SISTEM pertahanan badan (antibodi) kita terbentuk secara perlahan-lahan, selaras dengan peningkatan usia. Ia adalah cara semula jadi badan melawan kemasukan organisma asing termasuk bakteria, virus, fungi dan parasit daripada menyebabkan jangkitan atau masalah kesihatan.

ANTIBODI BADAN

Antibodi terbentuk daripada protein darah yang dihasilkan dalam tisu limfoid sebagai tindak balas terhadap kehadiran antigen (bahan asing) tertentu. Antibodi ini akan sentiasa bergerak dalam plasma darah untuk menyerang antigen, sekali gus menjadikannya tidak berbahaya kepada badan. Manusia akan mengalami masalah kesihatan apabila sistem pertahanan badan yang juga disebut imun tidak dapat melawan dan menghapuskan organisma asing yang masuk ke badan.

BAGAIMANA UNTUK KITA BINA ATAU KUATKAN ANTIBODI ?

 1. Elakkan ubatan (dan produk), rawatan dan pembedahan yang tidak perlu. – Kurangkan pengambilan antibiotik. Jagalah kebersihan. Elakkan sabun dan detergent antibakteria. Tubuh perlukan bakteria umum untuk mengenal kuman baru. Produk antibakteria hanya membantu membentuk bakteria kebal.
 2. Elakkan suntikan vaksin. Bukti-bukti menyarankan suntikan ke atas kanak-kanak dengan hampir 3 dozen dos vaksin virus dan bakteria berbeza sebelum usia 5 tahun, ketika sistem imunnya masih berkembang, menyebabkan gangguan imun yang kronik.
 3. Jauhi sinaran terik matahari, radiasi elektro-magnetik -Radiasi ultraungu (UV) dari pancaran matahari boleh menjejaskan sistem imun. Apabila kulit terlalu terdedah kepada radiasi UV, activiti sel-selbdarah putih yang menghasilkan antibodi akan tertekan. Kesan-kesannya bukan saja membabitkan bahagian kulit yang terdedah kepada matahari, malah boleh berlaku pada bahagian kulit yang terlindung dan seluruh sistem imun. Akibatnya, tubuh gagal menghasilkan antigen yang diperlukan untuk melindungi pelbagai penyakit.
 4. Awasi kimia berbahaya – Elakkan tampalan raksa untuk gigi, kosmetik yang mengandungi kimia beracun, plastic dan cat kerana kesemuanya menekan sistem imun. Tanda-tanda umum kesan keracunan logam berat termasuklah: sakit kepala, tekanan darah tinggi, letih, sakit otot, sakit sendi, masaalah penghadaman, sembelit, bingung, ketidak seimbangan hormon dan kemurungan.
 5. Pilih diet yang sihat. – Kekalkan diet yang sihat dan seimbang. Amalkan pemakanan yang baik, iaitu makan makanan tulen. tubuh memerlukan vitamin, zat galian, dan sumber protein serta karbohidrat yang seimbang untuk membina semula sel-sel dan berfungsi dengan sempurna.
 6. Kurangkan stress – stress manjadi faktor terbesar yang boleh dikawal dan mempengaruhi kesihantan. Ia memberi kesan keatas semua sistem tubuh. Stress dari segi mental boleh melemahkan sistem imun.
 7. Jauhi alkohol – Alkohol boleh menjejaskan kesihatan, ia cenderung meyingkirkan nutrien, merosakan sistem-sistem organ seperti hati, menyebabkan beberapa kanser, mendorong hipoglisemia, dan merosakkan jantung apabila diminum dengan banyak.
 8. Tidur awal dan mencukupi – Tidur memainkan peranan penting dalam membantu sistem imun kita.Anda boleh mengalami selesema apabila terasa penat dan letih kerana tidak cukup tidur. Hormon pertumbuhan yang dirembeskan ketika tidur memperbaiki dan memperbaharui sel. Oleh itu kekurangan tidor akan menjejaskannya.
 9. Berhenti merokok – Orang dewasa yang merokok akan pendek umurnya dan sering sakit. Selain kanser, merokok boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, ulser peptik, bermasaalah ketika hamil dan menjejaskan keimunan.
 10. Lakukan senaman – Ini telah terbukti dapat membantu sistem imun. Satu kajian mendapati wanita yang berjalan 45minit sehari adalah separuh daripada kemungkinan dijangkiti selsema. Wanita berusia 70-an yang aktif mempunyai sistem imun sesihat wanita berusia 30-an dan mereka dua kali ganda lebih sihat berbanding warga tua yang tidak aktif. Senaman juga memperlahankan kerosakan tubuh. Penuaan didapati merupakan kira-kira satu pertiga daripada kemerosotan aerobik tubuh.

VITAMIN UNTUK KUATKAN ANTIBODI BADAN SUPAYA KUAT DAN BERJAYA ELAK DARI SERANGAN VIRUS

 

NUTRIFERON ADALAH PENGGALAK IMUNISASI ATAU IMMUNE BOOSTER KEPADA TUBUH

selesam burung

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Yasuhiko Kojima dari Universiti Tokyo, Jepun pada tahun 1954.Setelah membuat kajian selama 40 tahun ke atas ribuan jenis sebatian dan lebih 200 jenis herba yang berlainan, akhirnya beliau telah berjaya menemui interferon semulajadi di dunia iaitu Nutriferon. Beliau telah berjaya menetapkan bahawa ekstrak dari 4 tumbuhan iaitu biji labu, bunga Safflower,Honeysuckle Jepun dan biji Plantago mempunyai daya pendorong kepada pengeluaran semulajadi interferon tubuh.Nutriferon adalah satu formula eksklusif dan telah dipatenkan oleh Shaklee dan tidak terdapat di mana-mana kedai atau farmasi di Malaysia. Ianya hanya boleh dibeli melalui pengedar Shaklee.Mereka yang menghadapi masalah antibodi lemah, mudah sakit dan sakit yang lambat sembut sangat digalakkan untuk mengambil nutriferon.

 

SIAPAKAH YANG PERLU AMBIL NUTRIFERON?

1. Mereka yang sering sakit, selsema, demam.

2. Ibu yang menyusukan anaknya yg mana anaknya demam atau sakit yg berpanjangan.

3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.

4. Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.

5. Mereka yang sering stress.

6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.

7. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.

8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.

BAGAIMANA NUTRIFERON BERTINDAK?

selesam burung

NutriFeron MENINGKATKAN INTERFERON semulajadi badan dan sekaligus MENGUATKAN TINDAK BALAS IMUN badan. Anda kini dah tak perlu ubat2 yang banyak lagi!

Pemakanan tambahan NutriFeron ™ yang direka untuk diambil setiap hari dan merupakan adunan empat ramuan botani ini, apabila digabungkan bersama,untuk membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan:-

 1. Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata), yang telah didapati dapat mendorong pengeluaran interferon;
 2. Biji Plantago (Plantage asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang diguna untuk merangsang sistem imun;
 3. Bunga Safflower (Carthamus tinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih;
 4. Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan dalam perubatan Asia.

 

6 SEBAB MENGAPA NUTRIFERON WAJIB MENJADI PILIHAN SAYA DAN ANDA?

Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia-Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel.

1. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.
2. Meningkatkan paras interferon secara semulajadi*-Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.
3. Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon-Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo.
4.Rumusan Berpaten Yang Eksklusif-NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee.Ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
5.40 tahun kajian-Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, Dr. Yasuhiko Kojima telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.
6. Sejak NutriFeron ™ telah dibangunkan, beberapa kajian klinikal manusia telah mendokumenkan keberkesanan makanan tambahan ini. Kajian ini, yang telah disiarkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Therapy, dan Journal of Alternative and Complimentary Medicine,, mengetengahkan pelbagai faedah yang berkaitan dengan NutriFeron ™.

 

 

selesema burung