DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

9 Petua Hilangkan Cirit-Birit

9 Petua Hilangkan Cirit-Birit

1. Halia

Hiris beberapa keping halia dan tambah satu sudu teh madu lebah dan makan campuran ini untuk mengeluarkan angin dalam perut serta memulihkan pencernaan. Elakkan minum air selepas makan campuran ini.

2. Pucuk Jambu Batu

Ambil beberapa helai daun pucuk jambu batu, cuci dahulu dan masukkan ke dalam gelas dan tuang dengan air panas, tunggu sedikit sejuk baru minum atau anda boleh makan terus daunnya.

3. Ciku muda

Ambil beberapa biji buah ciku muda dan rebus. Minum air rebusan tersebut untuk meredahkan cirit-birit.

4. Air tepung gandum

Caranya ialah rendam tepung dalam air masak. Apabila tepung sudah mendap di bawah, ambil airnya dan minum sementara suam.

5. Kentang

Baru tahu kentang pun boleh merawt cirit-birit. Caranya makan kentang tanpa ditambah perisa dan garam selepas direbus empuk.

6. Teh bunga

Teh bunga mengandungi bahan antispamodic yang memberi kelegaan pada sakit perut akibat cirit-birit. Ia juga mampu mengurangkan keradangan pada usus.

7. Pisang

Pisang mengandungi pektin yang tinggi. Pektin adalah fiber larut air yang boleh meredahkan cirit birit. Makan beberapa pisang sehari sehingga cirit-birit beransur pulih.

8. Nasi putih

Makan sedikit nasi putih tanpa sebaang lauk, kuah atau sayur dan perlahan-lahan tambahkan jumlah nasi yang anda makan apabila sakit semakin sembuh.

9. Air kosong

Cirit birit boleh menyebabkan badan anda menjadi dehidrasi atau kekurangan air. Cuba minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk tingkatkan hidrasi. Anda juga boleh minum sup, air kelapa dan minuman yang tidak mengandungi kafein.

Leave a Reply

%d bloggers like this: