DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Sakit Appendix

Sakit Appendix

Apakah Itu Sakit Appendix ?

Sakit appendix (appendicitis) adalah radang appendix. Appendix merupakan organ sepanjang 3.5 inci dari usus besar. Appendix mengandungi tisu khusus yang boleh menghasilkan antibodi, fungsinya tidak dapat dipastikan sampai sekarang. Oleh itu, kita boleh hidup tanpa appendix

Sakit appendix adalah kecemasan perubatan yang memerlukan pembedahan segera untuk mengeluarkan appendix. Sekiranya tidak dirawat, appendix yang meradang akhirnya akan pecah, atau merebak serta menumpahkan bahan-bahan jangkitan ke dalam rongga perut. Ini boleh menyebabkan jangkitan rongga perut (peritonitis), iaitu keradangan yang serius pada lapisan rongga perut (peritoneum) yang boleh membawa maut melainkan ia dirawat dengan cepat dengan antibiotik yang kuat.

Kadang-kadang abses yang berisi nanah membentuk di luar appendix yang meradang. Tisu parut kemudian “menanggalkan” appendix dari seluruh bahagian perut untuk mencegah jangkitan daripada merebak. Appendix yang bernanah adalah keadaan yang kurang penting, tetapi malangnya, ia tidak dapat dikenal pasti tanpa pembedahan. Atas sebab ini, semua kes sakit appendix dianggap sebagai kecemasan yang memerlukan pembedahan.

Apakah Penyebab Sakit Appendix ?

Dalam banyak kes, penyebab sakit appendix tidak diketahui. Doktor percaya bahawa sumbatan di appendix boleh menyebabkan jangkitannya. Sumbatan mungkin separa atau lengkap. Sumbatan lengkap adalah penyebab pembedahan kecemasan. Sumbatan sering disebabkan oleh pengumpulan bahan tahi. Ia juga boleh tersumbat akibat:

 • Folikel limfoid yang membesar
 • Cacing
 • Trauma
 • Tumor

Apabila terdapat sumbatan di appendix anda, bakteria boleh berlipat ganda di dalam organ. Ini membawa kepada pembentukan nanah. Tekanan yang meningkat dalam appendix menyebabkan kesakitan. Ia juga boleh memampatkan saluran darah di situ. Kekurangan aliran darah ke appendix boleh menyebabkan gangren.

Sekiranya appendix pecah, kandungan appendix boleh mengisi rongga perut. Ini adalah kecemasan perubatan.

“Peritonitis” adalah satu lagi kemungkinan akibat daripada appendix pecah. Ia adalah keradangan tisu yang melingkari dinding perut. Organ-organ lain juga boleh dijejaskan selepas appendix pecah. Organ yang terjejas mungkin termasuk “caecum”, pundi kencing, dan kolon sigmoid.

Sekiranya kebocoran appendix berlaku, ia boleh membentuk abses. Kawasan dijejaskan adalah lebih kecil. Walaubagaimanapun, abses masih boleh berbahaya.

Apakah Gejala Sakit Appendix ?

Simptom klasik sakit appendix adalah termasuk kesakitan yang tidak menyenangkan berhampiran pusat atau perut bahagian atas yang menjadi tajam apabila kesakitan beralih ke bahagian bawah perut sebelah kanan. Lokasi ini dikenali sebagai “McBurney Point”. Ini biasanya merupakan tanda pertama. Anda mungkin mengalami satu atau lebih gejala yang berikut seperti:

 • Hilang selera makan
 • Loya
 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Ketidakupayaan untuk kentut
 • Perut kembung
 • Demam
 • Kekejangan perut
 • Sakit semasa membuang air kencing

Sesiapa yang mengalami kesakitan yang semakin teruk di bahagian perut harus mendapatkan perhatian perubatan dengan segera. Terdapatlah penyakit-penyakit yang lain mungkin manifes dengan gejala-gejala tersebut seperti jangkitan saluran kencing. Oleh itu, kepakaran doktor diperlukan untuk menyingkirkan diagnosa yang lain.

Apakah Rawatan Sakit Appendix ?

Pembedahan untuk membuang appendix, yang dipanggil “appendectomy”, adalah rawatan utama untuk sakit appendix. Sekiranya jangkitan appendix disyaki, doktor akan mengeluarkan appendix supaya komplikasi seperti appendix pecah dapat dielakkan. Sekiranya appendix telah membentuk abses, doktor akan menyalirkan nanah dan kemudiannya mengeluarkan appendix jangkitan tersebut.

Antibiotik diberikan sebelum pembedahan untuk melawan kemungkinan “peritonitis”. Anestesia am biasanya diberikan, dan appendix dikeluarkan melalui laparoskopi. Sekiranya anda mempunyai peritonitis, perut juga dicuci untuk mengeluarkan nanah.

Dalam masa 12 jam selepas pembedahan, anda boleh bangun dan bergerak. Anda biasanya boleh kembali ke aktiviti normal dalam 2 hingga 3 minggu. Jika pembedahan dilakukan dengan laparoskopi (instrumen seperti teleskop nipis untuk melihat di dalam perut), luka adalah lebih kecil dan pemulihan adalah lebih cepat.

Dalam sesetengah kes, luka yang lebih besar akan dibuat rongga perut boleh dibersihkan. Ini akan berlaku jika:

 • Appendix telah pecah, dan jangkitan telah merebak
 • Jangkitan appendix telah menyebabkan abses
 • Pesakit mempunyai tumor dalam sistem pencernaan
 • Pesakit adalah wanita yang mengandung
 • Pesakit yang pernah menjalani pembedahan perut sebelum ini

Sekiranya masalah telah berlarutan sekurang-kurangnya 5 hari, doktor mungkin akan mencadangkan kursus antibiotik untuk mengecilkan appendix dan membasmikan jangkitan di sekelilingnya. Pembedahan mungkin akan dijalani kemudian nanti.

Apakah Komplikasi Sakit Appendix ?

Komplikasi sakit appendix yang paling kerap berlaku adalah perforasi. Penembusan appendix boleh menyebabkan abses (kumpulan nanah) atau “peritonitis” (jangkitan seluruh lapisan perut dan pelvis). Sebab utama penembusan appendix adalah penangguhan diagnosis dan rawatan. Secara umum, semakin lama penangguhan antara diagnosis dan pembedahan, semakin besar kemungkinan kebocoran appendix akan berlaku. Risiko penembusan selepas 36 jam permulaan gejala adalah sekurang-kurangnya 15%. Oleh itu, apabila sakit appendix didiagnosis, pembedahan perlu dilakukan tanpa penangguhan jika pesakit tidak bertambah baik dengan rawatan antibiotik.

Komplikasi sakit appendix yang jarang berlaku adalah sumbatan usus. Sumbatan berlaku apabila radang appendix ini memampatkan usus, dan ini menghalang penyingkiran kandungan usus dari disingkirkan. Sekiranya usus di atas penyumbatan bermula untuk mengisi dengan cecair dan gas, perut akan menjadi kembung dan seterusnya menyebabkan perasaan loya dan muntah.
Komplikasi jangkitan appendix adalah “sepsis” iaitu keadaan di mana jangkitan bakteria ini merebak ke dalam saluran darah dan organ yang lain. Ini adalah komplikasi yang sangat serius yang boleh mengancam nyawa.

Leave a Reply

%d bloggers like this: