Anak Mengadu Tulang Sakit. Ingat Sebab Jatuh Bersukan. Rupanya Kanser Tulang

Anak Mengadu Tulang Sakit. Ingat Sebab Jatuh Bersukan. Rupanya Kanser Tulang

SALMIAH HARUN (bukan nama sebenar) tidak pernah menyangka anak lelakinya yang berusia 11 tahun menghidap kanser tulang. Pada mulanya dia menganggap lebam pada lutut anaknya yang muncul tiba-tiba itu cuma lebam biasa. Tambah pula si anak memang gemar bermain bola sepak dan kecederaan satu perkara lazim.

Apabila anaknya mengadu tidak boleh berjalan, Salmiah, 35, dan suaminya mula berasa risau. Mereka merujuk kepada doktor pakar di sebuah hospital di Selangor. Setelah pemeriksaan demi pemeriksaan yang dijalankan melalui teknik MRI, CT Scan dan Biopsi di hospital berkenaan, anaknya itu disahkan menghidap kanser tulang. Lebih memeritkan Salmiah untuk menerima kenyataan apabila sel kanser tulang anaknya itu telah merebak ke paru-paru.

Hati Salmiah bagai direntap apabila doktor pada awalnya memberitahu anaknya diramalkan hanya punya masa sekitar dua hingga tiga tahun untuk hidup. Namun, selepas tabah mengikuti rawatan yang disarankan doktor meliputi pembedahan, rawatan kimoterapi dan fisioterapi keadaannya bertambah baik.

Sememangnya apabila bercakap tentang penyakit tulang, ramai orang terfikirkan penyakit osteoporosis yang menyebabkan tulang rapuh, namun kanser tulang merupakan penyakit tulang yang perlu diambil perhatian. Tambah pula kanser tulang primer lazim terjadi pada kanak-kanak.

Media pada 2001 pernah melaporkan nisbah satu dalam 100,000 penduduk didapati menghidap kanser tulang setiap tahun. Walaupun penyakit kanser ini kurang terjadi berbanding penyakit-penyakit kanser yang lain, namun ia masih perlu dirawat segera sebelum terlambat. Kanser tulang yang lewat dirawat boleh menyebabkan tulang retak dan akhirnya membawa maut.

Menurut Pengarah Perubatan dan Perunding Onkologi Klinikal Pusat Perubatan Antarabangsa Wijaya, Datuk Dr. Mohamed Ibrahim A. Wahid, terdapat dua jenis kanser tulang.

Pertama, kanser tulang primer bermula daripada tulang manakala kanser tulang sekunder ialah kanser yang merebak ke tulang.

kanser tulang primer
Kanser tulang primer biasanya berlaku kepada kanak-kanak dan individu bawah 30 tahun

kanser yang ‘memakan’ tulang akan menyebabkan komposisi tulang kurang padat dan menjadi reput lalu menyebabkan tulang mudah retak.

Mengenai kanser tulang primer  ia paling banyak berlaku dalam kalangan kanak-kanak yang berusia lapan hingga 12 tahun. Ia masih boleh terjadi kepada orang dewasa namun sangat jarang,

Bahagian tulang lutut merupakan antara kawasan yang paling banyak berlaku kanser iaitu kira-kira 60 peratus, diikuti 15 peratus di kawasan punggung, 10 peratus di bahu dan kurang lapan peratus di bahagian rahang.

Antara simptomnya ialah apabila terasa sakit dan bengkak yang semakin membesar pada bahagian tulang yang diserang kanser.

Misalnya, ibu bapa boleh mengesan anak mereka mungkin mendapat kanser tulang dengan melihat terdapat bengkak di bahagian lutut sehingga kanak-kanak itu berasa sakit dan sukar atau bermasalah untuk berjalan. Bengkak biasanya keras kerana ia berpunca daripada bahagian tulang.

Jika kanser berlaku pada tulang tangan, pesakit mungkin berasa sakit apabila menggunakan lengan tangan ketika melakukan aktiviti menggunakan anggota itu

Bagaimanapun, peluang untuk pesakit kanser tulang primer sembuh lebih cerah jika ia masih berada di tahap pertama atau awal.

 

kanser tulang sekunder

kanser tulang sekunder pula banyak terjadi kepada orang dewasa dan tua.

Jika tulang belakang retak seperti dalam kes kanser tulang sekunder, keadaan itu boleh menyebabkan saraf tunjang tertekan atau tersepit sekali gus boleh menyebabkan lumpuh.
Kanser tulang sekunder pula banyak berlaku pada bahagian tulang belakang, tulang rusuk dan tengkorak. Ia biasanya dianggap sebagai kanser tahap empat kerana kanser telah merebak daripada satu bahagian lain ke tulang.

kanser tulang primer dan kanser tulang sekunder mempunyai perbezaan karakter dan doktor membezakannya dengan karakter tersebut.

Jika imbasan sinar-X pada tulang menghasilkan imej seperti sinar matahari pada tempat kanser, itu menandakan kanser tulang primer. Sementara kanser tulang sekunder pula akan menunjukkan gambaran tulang hancur atau berlubang-lubang dengan kesan seperti digigit atau dimakan

sumber

TANDA TANDA KANSER TULANG

Sehingga kini, punca kanser tulang tidak diketahui semestinya. Doktor berkata bahawa punca penyakit adalah bahawa terdapat kesilapan dalam DNA sel-sel. sel-sel DNA membesar dan membahagi dengan cara yang tidak dikawal.

Sel-sel ini sentiasa hidup, tidak mati pada masa yang ditetapkan. Kemudian, sel-sel bermutasi, berkumpul dan membuat massa (tumor) yang boleh menyerang susunan yang berhampiran atau merebak ke bahagian badan yang lain.

Penyakit ini adalah begitu berbahaya kerana ia boleh menyerang kanak-kanak kepada orang dewasa. Dewasa sering disalah tafsir sebagai gejala sakit sendi. Untuk itu, supaya anda tidak salah, kami membentangkan tanda-tanda awal penyakit ini.

1. Sakit

Seseorang yang mengalami sakit tulang, akan merasa sakit di bahagian tulang. Keadaan ini akan mungkin kronik apabila anda melakukan sukan atau waktu malam. Manakala kanak-kanak, gejala-gejala seperti keseleo ditunjukkan yang sangat kronik.

Jika anak anda mempunyai sakit dalam tulang dan tidak akan hilang sehingga tengah malam, cara terbaik adalah segerika diperiksa oleh doktor.

2. Bengkak.
Bengkak mungkin tidak muncul sehingga penyebaran tumor keseluruhan. Biasanya, bengkak berlaku di kawasan Kawasan tulang kanser dan kemerahan. Apabila penyakit ini menyerang sendi, jadi sendi anda akan sukar untuk dipindahkan.

3. Adalah sukar untuk bergerak.
kanser tulang akan menjadi sukar untuk bergerak. Perkara seperti boleh menjejaskan pergerakan semua anggota badan. kesan sampingan Bone dibelenggu, iaitu di kaki, mungkin anda akan tempang apabila berjalan. Apabila kanser menyerang tulang belakang, apabila anda menekan saraf, anda akan berasa seram sejuk kebas dan seksyen kaki.

4. Patah.
kanser tulang menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh. Walaupun ia menjadi kronik, kejatuhan biasa atau kecederaan kecil boleh membuat anda mematahkan tulang. Keadaan ini juga dikenali sebagai keretakan patologi.

5. Tanda-tanda lazim.
Biasanya anda akan mengalami keletihan, demam, berpeluh dan kehilangan berat badan. Jika anda mengalami sakit tulang yang tidak sembuh dalam masa beberapa minggu tanpa apa-apa sebab, anda perlu segera periksa dengan pakar tulang (pakar ortopedik)KREDIT

Kanser Tulang Kecut Dengan VIVIX?

 

 

FUNGSI RESVERATROL MELAWAN KANSER

Resveratrol membantu merawat kanser dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan resveratrol, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan resveratrol walaupun anda sudah bebas kanser kerana khasiat resveratrol sangatlah banyak.

 

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

Kajian Resveratrol dalam VIVIX Bantu Merencatkan sel sel kanser

Menurut https://thetruthaboutcancer.com/resveratrol-supplements-cancer/

 

Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

This Post Has 2 Comments

    1. Amin

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu