BACK TO NATURE – Rahsia Sihat Sepanjang Hayat

BACK TO NATURE – Rahsia Sihat Sepanjang Hayat

Nape perlu “back to Nature” klu nk sihat sepanjang hayat. Tubuh manusia terdiri dari 60 trillion sel yg memerlukn zat makanan(setiap hari)utk kekal sihat dan baik pulih kerosakan sel serta lindungi sel2 dari serangan penyakit.

Makanan tbaek adalh dari sumber tumbuh2an(primary food) di ikuti sumber haiwan(secondary food).Kite akan lebih sihat jika byk mkn makanan dari sumber tumbuhan.Makanan sumber haiwan sbg protin mengandungi lemak dan cholestrol yg mjadikn darah kite acidic..manakala makanan dari tumbuhan mjadikan darah alkali.

Dewasa ni kajian sains mendapati pyakit kanser,jantung,darah tinggi, gout dan beberapa penyakit lain bpunca dari pgambilan protin haiwan yg berlebihan..dgn tidak ada keseimbangan dlm diet.

Bila di tambah faktor bahan kimia dlm makanan,stress, kurang senaman serta gaya hidup tak sihat spt tido lewat dan merokok tidak hairan pyakit kronik spt ‘kidney failure’,darah tinggi dan diabetes mjadi wabak di usia yg masih muda.

Kesedaran kesihatan masih di peringkat awal..kite masih memilih utk merawat dari mencegah..kite sanggup bli minyak recycle sbb murah wpun ia amat merbahaya sbg sumber kanser..kite melantak larut mlm dgn heavy meals..obesity dh jd phenomena..

Yg pelik ramai yg masih senyummmm..bila mkn kite pilih yg sedap dan berakhir dgn sendawa kenyang..kite tak pernah fikir apa akibat dari over eating..sbb tu dah ramai yg kena serangan jantung di usia awal 30an.

Al Quran menasihati manusia agar “makanlah apa2 yg halal lg baik yg kami rezekikn kpd kamu”..wpun halal tp adakah ia baik utk kesihatan kite? Nabi berpesan penuhi perut kamu dgn 1/3 makanan 1/3 air dan 1/3 udara…kami umat Islam mkn bila lapar dan berhenti sebelum kenyang..

Persoalannye sape yg ikut nasihat Al Quran dan pesanan baginda Rasul..bila bdepan dgn buffet dinner kite hanya dgr nasihat pun hawa nasfu je..kite akn belasah yg sedap2 dan langgar pantang detox. Tak pe sakali skala kata kite utk sedapkn hati. Bila di tanya nape tak amik supplement..jwpn lazim..I dah mkn byk..I prefer dari natural food..I takut side effects dsb.

Sebenarnye ada satu syarikat yg kluarkn supplement 100% sumber tumbuhan yg di uji oleh masa lebih 60 thn dan yg penting di uji keatas manusia(clinical test) dan ada published scientific journals spt JAMA dan Lancet, yang amalkan konsep back to nature nih.

Sebab utama adalah kite susah nk dptkn bekalan nutrients atau zat kritikal utk badan kite klu hanya mkn dari sumber makanan harian..contohnye kite perlukn 1200mcg kalsium sehari utk stabilkn jantung dan cegah oestoporosis tp kite tak minum susu segar atau mkn keju..kite hadapi isu “vitamin gap” atau kata mudah kesihatan sel kite bwh paras kemiskinan..miskin tegar yg tdedah pd pelbagai risiko pyakit.

Hari ni nk sihat wajib makan mkanan seimbang,senaman,kawal stress,cukup rehat dan tambah natural supplement dlm diet. Cari product dari syarikat yg penuhi ciri ini:

The First
The Biggest
The Best

Slmt bhujung minggu bsama yg tsygg. Jom back to nature. Jom makan shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.