ANOREXIA – Terlalu Kurus, Boleh Menyebabkan Pelbagai Penyakit ?

ANOREXIA – Terlalu Kurus, Boleh Menyebabkan Pelbagai Penyakit ?

Selalu dengar badan gemuk, obesiti tetapi bagaimana dengan mereka yang terlalu kurus? Anda diketegorikan ‘ terlalu kurus” apabila BMI anda bawah dari 18.5. Adakah anda gembira bila dikategorikan sebagai terlalu kurus? Tahukah anda terlalu kurus juga boleh mengakibatkan beberapa penyakit sekiranya badan terlalu kurus dan kekurangan zat.

Kurang pengambilan Makanan

Kebanyakan faktor utama ” terlalu kurus” adalah kurang pengambilan makanan. Ada sesetengah wanita menyatakan yang dia sudah makan banyak tetapi sebenarnya tidak. Akibatnya badan akan kekurang kalori dan kemungkinan kekurang zat penting yang diperlukan oleh badan

Terlalu Kurus Masalah kesihatan

Sebenarnya, terdapat pelbagai masalah kesihatan yang boleh timbul dari masalah ini. Kekurangan zat makanan, keletihan kronik (chronic fatigue), amenorhea (ketiadaan haid) atau pusingan haid yang tidak sekata, anemia (kurang darah) dan kurangnya ketahanan tubuh terhadap jangkitan kuman. Di samping itu ketidakseimbangan hormon juga mampu berlaku terhadap mereka yang terlalu kurus dan ini pasti akan membawa kepada pelbagai lagi masalah lain yang berkaitan dengan fungsi hormon tersebut.

Tips naikkan berat badan

  1. Tetapkan satu berat badan target dalam tempoh tertentu. Pastikan juga ia realistik dan boleh dicapai. Sebagai contoh: 2 kilo dalam masa 6 minggu. Timbanglah berat badan anda setiap minggu.
  2. Bersenam secara teratur dan berkala. Elakkan senaman yang terlalu meletihkan dan melampaui keupayaan badan sendiri.
  3. Tidur yang cukup. Kawal stress dan buang tabiat yang membahayakan kesihatan contohnya merokok
  4. Ambillah makanan berkalori tinggi seperti produk susu, kekacang, buahan kering dan telur. Rehat secukupnya dan ambillah makanan ringan yang berkhasiat di antara sela waktu makan. Lebihan kalori antara 500 ke 1000 kalori sehari dianggarkan dapat meningkatkan berat badan antara 0.5 ke 1 kg berat badan seminggu
  5. Pengambilan vitamin yang berkhasiat

Berat Naik Dengan Amalkan Meal Shakes Shaklee

alhamdulillah syukur berkat mengamalkan meal shake berat dah naik 2kg. dulu berat 35kg je skarg dah 37kg. ada yang dah nmpak perubahan sy, dan masih ada yg kata sy kurus..insyaAllah klu amalkan minum meal shake beterusan mesti bole naik kan lagi berat sy.. ? – Momo Bear
terlalu kurus

Kelebihan Meal Shakes Shaklee

Memang terbaik kalau dapat minum meal shakes shaklee. Selain dari dapat tambah berat badan, ada beberapa faedah yang bagus.
  • Sarapan segera yang berkhasiat
  • Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
  • Hidangan segera untuk para atlet
  • Kudapan menarik pada bila-bila masa
  • Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Jom ORDER

Jom order meal shakes anda sekarang. hubungi kami untuk mendapatkan meal shake anda, atau klik gambar di bawah untuk membuat pesanan secara online:

NAK NAIKKAN BERAT BADAN ? >> KLIK SINI
 
NAK BODY CUN ? >> KLIK SINI
 
NAK KULIT CANTIK ? >> KLIK SINI
 
NAK JIMAT ? >> KLIK SINI
 
NAK BUAT DUIT EXTRA ? >> KLIK SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by