Bengkak Bawah Ketiak Kanser Lymphoma Mengecil

Bengkak Bawah Ketiak Kanser Lymphoma Mengecil

Limfoma adalah barah kelenjar limfa. Kelenjar limfa adalah struktur kecil yang befungsi untuk menapis bahan berbahaya dalam badan.

Tahukah anda 1 daripada 5 ataupun 20% rakyat Malaysia menghidapi limfoma sama ada mereka sedar mahupun tidak. Walaupun tiada rawatan bagi menyembuhkan barah ini, ia boleh dirawat melalui rawatan susulan.

Tanda Tanda Kanser Limfoma

1. Kelenjar Limfa Membengkak / Menjadi Ketulan

Kelenjar limfa membantu melawan jangkitan. Bengkaknya kelenjar ini adalah tanda biasa limfoma. Ketulan atau bengkak tersebut tidak membuatkan anda berasa sakit.

Ketulan ini selalunya berlaku di kawasan sekitar leher, ketiak dan pangkal peha. Terma medikal yang digunakan untuk merujuk kepada ketulan ini adalah ‘lymphadenopathy’. Lebih kurang setengah daripada mereka yang menghidapi barah ini dapat merasai kehadiran ketulan tersebut.

Walaubagaimanapun, kehadiran ketulan ini tidak bermaksud anda secara automatik menghidapi limfoma. Sekiranya ketulan tersebut tidak hilang dalam masa beberapa minggu, atau semakin membesar, teruslah berjumpa doktor.

2. Mudah Berasa Penat / Lesu

Punca pesakit limfoma mudah berasa penat masih belum diketahui. Terdapat beberapa sebab di sebalik mudahnya berasa lesu. Limfoma boleh membuang sumber tenaga badan anda.

Kelesuan boleh berlaku atas banyak sebab kesihatan lain selain limfoma. Mudah berasa lesu tidak bermakna anda menghidapi limfoma.

Namun, sekiranya anda merasa lesu secara berterusan, teruslah berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan nasihat kesihatan.

3. Kehilangan Berat Badan Tanpa Sebab

‘Tanpa sebab’ di sini membawa maksud kehilangan berat badan dalam masa yang singkat walaupun tiada niat ke arah itu.

Sekiranya anda menghidapi limfoma, kehilangan berat berlaku disebabkan sel kanser yang menggunakan sumber tenaga badan anda, dan badan anda pula memberi respon dengan bekerja keras untuk melawan sel ini.

Sekiranya anda kehilangan 5% daripada berat normal badan anda dalam sebulan, atau 10% dalam masa 6 bulan, dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan kadar segera.

4. Kerap Berpeluh Di Malam Hari

Limfoma boleh menyebabkan anda berpeluh teruk di selalunya malam hari, menyebabkan anda lencun. Berpeluh lencun ini berlaku boleh berlaku kepada mana-mana jenis pesakit limfoma, dan turut boleh berlaku di siang hari.

Doktor tidak mengetahui mengapa berlakunya peluh seperti ini, namun antara sebab munasabah ia berlaku adalah respon badan terhadap suhu badan yang meningkat  lebih daripada tahap yang biasa.

Antara sebab lain peluh lencun termasuklah sebagai respon terhadap hormon yang tidak normal dan protein yang dihasilkan oleh sel limfoma.

5. Kegatalan Yang Teruk

Kegatalan yang teruk adalah simptom biasa pesakit limfoma Hodgkin. Satu pertiga pesakit limfoma Hodgkin mempunyai kegatalan sebagai simptom. Walaubagaimanapun, simptom ini jarang berlaku terhadapat pesakit limfoma non-Hodgkin.

Selalunya, pesakit akan berasa gatal di kawasan-kawasan seperti tangan dan kaki, atau bahagian bawah kaki, ataupun di seluruh anggota badan.

Seperti tanda-tanda lain, penyebab kegatalan yang serius ini masih belum diketahui. Antara sebab munasabah adalah disebabkan bahan kimia dalam badan yang dipanggil cytokines.

Bahan kimia ini mengganggu saraf di dalam kulit dan menyebabkan ia gatal. Cytokines dibebaskan oleh sistem imunisasi sebagai reaksi terhadap sel limfoma.

6. Demam (Pyrexia)

Demam adalah kenaikan suhu badan melebihi tahap yang normal. Limfoma mampu menyebabkan demam sederhana panas (melebihi 37.5°C).

Demam selalunya disebabkan oleh jangkitan, namun kadang kala ia boleh berlaku disebabkan sebab-sebab lain yang kurang lazim seperti limfoma.

Selalunya demam disebabkan limfoma tidak terlalu panas, dan ia datang dan pergi, dan turut digelar sebagai demam kelas rendah.

Antara sebab utama limfoma boleh menyebabkan demam adalah disebabkan pembebasan sejenih bahan kimia ke dalam darah yang menyebabkan suhu badan menaik.

Rujukan:

  1. mayoclinic.org
  2. lymphomas.org.uk
  3. hmetro.com.my

 

Bengkak Bawah Ketiak Kanser Lymphoma Mengecil Selepas 9 bulan Konsistent Amalkan Vivix

Bengkak Bawah Ketiak Kanser Lymphoma Mengecil

 

Alhamdulillah puan ni repeat lagi 4botol Vivix malam ni. Total dah 27 botol sejak 9 bulan lepas.

Kenapa puan ni selalu repeat banyak botol?

Mulanya ambil utk anaknya yg menghidap #kanser#lymphoma kemudian Untuk suaminya yang luka operate buang ibu jari kaki kanan pada Jan baru ni

Alhamdulillah luka dah elok tak jadi nak tampal kulit.

Anaknya pun bengkak bawah ketiak semakin mengecil.

Syukur alhamdulillah semoga terus diberikan kesihatan yang baik. Tolong doakan ye. 

 

Bagaimana VIVIX Membantu Kanser ini?

Diingatkan VIVIX bukan UBAT ye. Rawatan kimo, ubat yang doktor cadangkan sila lakukan. vivix hanya jus kesihatan yang membantu proses penyembuhan , lengkapkan nutrisi dalam badan

Cancer terjadi apabila terdapat sel yang rosak di dalam badan dan menduplikasikan dirinya sendiri tanpa kawalan. Sel yang sihat, kebiasaannya akan mati dengan ‘membunuh dirinya sendiri’ dalam proses yang dinamakan apoptosis atau juga dikenali sebagai Programmed Cell Death (PCD). Proses ini berlaku selang beberapa hari dan penting supaya sel baru dapat dibentuk dan sel yang rosak dapat dibuang.

Proses apoptosis ini dikawal oleh signal-signal daripada sel itu sendiri atau daripada luar sel. Dalam kes cancer, signal untuk sel tersebut mematikan diri tidak dapat disampaikan kepada sel tersebut. Ini menyebabkan sel tersebut terus hidup dan ‘beranak pinak’.

Betul ke Vivix Boleh Membantu Mencegah Kanser?

Salah satu daripada kandungan utama dalam Vivix adalah RESVERATROL yang telah terbukti dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser

Antara kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan cancer:

Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti cancer.

Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October2011 menunjukkan resveratrol Berjaya menghalang sel cancer payu dara daripada membesar.

Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapati resveratrol Berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan cancer payu dara.

Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel cancer.

Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang cancer prostate daripada membesar.

Bagaimana Vivix Membantu Merawat Kanser?

Vivix membantu merawat cancer dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel cancer yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis.

Apabila semakin lama menggunakan Vivix, sel-sel cancer akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan Vivix walaupun anda sudah bebas cancer kerana khasiat Vivix sangatlah banyak.

 

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by