DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

6 Suplemen Untuk Otot

6 Suplemen Untuk Otot

Salam sejahtera semua,ok kali ini, nak 2 hari sebelum hari raya (ikut jangkaan). Kalau ikut lagi keyword nuffnang aku, ada orang sibuk tanya pasal otot sasa semua ini. Kalau tengok hero idaman Amerika, zaman Anorld Susah Nak Eja, memang badan kental, tu yang boleh jadi hero, pukul orang jahat semua. Tapi kalau korang tengok cerita 300, tu semua 6 bulan dah dapat badan sasa, hahha, tapi 300 yang betul, jangan pulak tengok 300 parody puasa tu, kalau puasa sebut Ho YES !!!Oklah, sempat pulak tukar topik. Ok, sekarang ini marilah kita berbicara serba ringkas 6 suplemen penting, yang aku cedok khas dari link ni.

1) Whey Protein
Paling penting untuk permulaan body builder, korang kena ambil Whey Protein ni. Jangan lupa protein memang  benda penting untuk otot badan yang  bagus. Biasanya kalau korang buat latihan angkat berat atau angkat ringan, lepas dah buat latihan tu, korang boleh ambil protein shake ni. Ini penting untuk membaiki otot yang rosak semasa korang buat banyak latihan. Ingat ye, otot penting untuk metabolisme membakar lemak. Kalau korang nak lagi sasa, jadi ototlah penting, barulah badan naik.

2) Carbohydrates
Karbo penting bang, walaupun sebelum ni aku cakap pasal nasi untuk diet tu, tapi korang kena pandai pilih karbohidrat yang bagus. Ini membantu bagi korang tenaga semasa nak buat latihan, kang lembik pulak nak buat latihan intensif selama 30 minit. Baru buat sikit dah lemah. Tapi nak dapatkan karbo yang bagus, jangan lantak nasi putih banyak pinggan, ada sumber karbo yang lebih baik dari Nasi, sesuai untuk body builder yang bagus.

3) Caffeine
Kafen ni, bagus sebenarnya, ada orang kata tak bagus, jadi kalau ikut kajian , orang yang ambil kafein ni, boleh buang lemak sikit, tapi sebenarnya yang lebih penting ialah kafin membantu mempercepatkan proses pemulihan otot korang. Bak kata pakar, lepas dah workout tu , bolehlah minum kopi sikit, tapi jangan banyak gula sudah !!

4) Branch Chain Amino Acids (BCAA)
Hahah, yang ni pulak lain macam sikit, BCAA ini boleh je jumpa dalam banyak suplemen protein yang hebat kat pasaran. Bagusnya BCAA ini ialah ianya memberikan tenaga, supaya otot dan badan kita tak fatigue atau lemah semasa membuat latihan yang lama. Ianya memberikan tenaga tambahan supaya kita dapat buat senaman dengan lebih lama. Kalau ikut , ramai yang bertenaga selepas minum, sebab khasiat dan kelebihan BCAA ini.

5) Creatine
Suplemen Creatine ni kalau ikut google, banyak di ambil oleh atlit yang perlukan tenaga untuk bertahan lama semasa bersukan. Nak otot sasa pun nak kena ambil creatine, supaya korang boleh bertahan lama nak bina badan. Senaman yang berat dan padat , waktu yang lama, boleh membantu korang membuang lemak dan membina otot yang mantap.

6) Multivitamins
Hahaha, yang ni macam biasa, kalau body builder yang sihat, tak boleh lari dari multivitamins yang biasa.Semuanya bagi membantu korang untuk memberikan tenaga, membaiki otot, membuang lemak, meningkatkan metabolisme dan sebagainya. Sebab sekarang ni pun kita terdedah dengan macam-macam radikal bebas dan anti oksidan, nak juga kita ambil multivitamin supaya kita kelihatan lebih sihat dan bertenaga, selain dapat badan yang sasa !!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: