Anak Kerap Demam Sampai Sawan

Anak Kerap Demam Sampai Sawan

Sawan demam adalah sawan yang disebabkan oleh demam panas dikalangan bayi atau kanak-kanak kecil yang normal. Namun sebagi ibu bapa ianya menjadi mimpi ngeri jika anak kerap demam sampai sawan.  Bahayakah sawan? apa yang patut ibu bapa lakukan jika anak kerap demam sampai sawan?

Anak Kerap Demam Sampai Sawan

 

 

sawan demam bukanlah sejenis penyakit dan ia berbeza daripada epilepsi. Maka, ia tidak menyebabkan kerosakan otak mahupun menggugat tahap intelektual kanak-kanak. Sebaliknya ia adalah sebuah kondisi di mana kanak-kanak tersebut mengalami kekejangan akibat suhu badan yang terlalu tinggi iaitu melebihi 40°C.

 

Apa yang patut ibu bapa lakukan jika anak kerap demam sampai sawan

 

  1. Jangan terlalu panik.
  2. Alihkan anak ke tempat yang selamat. Jauhkan dari buku meja atau objek yang bahaya
  3. Letak anak dalam posisi mengiring ke sebelah kiri untuk mengelakkan anak dari tersedak atau tercekik air liur, muntah, lendir, atu sebarang lendir. Posisi ini dikenali sebagai‘recovery position’ kerana objek di dalam mulut lebih mudah termasuk kedalam rongga paru paru kanan berbanding paru paru kiri. Maka, sebab itulah tidak disyorkan meletak anak anda mengiring di sisi kanannya.
  4. Mungkin anda pernah dengar orang cakap masukkan sudu atau objek keras ke dalam mulutnya untuk mengelakkan dia menggigit lidahnya. Tapi, perbuatan ini sama sekali tidak sepatutnya dilakukan kerana dikhuatiri menyebabkan objek patah dan sekaligus lebih membahayakan anak.
  5. Pantau keadaan anak. Jika berlarutan sehingga 5 minit maka segeralah bawa ke Hospital

 

Anak Kerap Demam Sampai Sawan

Inilah yang diceritakan oleh seorang ibu muda yang risaukan anaknya yang kerap demam. Bila demam selalu akan terjadi sawan.

 

Anak Kerap Demam Sampai Sawan

 

Vitamin yang kami Cadangkan adalah

  1. Omega Guard 
  2. Mealshakes
  3. Nutriferon

 

 

 

 

 

Saranan saya buat ibu-ibu di luar sana, berilah anak anda makanan tambahan supaya badan mereka terlindung daripada sebarang penyakit bawaan Virus. Makanan sekarang ini tak sama macam zaman nenek moyang kita dahulu.

Anak perlukan suplemen untuk top up semula nutrisi yang hilang daripada makanan yang kita makan. Tambahan pula, kanak-kanak adalah insan yang suka memilih untuk makan.

Anak kita adalah harta kita. Hargailah dan sayangilah mereka.
Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717 atau klik icon di bawan ini.

Bertindak sekarang sebelum terlambat.

Darah Haid Tidak Berhenti

 

ATAU

 

 

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya

Ainul Mustafa

Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

 

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu