DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Bayam Kaya Nitric Oxide

Bayam Kaya Nitric Oxide

di antara kita membenci bayam dan sayur-sayuran lain semasa kecil sehingga kita melihat Popeye. Hanya lengannya yang besar yang mampu mengalahkan Bluto (atau Brutus) yang hebat, pembuli. Rahsia kekuatan Popeye adalah tin bayam. Tidak diragukan lagi itu melegakan ibu bapa kita yang sukar menyakinkan kita untuk makan sayur-sayuran seperti bayam.

Mari kita perhatikan lima sebab mengapa sayur musim sejuk ini adalah salah satu makanan paling sihat.

Kaya dengan nutrien

Bayam mengandungi zat besi, zink, mangan dan vitamin seperti B1, B2, B6, juga vitamin C, E dan K. Karotenoid dalam bayam ditukar menjadi vitamin A di dalam badan kita. Vitamin membantu mengekalkan metabolisme badan dan melakukan banyak fungsi lain yang berkaitan.

Tinggi serat makanan

Bayam mempunyai kandungan serat yang tinggi yang bermaksud pencernaan yang lebih lama dan mengurangkan kekerapan kelaparan. Ini mencegah kita menambah berat badan sebagai akibat daripada makan berlebihan. Diet berserat juga membantu sistem pencernaan dan pergerakan usus kita. Serat yang kita makan menambah berat dan isipadu pada najis dan mengurangkan kemungkinan sembelit.

Baik untuk Jantung

Bayam kaya dengan diet nitrat, yang melindungi sistem kardiovaskular kita. Kandungan nitrat dalam bayam membantu menurunkan tekanan darah berlebihan. Nitrik oksida juga membantu melebarkan saluran darah dan mencegah penyumbatan arteri, mengurangkan kemungkinan serangan jantung.

Kesan antioksidan dan anti-barah

Pengambilan diet tinggi lemak kolesterol meningkatkan tekanan oksidatif melalui radikal bebas dalam badan kita. Radikal bebas meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Mereka merosakkan DNA, yang membawa kepada mutasi yang boleh menyebabkan barah. Bayam mengandungi antioksidan semula jadi yang meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan lebih lanjut pada tubuh kita. Bayam juga mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-virus.

Melindungi penglihatan

Pelbagai kajian saintifik mendapati bahawa pigmen karotenoid Lutein dan Zeaxanthin sangat penting untuk menjaga mata kita. Pigmen ini menyokong penglihatan kita, menurunkan risiko degenerasi makula retina, dan pembentukan katarak. Mereka bertindak sebagai antioksidan yang melambatkan penuaan. Bayam sarat dengan pigmen ini.

KHASIAT NITRIK OKSIDA DALAM BAYAM

• Sebagai vasodilator ia menurunkan tekanan darah dan bertambah baik aliran darah ke organ
• Tindakan anti-radang pada arteri
• Mencegah pembekuan darah dan penyumbatan pada arteri
• Pertahanan imun: pemusnahan virus dan organisma parasit
• Memainkan peranan dalam pernafasan
• Membolehkan fungsi ereksi
• Meningkatkan ingatan dan pembelajaran
• Melindungi kulit dari sinaran pengion berbahaya
• Menggalakkan saluran pencernaan yang sihat dengan mengatur rembesan hormon dan enzim pencernaan
• Kesan hormon: mempengaruhi rembesan hormon dari beberapa kelenjar
• Mengatur fungsi pundi kencing
• Bertindak sebagai molekul isyarat untuk mengekalkan fungsi normal tubuh Peraturan mengikat / melepaskan O2 ke hemoglobin

#makteh

Leave a Reply

%d bloggers like this: