DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Apa Maksud Sebenar Doktor Oncall ?

Apa Maksud Sebenar Doktor Oncall ?

Sekiranya anda pernah ada pengalaman masuk ke hospital, anda akan perasan ada doktor yang mukanya kelihatan dari awal pagi sehingga ke tengah malam.

Apabila ada kes kritikal di wad pada 3 pagi, doktor yang sama juga muncul dengan rupanya yang sudah kusut masai!

Itulah doktor oncall.

Doktor oncall bertanggungjawab untuk melihat dan merawat semua pesakit selepas 5 petang. Lebih mencabar, pada hujung minggu, doktor oncall ini perlu untuk menguruskan kes untuk 24 jam tanpa henti.

Sebagai imbuhan, doktor oncall boleh membuat tuntutan kerja lebih masa sebanyak RM200 untuk tugasan selama 15 jam. Ia bersamaan RM13.30 untuk setiap jam.

Bagi pelajar perubatan dan doktor doktor muda yang baru dilantik, cabaran yang lebih besar menanti mereka.

Mereka tidak lagi mendapat jaminan untuk dilantik sebagai Pegawai Perubatan tetap selepas tamat latihan Housemanship. Banyak manfaat sebagai penjawat awam tidak diterima dan laluan untuk melanjutkan pelajaran untuk menjadi pakar juga semakin sukar.

Terkini, kerajaan mengumumkan elaun kritikal bagi pegawai perubatan baru juga dimansuhkan.

Walaupun doktor senior TIDAK TERKESAN akan polisi baru ini, namun ramai doktor doktor senior bangkit menyuarakan hak bagi doktor muda.

Persatuan Perubatan Malaysia telah melancarkan petisyen dan telah mendapat lebih 72 ribu tandatangan dalam tempoh 24 jam!

Di media sosial, doktor doktor telah menambah “frame” #JusticeForJuniorDoctors, Overworked, Underpaid sebagai solidariti kepada doktor doktor muda.

Rata rata komen dan pendapat doktor perubatan di Malaysia TIDAK meminta dan mendesak agar gaji dan elaun dinaikkan ,tetapi mereka benar benar berharap agar manfaat, jaminan dan imbuhan yang sedia ada dikekalkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.