ASID FOLIK – 7 Perkara Wajib Yang Ibu Perlu Tahu Tentang Vitamin B9

ASID FOLIK – 7 Perkara Wajib Yang Ibu Perlu Tahu Tentang Vitamin B9

Asid folik memang sinonim dengan ibu mengandung. Malah, wanita yang sedang merancang untuk hamil juga disarankan untuk mengambilnya sebagai langkah awal dan persediaan bagi kehamilan yang sihat. Jom kita baca 8 fakta penting tentang vitamin ini.

7 FAKTA TENTANG ASID FOLIK

1. Apa itu Acid Folic ?

Folic (Foh-lik) asid adalah vitamin B. Ia membantu badan membuat sel-sel baru yang sihat. “Asid folic” dan “folat” bermaksud perkara yang sama. Asid folicadalah satu bentuk buatan manusia folat. Folat didapati secara semula jadi dalam sesetengah makanan. Kebanyakan wanita tidak mendapatkan semua asid folik yang diperlukan melalui makanan sahaja.

2. Siapa yang memerlukan Acid Folic ?

Semua orang memerlukan acid folic  Tetapi asid folik adalah sangat penting bagiwanita yang mampu untuk hamil. Apabila seorang perempuan mengeluarkan asid folik yang mencukupi dalam badan sebelum dan semasa mengandung, ia boleh mencegah kecacatan kelahiran utama, termasuk:

 1. Spina bifida  yang berlaku apabila tulang belakang bayi yang belum lahir itu tidak rapat untuk melindungi saraf tunjang. Akibatnya, saraf yang mengawal pergerakan kaki dan fungsi lain tidak berfungsi. Kanak-kanak dengan spina bifida selalunya kurang upaya sepanjang hayat. Mereka juga mungkin perlu banyak pembedahan.
 2. Anencephaly yang apabila kebanyakan atau semua otak tidak berkembang. Bayi dengan masalah ini mati sebelum atau sejurus selepas kelahiran. Hasil beberapa kajian menunjukkan bahawa asid folik juga boleh membantu mencegah lain-lain jenis kecacatan kelahiran.
 3. Asid folik juga membantu menjaga darah anda sihat. Tidak mendapat cukup boleh menyebabkan anemia.

spina bifida

3. Berapa banyak  yang diperlukan oleh wanita ?

Wanita boleh mendapatkan keperluan  400-800 mcg atau mikrogram asid folik setiap hari, walaupun mereka tidak bercadang untuk hamil. (Ini adalah sama dengan 0.4 hingga 0.8 mg atau miligram.) Dengan cara itu, jika mereka mengandung, bayi akan kurang berkemungkinan untuk mempunyai kecacatan kelahiran. Berbincanglah dengan doktor anda tentang berapa banyak asid folikanda perlu jika:

 1. Anda hamil atau merancang untuk hamil. Wanita hamil perlu 400-800 mcgasid folik pada peringkat awal kehamilan selalunya sebelum mereka tahu bahawa mereka hamil. Seorang wanita hamil perlu menjaga mengambil asid foliksepanjang kehamilan. Wanita perlu berbincang asid folik mereka perlukan dengan doktor mereka. Sesetengah doktor menetapkan vitamin pranatal yang mengandungi jumlah yang lebih tinggi asid folik.
 2. Anda sedang menyusukan. Menyusukan wanita memerlukan 500 mcg. Sesetengah doktor mencadangkan bahawa wanita menyusukan menginap mengambil vitamin pranatal mereka untuk memastikan mereka mendapat banyak asid folik semasa mereka sedang menyusukan dan sekiranya mereka hamil lagi
 3. Anda mempunyai bayi dengan kecacatan kelahiran otak atau tulang belakang dan ingin hamil lagi. Doktor anda mungkin memberi preskripsi untuk 4000 mcg asid folik. Iaitu 10 kali ganda dos biasa. Mengambil dos yang tinggi asid folik boleh mengurangkan risiko mempunyai bayi yang lain dengan kecacatan kelahiran.
 4. Anda mempunyai ahli keluarga dengan spina bifida. Doktor anda mungkin memberi preskripsi untuk 4000 mcg asid folik.
 5.  Anda mempunyai spina bifida dan ingin hamil.

4.Bagaimana anda pastikan anda mendapat cukup asid Folic setiap hari?

Wanita boleh mendapatkan asid folik yang mencukupi dengan mengambil pil vitamin setiap hari. Jika anda mempunyai masa yang sukar untuk menelan pil, anda boleh cuba produk kunyah atau cecair yang mempunyai asid folik. Semaklabel pada botol untuk kepastian. Atau anda boleh mengambil pil yang hanya mengandungi asid folik. Apabila memilih jenama vitamin, mencari “USP” atau “NSF” pada label. Ini “meterai kelulusan” bermakna bahawa pil telah dibuat dengan betul dan mengandungi jumlah vitamin yang dinyatakan pada label. Juga, pastikan pil belum tamat.

Jika botol tidak mempunyai tarikh luput, jangan membelinya. Tanya ahli farmasi anda untuk membantu memilih produk. Sila ambil perhatian, jika anda sudah mengambil vitamin prenatal harian, anda mungkin mendapat semua asid folik yang anda perlukan. Semak label untuk kepastian.
Sila lihat label pada vitamin anda.

kebaikan asid folik

5. Apa Makanan yang Mengandungi Acid Folic ?

Asid folik didapati secara semula jadi dalam sesetengah makanan seperti sayur-sayuran berdaun, buah-buahan sitrus, kacang (kekacang), dan bijirin penuh. Asid folik ditambah kepada makanan yang dilabel “diperkaya” seperti:

 • Bijirin sarapan pagi
 • roti
 • tepung
 • pasta
 • cornmeal
 • nasi putih

Semak label pada bungkusan itu untuk melihat jika makanan mempunyai asid folik. Label akan memberitahu anda berapa banyak asid folik adalah dalam setiap hidangan. Kadang-kadang, label akan berkata “folat” dan bukannya asid folik.

6. Bolehkah saya mendapatkan acid folic yang mencukupi melalui makanan semata-mata?

Badan tidak menggunakan bentuk semula jadi asid folik (folat) semudah bentuk buatan manusia. Kita tidak boleh pastikan bahawa makan makanan yang mengandungi folat akan mempunyai manfaat yang sama seperti mengambil acid folik. Juga, walaupun anda mengambil diet yang sihat yang seimbang, anda mungkin tidak mendapat semua nutrien yang anda perlukan setiap hari dari makanan semata-mata. Di Malaysia, kebanyakan wanita yang makan makanan diperkaya dengan asid folik masih tidak mendapat apa yang mereka perlukan. Itulah mengapa ia adalah penting untuk mengambil vitamin dengan asid folik setiap hari.

sumber asid folik

7. Bolehkah wanita terlalu banyak acid folic?

Anda tidak boleh terlalu banyak asid folik dari makanan yang secara semula jadi .Pengambilan terlalu banyak asid folik boleh menyembunyikan tanda-tanda bahawa seseorang itu kekurangan vitamin B12, yang boleh menyebabkan kerosakan saraf.

Kekurangan vitamin B12 adalah jarang berlaku di kalangan wanita dalam usia melahirkan anak. Plus, vitamin yang paling pranatal juga mengandungi B12 untuk membantu wanita mendapatkan apa yang mereka perlukan. Orang berisiko tidak mempunyai cukup vitamin B12 adalah terutamanya orang 50 tahun dan lebih tua dan orang-orang yang tidak makan produk haiwan.

BAGAIMANA MEMILIH ASID FOLIK ATAU VITAMIN B YANG BAIK ?

Mengandungi kesemua 8 vitamin- B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dlam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama). Harus mengandungi 100% RDA untuk acid folic dan biotin. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar. Elakkan pengambilan B-complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain-release)

Cadangan vitamin B yang lengkap seperti yang dicadangkan ialah B-COMPLEX dari SHAKLEE. Terdapat 8 jenis vitamin B yang diperlukan setiap individu & kesemuanya lebih berkesan apabila bertindak bersama. Kesemua 8 jenis vitamin B termasuk biotin bertindak dengan:

b-complex shaklee

1. Tiamin (Vitamin B1)

 • Menolong memelihara kesihatan badan
 • Membantu dalam tumbesaran yang normal
 • Membantu badan dalam metabolisme karbohidrat
 • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada karbohidrat

2. Riboflavin (Vitamin B2)

 • faktor untuk memelihara kesihatan badan
 • Membantu badan menggunakan tenaga daripada makanan /memetabolismekan protein, lemak & karbohidrat
 • Jumlah  tambahan riboflavin diperlukan semasa kehamilan dan penyusuan apabila pengambilan harian melalui pemakanan tidak mencukupi
 • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada protein, lemak dan karbohidrat

3. Niasin (Vitamin B3)

 • Membantu tumbesaran dan perkembangan yang normal
 • Menolong badan dalam penggunaan tenaga daripada makanan
 • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada protein, lemak dan karbohidrat

4. Asid Panthotenik (Vitamin B5)

 • Membantu pembentukan berbagai komponen penting
 • Merangsang diproduksinya hormon adrenalin
 • Menurunkan kadar kolesterol
 • Kesihatan dan pertumbuhan rambut

5. Piridoksin (Vitamin B6)

 • Membantu dalam pemeliharaan kesihatan badan
 • Menolong badan dalam metabolisme protein, lemak dan karbohidrat

6. Biotin (Vitamin B7)

 • Membantu dalam pemeliharaan badan yang sihat
 • Membantu badan dalam metabolisme lemak dan karbohidrat

7. Acid Folic (Vitamin B9)

 • Membantu dalam pembentukan sel darah merah
 • Membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang untuk mengandung sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu kehamilan pada dos 400 mikrogram sehari
 • Perlu untuk tumbesaran dan pembahagian sel-sel

8. Sianokobalamin (Vitamin B12)

 • Membantu dalam pemeliharaan kesihatan badan
 • Membantu dalam pembentukan sel darah merah
 • Diperlukan untuk penghasilan sel darah merah

CARA ORDER B-COMPLEX SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

jadi ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

sumber : womenhealth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by