DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

9 Tanda Penyakit Hati

9 Tanda Penyakit Hati

Tanda-tanda mengalami penyakit hati boleh dikenali dengan memberi perhatian kepada tubuh badan. Hati adalah organ terbesar pada tubuh yang mempunyai banyak fungsi. Satu di antara fungsi organ hati, menggantikan sel tubuh yang rosak/hilang. Tetapi, apabila sel-sel hilang, hati tidak dapat memenuhi keperluan tubuh dengan baik.

Oleh itu, kesihatan hati harus dijaga dan paling utama fungsinya pada tubuh badan.

Ada banyak penyakit hati, diantaranya

💊Hati mengeras
💊Hati bernanah
💊Hepatitis
💊Kanser hati
💊Hati berlemak
💊Hati membengkak

Penyebab utamanya, jangkitan virus. Sebaiknya, anda tahu beberapa gejala-gejala ini.

1. Sering rasakan kekejangan atau sakit di perut
Organ hati berada di bahagian dada sebelah kanan di atas perut. Apabila terganggu, segi itu akan rasakan kekejangan dan sakit. Tanda-tanda ini boleh berulang malah semakin parah apabila tidak diambil tindakan segera.

2.Sembelit
Kerana sistem pengeluaran hempedu terbantut, mengakibatkan sembelit atau susah berak. Apabila sembelit, pastikan banyak pengambilan makanan mempunyai serat dan minum ubat. Tetapi, apabila organ hati miliki masalah, sembelit berlangsung sehingga beberapa minggu.

3.Nafsu makan berkurangan
Satu di antara manfaat hati, menghasilkan hempedu yang bertugas untuk memecah makanan serta menghadirkan perasaan lapar. Apabila hati ada masalah, tentunya pengeluaran hempedu terhad menyebabkan metabolisma lambat dan menyebabkan rasa kenyang di perut. Pesakit rosaknya hati bakal kehilangan nafsu makan yang selanjutnya berat badan turun.

4.Mual dan muntah
Apabila organ hati terganggu, tubuh akan menunjukkan tanda-tanda seperti rasa loya dan muntah yang berulang. Ini kerana ada racun pada tubuh terutama pada saluran pencernaan.
Untuk meneutralkan ini tubuh merangsang rasa mual hingga semua racun dimuntahkan. Bila anda sering rasa muntah tanpa sebab, dapatkan pemeriksaan diri ke doktor secepat mungkin.

5.Pertukaran warna air kencing dan najis
Pesakit hati biasanya mengalami perubahan warna air kencing. Sebab, kandungan bilirubin yang dibuat oleh organ buah pinggang tidak boleh lagi ditapis oleh hati. Warna air kencing berpindah jadi lebih gelap dari kebiasaannya. Selain itu, warna najis juga ikut beralih jadi lebih kuning atau abu-abu.

6.Perut rasa kembung
Waktu keadaan hati semakin bertambah kronik, perut akan rasa kembung dan lebih mengembang. Ini disebabkan pengumpulan cecair hati di dalam perut. Keadaan seperti itu menyaratkan tanda-tanda hati berisiko dan perlu rawatan sesuai.

7.Kaki dan tangan membengkak
Tidak cuma ada kembung di perut, cecair yang dihasilkan akan merebak ke tubuh yang lain seperti kaki dan tangan. Ini ciri yang sering dihadapi oleh pesakit hati. Tidak cuma bengkak tetapi akan rasa lembek waktu disentuh.

8.Mudah penat
Masa hati sudah tidak dapat lagi mengolah serta buang toksin dalam tubuh. Racun merebak ke darah, tisu otot dan organ yang lain yang menjadikan metabolisma terhalang sehingga mengakibatkan perasaan penat yang tidak dapat dihilangkan walaupun sudah berehat.

9.Kulit sesitif
Tanda-tanda hati rosak yang terakhir, kulit lebih sensitif. Pesakit bakal merasakan gatal-gatal, merah dan urat-urat kelihatan lebih menonjol.
Itu 9 tanda-tanda yang perlu anda tahu, sebagai langkah berjaga-jaga dalam menghadapi masalah yang terjadi pada organ hati.

Pakar kami akan memberi khidmat nasihat
PERCUMA

Leave a Reply

%d bloggers like this: