ALTITUDE SICKNESS – Panjat Gunung Kinabalu ? Cuba Baca Tips Kakak Nih…

altitude sickness

CoQ & Altitude Sickness.

Saya pernah kena altitude sickness (penyakit ketinggian or AMS) yg teruk semasa di La Paz, Bolivia (3,640m dari paras laut) & Cusco, Peru (3,990m dari paras laut). Bergelen2 minum Coca Tea (satu petua untuk legakan altitude sickness) tapi langsung tak lega.

Gunung Kinabalu pula berketinggian 4,095m, way higher than La Paz & Cusco. Ayok, macamana ni. Apakah saya bakal berakhir di Laban Rata sahaja? (Laban Rata 3,272m).

Ada beberapa orang yg saya kenal tak dapat ke puncak Kinabalu dek kerana sakit tersebut. Apa yg jadi bila kita kena altitude sickness? Pening, badan rasa berat, muntah-muntah, rasa tak larat sangat.

Ia berlaku kerana kekurangan oksigen pada altitud yg tinggi.

So, bagi memastikan kita boleh ke puncak, beberapa persediaan kami buat:

(1) Menginap di Kinabalu Park (Sutera Sanctuary Lodge) di ketinggian 1,866m. Tidaklah begitu tinggi tp mungkin membantu utk body adaptation.

(2) Mengamalkan CoQ-Trol. CoQ 10 membantu jantung kita mengepam dgn lebih efisyen pada altitude tinggi (kesian… masa trip Bolivia & Peru ia belum wujud lagi).

CoQ-Trol pun bagus utk hikers kalau bukan ke altitude super tinggi tu. Ia membantu setiap mitokondria sel utk membakar lemak bg meningkatkan tenaga.

Alhamdulillah, tiada altitude sickness & paling terharu sampai ke puncak Kinabalu pada 31 Ogos 2018 😭

P/S : tolongle jgn komen “saya tak makan CoQ pun, tak kena pun AMS”. Jelas-jelas dah it’s not for you dear 😉

kredit: lyna noh

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?