DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

7 Tanda Punca Gastrik Angin

7 Tanda Punca Gastrik Angin

TOLONG AMBIL BERAT, kerana ramai semakin kritikal akibat tak tahu tentang punca sebenar sakit Gastrik angin. Ubatan “konvensional atau moden” untuk Gastrik angin adalah MUSTAHIL untuk merawat punca sebenar sakit malah dikhuatiri menyebabkan kesan buruk jika diambil secara berterusan. Nak tahu kenapa? TERUSKAN BACA

Punca masalah sebenar adalah disebabkan oleh ACID PERUT YANG KURANG, bukannya ACID PERUT LEBIH. Hal ini menyebabkan makanan tidak dapat dicerna dan dihadam akibat kurangnya acid perut dan kegagalan Hempedu, Pankreas dari berfungsi normal.

Makanan yang tidak dicerna dan dihadam ini sangat berkanji,berlemak dan berminyak. Ianya akan melekat di dinding usus besar seperti daki. Sisa makanan tidak hadam ini akan “mereput” secara perlahan-lahan meracuni darah dengan sisa toksik dan melemahkan usus besar. Ini adalah penyebab masalah sembelit dan buasir dan jika dibarkan akan menjadi ulcer usus, usus bocor dan kanser usus.

Check simptom ini ada tak salah satu?

😰Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)

😰Kerap Sesak Nafas, sakit dan lenguh belakang, sendawa tak berhenti akibat “angin” sehingga jantung berdebar debar. Peliknya check di hospital doctor cakap jantung “Ok” pulak.

😰Kerap Migrain, rasa pening sangat, nak drive pon tak boleh (Vertigo) Anxiety dan mood swing sehingga doktor mengarahkan jumpa Psikiatrik.

😰Tekak dan lidah sentiasa rasa “terbakar” masam dan pedih. (GERD) ada rasa benda terlekat di tekak yang tak hilang hilang.

😰Tangan dan kaki sering kebas, pening, Jantung berdebar dan badan lesu walaupun tido seharian. .

😰Kembung, sendawa berulang kali dan kerap membuang angin selepas makan

😰ATAU Mual berpanjangan, pening rasa dunia berpusing dan muntah angin (muntah kosong)

Semua simptom ini berpunca dari ASID PERUT KURANG dan bukan disebabkan oleh ASID PERUT LEBIH seperti kita sedia maklum

Soalan

Dah tue kenapa saya makan ubat konvensional macam Gaviscon, Raniditne, lega sekejap, tapi 4, 5 jam kemudian datang balik sakit. Peliknya sakit saya makin hari makin teruk dan bukan makin sembuh, Dari pedih perut angin jer sampai jadi tekak rasa pedih masam, sendawa tak berhenti, lesu, pening, jantung berdebar dan sesak nafas.

Jawapan

Ok, Kita kena faham peranan acid perut dahulu baru kita akan faham kenapa ubat konvensional ini adalah MUSTAHIL UNTUK MERAWAT malah dikhuatiri menyebabkan kesan buruk jika diambil secara berterusan.

✔️ Kita perlukan Asid perut kita pada PH 1-3(benar benar acid) lebih dari ini PH 4-6 (acid ke neutral) kita akan hadapi masalah untuk cerna dan hadam makanan.

✔️ Acid perut juga berfungsi untuk menghapuskan bakteria yang berpunca dari makanan kita sendiri. Jika acid perut kurang, bakteria ini akan membiak di perut dan usus (punca angin,kembung,senak dada,pening,sakit belakang)

✔️ Acid perut berfungsi sebagai suis untuk Hempedu dan Pankreas, Jika acid perut kurang, 2 organ ini tidak berfungsi normal dan kita akan mengalami masalah kekurangan zat. Simptom paling awal adalah Anemia ( lesu, tangan kaki rasa kebas, jantung bedebar, kerap pening)

Ubat moden hanyalah penahan sakit (pain killer). TIDAK MERAWAT LANGSUNG (PENGALAMAN SENDIRI DAN ORANG LAIN), malah akan memburukkan lagi keadaan kerana ianya bertindak dengan MENGURANGKAN dan MENEUTRALKAN Acid perut.
Kesan buruk yang akan berlaku oleh pengambilan ubat Gastrik Angin yang berterusan adalah.

💢makanan tidak dapat dicerna dengan sempurna dan menjadi tempat pembiakan bakteria berpunca dari makanan kita sendiri. (penyebab angin, GERD, ulcer perut)

💢Hempedu dan pankreas tidak berfungsi akibat acid perut kurang. Ini menyebabkan perut terasa pedih menyucuk, badan kurang zat sehingga berlaku masalah Anxiety, tangan kaki sejuk kebas, Jantung berdebar, pening, Gout dan pelbagai lagi.

💢 Usus besar akan semakin kotor kesan dari pengumpulan daki sisa makanan tak hadam. Sisa makanan tak hadam ini sangat berkanji, berminyak dan berlemak. Ianya akan melekat seperti daki dekat dinding usus dan mereput secara perlahan-lahan. Simptom dari masalah ini adalah sembelit dan buasir. Ianya juga menyebabkan pening yang melayang (tak boleh focus) dan mual berpanjangan seperti keracunan makanan 24 jam.

Sakit kita akan berulang dan berulang, Jenis ubat yang perlu ditelan akan bertambah, dan kita semakin sakit dari hari ke hari sampai ke hujung usia.

Soalan

Jadi nak buat apa ? Orang kata kena pantang makan bubur nasi hari hari ? Betul ke ? Saya dah pantang macam nie dekat 3 bulan, tapi takder apa kesan pon. Jemu dah tak tahan tengok orang lain makan best2.

Jawapan

Tolong jangan duk buat kerja gila nie lagi yer. Nak proses dengan hadam makan pon dah susah, ditambah pulak dengan pantang yang kurang zat…memanglah badan makin kurus…Pantang macam nie akan buat masalah gastrik angin makin teruk.

Kunci untuk sembuh sepenuhnya ada 3 saja dalam dunia ini.

✔️Stabilkan pengeluaran ACID PERUT, supaya makanan DICERNA SEMPURNA, Pankreas, Hempedu berfungsi semula untuk MENGHADAM dan MENYERAP zat makanan.

✔️Bersihkan usus besar dari sisa makanan yang tak hadam supaya boleh mengemut keluar najis keluar najis dengan normal.

✔️Kuatkan kembali usus yang lemah dengan Probiotic dan Prebiotic

One thought on “7 Tanda Punca Gastrik Angin

Leave a Reply

%d bloggers like this: