Ujian Paras Gula Dalam Darah

6 Soalan Lazim Tentang Ujian Paras Gula Dalam Darah

1. KENAPA PENTING UJIAN PARAS GULA ?

Adalah penting bagi anda menjalani ujian paras gula darah sekiranya:

  • Anda mempunyai berat badan yang berlebihan
  • Anda mengalami kehilangan berat badan mendadak walaupun anda berselera makan
  • Ibu atau bapa anda penghidap diabetes
  • Anda kerap merasa dahaga, keletihan dan kerap kencing
  • Anda kerap kali mendapat kudis dan jangkitan

Sekiranya keputusan ujian paras gula darah anda tinggi, anda berkemungkinan seorang penghidap Diabetes. Diabetes boleh terjadi di kalangan kanak-kanak atau remaja walaupun ia lebih kerap berlaku di kalangan orang dewasa. “Ramai penghidap Diabetes berasa sihat dan hanya menyedari mereka mengidap penyakit Diabetes apabila mereka menjalani ujian paras gula dalam darah.

2. BAGAIMANA UJIAN INI BOLEH DIJALANKAN ?

Terdapat dua cara ujian ini boleh dilakukan. Satu tusukan kecil jarum di hujung jari anda akan menghasilkan setitis dua darah. Titisan darah ini akan diletakkan di atas jaluran kertas khas dan dimasukkan ke dalam mesin kecil yang dipanggil glucometer. Dalam beberapa saat sahaja anda akan mengetahui keputusan paras gula darah

Ujian kedua memerlukan pengambilan beberapa mililiter darah dari salur darah vena di lengan dengan menggunakan jarum yang lebih besar. Darah ini akan dimasukkan ke dalam botol khas dan dihantar ke makmal untuk ujian. Anda boleh memperoleh keputusan ujian ini dalam masa beberapa jam atau pun dalam masa sehari

Anda boleh melakukan ujian ini pada bila-bila masa mengikut keselesaan anda. Ia boleh dilakukan sebelum atau selepas makan.

3. DI MANA SAYA BOLEH MENJALANI UJIAN ?

Anda boleh menjalani ujian ini di:

  • Klinik panel keluarga anda
  • Di mana-mana poliklinik kerajaan atau pusat kesihatan
  • Di semua hospital
  • Di makmal swasta

4. APA KEPUTUSAN YANG TERUK ?

Jika keputusan paras gula darah di bawah 7mmol/l itu bermakna anda bukanlah penghidap diabetes. Walau bagaimanapun anda berkemungkinan mendapat Diabetes kemudian hari. Adalah menjadi amalan yang baik jika anda melakukan ujian paras gula darah setahun sekali.

Sekiranya keputusan darah anda melebihi 7mmol/l kemungkinan anda seorang penghidap Diabetes. Doktor anda akan meminta ujian seterusnya dilakukan untuk tujuan pengesahan

5. APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA MENGIDAP DIABETES ?

Ramai penghidap Diabetes boleh hidup dengan normal, sihat dan hidup dalam jangka hayat yang panjang. Belajarlah berkenaan Diabetes dan berjumpalah dengan doktor anda secara berkala. Dengan cara ini anda dapat menguruskan keadaan anda dengan betul.

6. BOLEHKAH DIABETES DICEGAH ?

Diabetes Jenis I ini sering terjadi semasa anda masih muda dan mereka yang terlibat perlu mengambil suntikan insulin sepanjang hayat mereka. Buat masa sekarang keadaan ini tidak dapat dicegah.

Manakala Jenis II lebih banyak terjadi dan ianya berkait rapat dengan corak kehidupan seseorang. Mengamalkan cara hidup yang sihat dapat melengahkan terjadinya diabetes dan mungkin boleh mencegahnya dengan:

Lakukan senaman setiap hari, kurangkan makanan yang manis atau cuba elakkannya, dan dapatkan berat badan yang unggul.

BAGAIMANA RESVERATROL MENCEGAH KENCING MANIS ?

Ingat kembali punca utama kencing manis adalah apabila insulin tidak dapat dihasilkan dan isulin yang dihasilkan lemah, tidak berfungsi dengan baik . Jadi mesti la kita perlu rawat punca utama kan. Pankreas yang hasilkan insulin. Ini bermakna kita perlu pankreas yang sihat.

Itu la tujuan kita ambil resveratrol yang berfungsi membina, merawat sel yang rosak. Sel > Tisu > organ > Sistem > organisma ( manusia). Jadi bila sel kita sihat , tisu dan organ juga sihat. Pankreas salah 1 organ dalam badan kita kan.

Bila 50% sel pancreas rosak, pesakit. akan mula dapat sakit diabetes, bacaan gula akan meningkat. Tapi bila pesakit ni ambil resveratrol, sel-sel yang masih ada dalam pancreas akan ditingkatkan keupayaannya. Bila % keupayaan pancreas meningkat, kawalan gula semakin baik.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

Testimonial Mak Vivix

testimoni vivix luka kencing manis

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

  1. MYHEALTH
Kongsi Kepada Kawan

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu