AIR MANI CAIR – Tanda Lelaki Tidak Subur ? Baca Cara Pekatkan Sperma

AIR MANI CAIR – Tanda Lelaki Tidak Subur ? Baca Cara Pekatkan Sperma

Air mani cair yang banyak dan pekat bukan petanda seseorang lelaki itu subur. Begitu juga dengan air mani yang cair ia tidak bermakna tiada benih ataupun tidak subur. Air mani yang cair itu adalah sesuatu yang normal.

air mani cair

MASALAH AIR MANI CAIR

Air mani akan cair dalam masa 10 hingga 15 minit jika ia pekat waktu keluar. Sperma sebenarnya mudah ‘berenang’ atau berkeliaran jika air mani cair. Air mani yang pekat dan tidak mudah cair ialah satu petanda bahawa sistem anggota reproduksi lain iaitu pundi prostat tergendala dan perlu mendapat rawatan.

Selain itu kebanyakan lelaki berpendapat air mani perlu keluar secara pancutan, lebih jauh dipancut kononnya lebih baik lagi. Pendapat ini sememangnya tidak betul. Tidak kira sama ada air mani keluar secara meleleh atau memancut di dalam faraj, asalkan ia keluar dan dapat di salurkan serta di terima oleh faraj. Masalah KETAKSUBURAN org lelaki.

  1. Sperma cepat lemah/mati sebelum persenyawaan.
  2. Peluru kosong. Hanya semen/air mani semata2 (tiada sperma)
  3. Bilangan sperma sedikit.

FAKTOR PENYUMBANG KEKURANGAN BILANGAN SPERMA AIR MANI CAIR

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada penurunan bilangan sperma seperti factor luaran, gaya hidup, dan perubatan. Antaranya :

  1. Pengambilan dadah seperti cocaine dan marijuana
  2. Alkohol
  3. Penggunaan computer riba di atas riba dalam jangka masa yang panjang
  4. Duduk terlalu lama, seperti memandu dengan jarak jauh, atau berbasikal terlalu lama
  5. Merokok
  6. Tekanan
  7. Obesiti
  8. Faktor medical seperti ‘varicocele’, keradangan pada testicles dan prostate, masalah ejakulasi, anti-sperm antibodi, tumor, ketidak seimbangan homon, gluten intoleance dan kesan sampingan beberapa jenis ubat.

10 JENIS MAKANAN YANG BOLEH MENINGKATKAN kepekatan air mani cair

Namun begitu, senaman dan pemakanan yang sihat boleh membantu anda untuk meningkatkan bilangan sperma. Antara makanan yang boleh diamalkan untuk meningkatkan bilangan sperma antaranya :

1. Buah pisang

Buah pisang sangat berkesan dalam meningkatkan bilangan sperma. Pisang mengandungi Bromelain, sejenis enzyme yang turut terdapat dalam buah nenas (terutamanya pada bahagian tengah buah). Bromelain adalah enzyme anti-inflamatory semula jadi yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran testosterone (hormon sex lelaki). Buah pisang juga kaya dengan vitamin B1, A, dan C, yang penting dalam penghasilan sperma yang baik.

2. Coklat (Dark chocolate)

Coklat sememangnya mempunyai pelbagai khasiat terhadap tubuh badan. Coklat mengandungi L- arginine, sejenis amino asid yang yang diperlukan oleh tubuh badan dalam penghasilan sperma. Coklat dapat meningkatkan bilangan sperma dan isi padu air mani.

Menurut sebuah kajian dari The University of Michigan Health System, pengambilan L-arginine sebagai suplemen tambahan dalam beberapa bulan dapat meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma. L-arginine juga boleh menyebabkan pengembangan salur darah (vasodilation), yang meningkatkan aliran darah pada alat sulit dan seterusnya membantu dalam proses ereksi.

3. Bawang Putih

Bawang putih mengandungi oxide synthase (NOS) yang merupakan bahan yang memainkan peranan yang penting dalam ereksi. Bawang putih juga mengandungi selenium dan vitamin B6 yang penting dalam penghasilan sperma yang sihat.

4. Buah Delima

Buah delima mengandungi bahan anti oksida yang dapat melawan malondialdehyde (MDA), sejenis bahan kimia dalam salur darah yang boleh membunuh sel sperma. Malondialdehyde ini juga terdapat dalam air mani, yang menunjukkan sperma kurang berkualiti.
Kajian terbaru yang telah diterbitkan dalam International Journal of Medical Research and Health
Sciences (2013) telah membuktikan merokok boleh meningkatkan tahap MDA dalam air mani dan mengurangkan bilangan sperma.
Sebuah lagi kajian yang telah diterbitkan dalam Clinical Nutrition Journal menunjukkan pengambilan jus delima setiap hari boleh memusnahkan radikal bebas (free radical) dalam badan dan dapat meningkatkan quality sperma.

5. Daging (merah)

Daging mengandungi zat sepeti zink yang membantu menghalang radikal bebas (free radicals) dari menjadi sebahagian dari sperma, yang akan mengurangkan kualitinya. Zink juga membantu testosterone dari bertukar kepada estrogen yang akan mengakibatkan kurang nafsu syahwat.
Menurut Mayoclinic, pengambilan sebanyak 66 mg zink setiap hari dapat meningkatkan bilangan sperma dalam lelaki yang separa subur (subfertile) dan 220 mg sehari dapat membantu mengurangkan masalah mati pucuk dalam kalangan lelaki.

6. Kacang Walnut

Selain mengandungi arginine (lihat coklat), kacang walnut juga mengandungi asid lemak omega-3 (Omega-3 fatty acids) yang dapat membantu meningkatkan aliran darah ke arah zakar. Selain itu, kacang walnut mengandungi anti oksida sebanyak dua kali ganda berbanding kacang-kacang yang lain.

7. Bayam

Terdapat banyak kandungan falic acid dalam bayam yang boleh membantu meningkatkan kuantiti sperma. Bahan ini juga mampu membantu menghasilakn sperma yang sihat dah tinggi motilitinya.

8.Salad buah

Buah-buahan seperti oren, strawberry, ceri, dan beberapa lagi buah-bauahan yang tinggi kandungan anti-oksidan sangat berkesan dalam meningkatkan bilangan sperma. Dengan pengambilan salad buah, kita dapat menyerap kesemua nutrient yang terdapat dalam buah-buahan tersebut sekaligus. Dengan menjadikan buah-bauahan sebagai sebagai makanan harian, ia boleh menghalang sperma dari dirosakkan oleh radikal bebas. Air mani lelaki yang mengambil sehingga 1000 mg vitamin C setiap hari dapat meningkatkan motility sperma dan seterusnya dapat meningkatkan peluang berlakunya proses persenyawaan.

9. Telur

Telur dapat membantu meningkatkan bilangan sperma dan memperbaiki kesuburan. Telur kaya dengan kandungan vitamin E, dimana kekurangannya boleh menyebabkan berlakunya kemerosotan tisu buah zakar.
Kesan anti-oksidan vitamin E juga dapat menghalang kesan negative radikal bebas terhadap sel sperma dan telur (ovum). Oleh yang demikian, vitamin E ini dianggap antara nutrient yang terpenting untuk meningkatkan kesuburan.

10. Air kosong

Cara yang paling mudah untuk meningkatkan bilangan sperma adalah dengan minum air yang mencukupi setiap hari. Ia sangat penting bagi memastikan tubuh badan anda sentiasa terhidrat bagi meningkatkan fungsi sel-sel dalam badan, termasuklah sel sperma. Bilangan pengambilan air yang mencukupi adalah antara 8 hingga 10 gelas air kosong setiap hari.

bilangan sperma

PETUA TRADISIONAL PEKATKAN AIR MANI CAIR

Ambil kuning telur ayam kampung 3 biji, 7 biji lada sulah, sebiji bawang merah, seulas bawang putih, sedikit mayang pinang dan sedikit gaharu yang telah dikikiskan.

Semuanya digiling halus dan kemudian dicampurkan kesemua ramuan tersebut ke dalam mangkuk sebelum diminum.

Bagus untuk banyakkan air mani dan menguatkan zakar lelaki.

200 hingga 300 juta sperma yang berkualiti dihasilkan oleh seorang lelaki sihat sehari atau secara purata bersamaan 70,000 sperma dalam seminit.

Mereka yang mengalami masalah sperma kurang atau sperma lemah dipanggil sebagai ‘Oligozoospermia‘ atau ‘Oligospermia‘.

sumber: hansays

Sperma Lembik Cacat Sebab Kenapa Susah Hamil

Menurut kajian dari sumber Harian Metro, kaum adam menyumbang peratusan sebanyak 30 peratus daripada ketidaksuburan pasangan. Jangan ambil mudah. Sperma cacat yang lemah tidak subur tidak sihat , pergerakan yang lambat antara faktor kenapa lelaki akan mengalami masalah kesuburan .

Sperma cacat

Bagi seorang wanita untuk menjadi subur dia mesti menghasilkan telur yang berdaya maju dalam setiap kitaran bulanan. Bagi seorang lelaki untuk menjadi subur dia mesti mampu menghasilkan sperma yang kuat dan sihat yang boleh mensenyawakan telur ini. Banyak faktor yang memainkan peranan termasuk diri sendiri, gaya hidup, pemakanan dan pengurusan tekanan.

Malah dalam kebanyakan kes, setiap kali keguguran berlaku wanita biasa dipersalahkan. Jika telur normal tetapi sperma pula tidak, ‘kecacatan’ sperma inilah yang boleh mengakibatkan keguguran. Kebanyakan lelaki di Malaysia sedar mengenai masalah ketidaksuburan, tetapi tidak mahu memandang serius mengenainya.

 

Sperma Cacat dari Segi Fizikal nya

 

Sperma cacat

 

Sperma yang normal bentuknya perlu ada kepala, badan tengah dan ekor. Tetapi jika tidak normal, sperma ini akan datang dalam pelbagai bentuk seperti kepala besar, kepala kecil, ekor bercabang dua, ekor pendek, ekor terbelit, ekor bergulung dan pelbagai bentuk lagi. Sperma begini akan sukar untuk sampai kepada telur bagi proses persenyawaan.

 

Pergerakan Sperma yang Lambat Lembik

 

Sperma cacat

 

Tengok video ni, ada sperma yang macam statik. tidak bergerak. Ada yang asyik memusing je. ini antara sperma yang cacat tidak sihat. Sperma yang sihat akan bergerak laju menuju ke ovum. Jadi dah tahukan kenapa susah isteri nak hamil. Bukan salah isteri tapi salah sperma yang lemah tak bergerak laju

Ingat  OVUM HIDUP hanya ada 24 jam sahaja. Kalau sperma slow lambat maka tak sempat la persenyawaan nak berlaku.

 

Supplement yang bantu bagi Sperma cacat Jadi KUAT, BERGERAK LAJU PANTAS

bukti menunjukkan bahawa penyebab utama kemandulan lelaki (boleh diperbaiki) disebabkan oleh kekurangan nutrien. Penyelesaian semulajadi adalah dengan mengambil suplemen makanan yang boleh dikategorikan ke dalam 3 bidang utama: Antioksidan, Vitamin dan Mineral.

 

 

Supplement yang TERBAIK untuk bagi sperma normal, sihat dan bergerak pantas adalah :-

 

 

Menurut Ohio State Wexner Medical Center, selepas 1 tahun mengamalkan COQ10 , wanita berjaya hamil . Pengambilan mesti konsistent dan elakkan merokok, makan makanan tidak sihat juga ye

Recent research is pointing to a measurable impact of some dietary supplements on fertility, including male-factor infertility, which is explained by Ohio State Wexner Medical Center as the inability of a man to get a woman pregnant after 1 year of trying. One of these fertility optimizing nutrients is Coenzyme Q10.

 

kajian dari www.webmd.com juga ada menyatakan yang COQ10 membantu meningkatkan pergerakan sperma. Makin laju makin power menuju ovum

AIR MANI CAIR – CADANGAN VITAMIN UNTUK KESUBURAN LELAKI

1. Vita-lea

vita-lea

mengandungi zinc utk meningkatkan bilangan sperma dan hormon testosterone.

2. Vita-E dgn Selenium

vitamin e

meningkatkan pergerakan sperma dan kualiti sperma serta mengurangkan kecacatan pada sperma. Memperbaiki dan melindungi organ pembiakan lelaki.

Minum Resveratrol Untuk Kesuburan Lelaki air mani cair

Resveratrol memberi tenaga kepada mitokondrion sperma. Bila sperma bertenaga ianya boleh bergerak aktif ke arah ovum untuk proses persenyawaan.

Bagi lelaki yang ada masalah mati pucuk pula, resveratrol meningkatkan pengeluaran nitrik oksida. Nitrik oksida ni membantu salur darah di bahagian alat sulit lelaki mengembang dan memudahkan laluan di bahagian itu tidak lagi tersumbat.

Jika viagra boleh  mengembangkan salur darah yang kecil aje, tapi resveratrol  boleh buat lebih dari itu sehingga ke arteri.

Sperma & Ovum yang sihat akan meningkatkan lagi tahap kesihatan kesuburan dan meningkatkan peluang untuk hamil

Untuk hamil, tanggungjawab bukan hanya terletak pada isteri. Suami juga perlu menjaga kesihatan dan mengamalkan gaya hidup sihat, makan makanan seimbang, dan tidak merokok, elakkan minuman alkohol dan bersenam.

Ini untuk memastikan tahap reproduksi suami adalah pada tahap optimum. Jika suami mengalami ejakulasi pra-matang setiap kali anda berhubungan intim, anda mungkin perlu mendapatkan nasihat doktor pakar.

kanser rahim

BAGAIMANA MAHU MEMBELI VITAMIN INI ?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

daftar ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

This Post Has 2 Comments

  1. Harap golongan lelaki tidak ambil mudah pasal benda ni. Terima kasih sharing artikel bermanfaat seperti ini.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu
WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?