DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Bawang Putih Bagus Dalam Merawat Demam dan Selsema

Bawang Putih Bagus Dalam Merawat Demam dan Selsema

Salam sejahtera. bagus ke makan bawang putih nih ? hoo memang bagus. Ada orang kata boleh merawat macam-macam penyakit, buat badan jadi kuat, oklah jom kita tengok 10 manfaat dan kebaikan garlic untuk kesihatan anda.

8 Manfaat Bawang Putih Untuk Kesihatan

1. Merendahkan Kolesterol Jahat (LDL)

Sebahagian besar kajian penyelidikan yang melibatkan kedua-dua haiwan dan manusia menunjukkan bahan garlic dapat menurunkan kadar kolesterol. Selain itu, kajian juga menunjukkan garlic menurunkan junilah kolesterol (LDL) dan trigliserida hingga 20 mg/dL pada manusia. Kolesterol LDL (jahat) diturunkan secara sederhana oleh garlic manakala kolesterol baik (HDL) tidak terjejas dengan kehadiran garlic

2. Rambut Gugur

Ianya boleh menyelesaikan masalah gugur rambut anda kerana tahap allicin yang tinggi, sebatian sulfur yang serupa yang terdapat dalani bawang, yang didapati untuk merawat kehilangan rambut secara berkesan. Gosok garlic yang dihiris pada kulit kepala anda. Anda juga boleh menyapu minyak bawang putih dan urut ke dalam kulit kepala anda.

3. Menghilangkan jerawat.

Boleh menjadi ubat semulajadi terbaik untuk jerawat. Sifat anti oksidanya membunuh bakteria, jadi gosokkan hirisan garlic pada jerawat.

4. Mencegah dan merawat selesema.

Kaya dengan antioksidan, sistem imun anda bakal mendapat manfaat jika makan garlic secara rutin dalam resepi harian. Jika anda terkena selsema atau batuk, boleh amalkan : rendanm garlic yang dicincang dalam air panas, biar seketika dan minum. Boleh tambah madu jika mahu.

5. Melegakan psoriasis dengan bawang putih.

Oleh sebab bawang putih mempunyai ciri-ciri anti radang, ia sangat berguna dalam melegakan psoriasis yang tidak selesa. Cuba sapukan minyak bawang putih di kawasan yang terjejas dengan ruam kulit.

6. Kawal berat badan

Banang putih boleh membantu mengawal berat badan, Satu kajian yang menunjukkan yang mana tikus makan makanan yang kaya dengan bawang putih dapat mengurangkan berat badan dan lemak.

7. Merawat penyakit kulat air

Dengan ciri-ciri garlic boleh menjadi cara yang baik untuk menghilangkan kegatalan akibat kulat air tersebut. Rendam kaki anda dalam air suam dengan garlic yang dihancurkan.

8. Ulser bibir

Letak sedikit garlic dihancurkan pada ulser; sifat anti radang semulajadi boleh membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak, malah mempercepatkan proses penyembuhan.

sumber: vitaminpilihanibu

Leave a Reply

%d bloggers like this: