BERPANTANG – Amalan Selepas Bersalin Untuk Kurus Cantik

vivix shaklee muka makin cantik awet muda

Amalan berpantang memang diamalkan secara turun temurun,  sangat penting untuk mendapatkan tips terbaik supaya ibu ibu dapat berpantang dengan baik dan kembali kepada bentuk badan yang asal. SET BERPANTANG SHAKLEE sesuai untuk ibu yang berpantang untuk mengembalikan bentuk badan yang menarik, untuk tenaga, luka pembedahan, stretch mark dan macam-macam lagi.

Bila puan Ainul Mustafa, founder, boss diet diet sihat  ni keluarkan gambar nak compare anak dia nih, semuanya princess, dapatlah beberapa kecaman netizen , kengkawan kat facebook, hahaha. Semua kata muka anak dia sama, semuanya bulat dan comel. Hahha, time baby, dapat anak comel, memang best, haha ni semua mungkin amalan berpantang terbaik.

Tapi nampaknya dia dikecam, sebab semua kata muka dia makin runcing, makin cantik, hahaha, bak kata dalam banyak banyak komen nih, semuanya puji muka dia makin cantik. Ok, apa rahsia berpantang dia ? senang je, amalkan shaklee, lagi lagi VIVIX  !!! Oh ok, susunan gambar tuh, dari Arreessa 2010, Maryam 2014, dan Dahlia 2017. Ada beza ke ?

vivix pantang

cantik dengan vivix

Kisah berpantang puan ainul ni korang boleh baca dekat entry lama-lama, tapi nak lagi best, mudah, korang tengok video kat bawah nih, hahaha, senang, nanti korang akan tahu, betapa bestnya vivixnih, harga dia esklusif, sebab khasiat dia power. Vivix ni bukanlah saje saje, tapi itulah saintis buat, jangan main main.

Stretch Mark – Cara Mudah Hilangkan Stretch Mark Dengan Berkesan
Salam sejahtera semua. hmm siapa sini ada stretch mark kat perut ? Hmm, memang tak cunlah kan. Tapi takpa, ada cara mudah nak hilangkan stretch mark kat perut tu dengan pengambilan protein shaklee. Macam mana tuh ? Jom baca sikit.

Kenapa ESP Shaklee Berkesan Hilangkan Stretch Mark ?

Kerana PROTEIN adalah ASAS dan MAKANAN kepada SEL. Ia penting untuk PEMBENTUKAN dan PEMBAHARUAN SEL. Bila sel SIHAT& BERTENAGA, penyerapan nutrien akan jadi lebih OPTIMUM. Jadi ESP sangat sesuai untuk diminum, sambil memberi tenaga dan kulit perut yang cantik.

Testimonial Pn Izie

Salam..teringin nak share testimoni sendiri..sy bermula dgn ESP..mula2 rasa x yakin..just nak try je..bila dah nampak kesan br la jatuh cinta dgn Shaklee…mula2 minum ESP stretch mark kat perut dah nmpak pudar…seronok sgt…badan pun rasa ringan…lg2 bila opismate puji “patutla akak slim, mkn shaklee rupanya”..bangga pun ada…lps tu sy try trial set menyusu dgn tujuan nak bg susu byk nutrisi..alhamdulillah..smpai skrg masih lg bf (anak dah 7bln ++, compare dgn yg 1st 3bln++ dah campur fm)..syukur sgt2…suami pun puji..”syg best la skrg ni”..sy pun senyum jelah…hehehe…skrg tgh try ostematrix plak..setakat ni alhamdulilah..rasa sengal2 badan dah kurang…insyaallah akan terus setia dgn SHAKLEE…TQ SHAKLEE.
testimonial shaklee esp

Bahaya Darah Tinggi Selepas Bersalin.

Ibu mengandung selalu ambil berat bahaya darah tinggi selepas bersalin.

Selepas bersalin mereka jarang untuk selalu periksa tekanan darah kerana beranggapan tekanan darah selepas bersalin pasti akan normal.

Dulu darah tinggi kerana mengandung sahaja.

Selepas bersalin , kita digalakkan untuk berpantang dan tempoh berpantang kita juga kena pastikan kita makan makanan berkhasiat, berzat untuk pastikan tekanan darah kita stabil.

Bahaya Darah Tinggi Selepas Bersalin

Ini mungkin kesan sampingan suntikan epidura atau anestesia spina, dan anda mungkin mengalami sakit kepala yang teruk bila anda duduk atau berdiri.

Dalam 72 jam pertama selepas bersalin, sakit kepala yang teruk juga mungkin tanda pra-eklampsia, bersama dengan penglihatan kabur dan/atau berasa loya.

Tekanan darah tinggi

Tekanan darah anda patut diambil dalam masa enam jam pertama selepas bersalin.

Jika angka di bawah (diastolik) melebihi 90, ini mungkin tanda anda mengalami pra-eklampsia dan berisiko menghidap eklampsia sepenuhnya.

Tekanan darah anda perlu diambil sekali lagi dalam masa empat jam jika anda tiada tanda-tanda lain.

Eklampsia boleh terjadi semasa hamil, semasa melahirkan atau malah selepas bersalin.

Ia boleh juga berlaku sehingga empat minggu selepas bayi dilahirkan, terutamanya jika praeklampsia itu teruk.

Eklampsia berlaku apabila membran otak (membran serebrum) menjadi terengsa.

Ini boleh menyebabkan sawan atau konvulsi.

Ini meletakkan anda dan juga bayi anda dalam bahaya.

Eklampsia ialah penyakit yang berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap praeklampsia, sangat jarang bagi komplikasi jenis ini menjadi sangat serius sehingga boleh membahayakan nyawa.

Komplikasi-komplikasi laintermasuk:

  • kegagalan hati dan buah pinggang;
  • strok (pendarahan serebrum);
  • cecair dalam paru-paru

Darah Nifas Tidak Keluar Sehabisnya Punca Kanser Rahim
Selepas melahirkan anak, wanita akan mengalami masalah turun darah yang keadaannya hampir sama dengan darah haid. Cuma bezanya, purata hari yang diambil lebih panjang, sekitar lebih kurang 2 minggu. Jika masalah darah nifas berlarutan melebihi tempoh tersebut, gangguan atau penyakit dalam rahim mungkin berlaku.
Ramai wanita tak sedar yang darah haid atau nifas mereka belum habis keluar sepenuhnya. Darah kotor yang terperangkap ini boleh menjadi punca cyst, fibroid, sukar untuk hamil dan juga kanser.

TANDA JANGKITAN KUMAN ATAU JUGA TANDA URI TERTINGGAL DALAM RAHIM

  • Darah nifas masih berwarna merah terang walau sudah lebih dari 7 hari bersalin.
  • Darah nifas berbau busuk
  • Demam dan menggigil
  • Darah yang keluar membasahi pad dan perlu ditukar setiap 1 jam
  • Darah beku yang besar keluar dari faraj
  • Sakit perut berterusan

Bentan bermaksud badan kita mengalami sakit semula tak kira waktu bila pun. Ada ibu mengalami di awal atau akhir tempoh berpantang, ada juga yang terkena bentan selepas tamat tempoh berpantang 44 hari.

Kebanyakan wanita pernah terkena bentan. Ini kerana bentan boleh berlaku akibat tersalah makan benda yang tidak sesuai dengan tubuhnya. Atau juga mungkin tersepak benda keras secara tidak sengaja.

JENIS-JENIS BENTAN

#1 Bentan urat : sendi badan menggigil kesejukan walaupun cuaca panas, berlaku bisa- bisa urat, seluruh otot badan tegang dan badan menjadi lemah seperti demam. Punca berlakunya bentan urat kerana ibu terlalu aktif melakukan kerja rumah atau aktiviti fizikal yang lasak. Rawatan bertungku atau mandi wap herba boleh melegakan bentan urat.

#2 Bentan urat peranakan : sakit pada bahagian ari-ari yang sederhana atau mungkin terlalu kuat sehingga mengakibatkan terjadi tumpah darah. Ia boleh berlaku sekiranya ibu mengangkat objek berat, tersepak ibu jari kaki, jatuh terduduk atau terhempas semasa dalam pantang yang boleh menyebabkan bentan urat peranakan.

#3 Bentan urat besar (pinggang): Kebiasannya bentan ini berlaku kepada ibu yang bersalin secara pembedahan Caeserean. Kadang kala kesakitan di bahagian pinggang dan tumit yang serius sehingga ibu jalan berdingkit-dingkit.

BAHAYA BENTAN JIKA TIDAK DIRAWAT

Pening kepala sangat kuat / Pitam tiba2.. Makan panadol pun x sembuh.. Selalunya ini disebabkan bentan bau.. Dalam pantang wanita x boleh cium buah kuinin, jering, petai, org sembur racun.. (apa lagi kalau makan..!! Boleh kancing gigi atau bawa maut)

Kancing gigi, mengigil , mulut berbuih, kejang badan.. Ini selalunya disebabkan oleh kena hujan dalam pantang, minum ais.. makan x berjaga.. (bukan semua makanan boleh makan dlm pantang), menarik benda dgn kuat macam mencabut rumput

Tumpah darah yg banyak.. Ini berpunca banyak sebab. Masalah rahim atau pendarahan. Antara lain buat sex dalam pantang, atau disebabkan makan makanan berbisa seperti ikan yg bersengat macam ikan keli, ikan pari & durian.. Kaki kena jaga sbb situ ada urat peranakan wanita.. Jika salah 1 urat kaki yg berkaitan peranakan tersadung juga menyebabkan darah keluar banyak..

Gatal dan bengkak badan sampai panas kulit dan x boleh tidur. Ini sebabkan makan makan yg gatal dn allergy.. Kerang, ketam, sotong..

TIPS MENGELAKKAN BENTAN

Banyakkan berehat : jangan terlalu aktif /lasak especially ibu yang berpantang sendiri di rumah dan menguruskan anak- anak sendiri. Banyakkan rehat dan elakkan mengangkat objek berat. Mintalah banyuan daripadaa suami atau ibu untuk membantu anda di rumah.

Elakkan jangkitan kuman: jaga kebersihan diri untuk mengelakkan berlakunya jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim dan saluran air kencing. Tukar pada sekerap yang mungkin untuk pastikan anda sentiasa bersih.

Jaga pemakanan: paling penting please jaga makan. Sebab punca utama bentan adalah disebabkan pemakanan.Jangan culas makan vitamin! Ambilah vitamin yang tinggi dengan iron dan vitamin B bagi membantu penghasilan sel- sel darah yang banyak hilang semasa proses bersalin. Elakkan makanan yang ‘berbisa’ pada rahim,tajam, berangin dan bersifat sejuk seperti kangkung dan kacang panjang. Jangan lupa untuk makan set pantang mengikut aturan yang telah ditetapkan.

Sentiasa memakai stokin dan pakaian tebal walaupun cuaca panas. Memang rasa agak ‘lemas’ tapi kena tahan

Jangan berjalan laju: untuk elak daripada jahitan terbuka dan terlanggar benda keras yang boleh akibatkan bentan.

Mandi dengan air suam : untuk elakkan badan menjadi sejuk dan urat kecut. Lagi best bila air tadi di campur dengan daun-daun herba. Sekarang ni dah ada jual paket air herba di kedai-kedai jamu boleh beli aje bagi ibu yang berpantang sendiri.

Sentiasa bertungku untuk keluarkan darah-darah beku dari dalam badan.

Meroyan – Ibarat Nampak Hantu ? Atasi Masalah Meroyan Sekarang !!!
Gila Merian atau Meroyan merupakan jenis penyakit selepas bersalin yang amat serius dikalangan wanita selepas melahirkan .
Biasanya wanita yang terlibat dikenal pasti dengan mudah oleh keluarga dan juga suami.
Penyakit ini disebabkan berpunca daripada angin kotor yang berkumpul didalam rahim selepas bersalin atau disebut juga “mother blues”

PERANAN BAPA DAN KELUARGA

Darah kotor yang tidak keluar dengan sempurna dan teratur akan menjadi darah beracun.
Darah beracun ini akan menguasai urat saraf dan mengganggu keseimbangan hormon wanita.
Penyakit ini hendaklah diberikan perhatian serius kerana penyakit ini akan berlarutan seumur hidup sekiranya dibiarkan tanpa rawatan.
Darah kotor itu juga akan menjadi punca sakit kepala , kemurungan, kemuraman dan seterusnya kepada sakit Angin Meroyan.

ASAS PENYAKIT MEROYAN

Asas utama ialah kerana penyakit ini menjejaskan otak ,cara berfikir, dan reaksi seseorang itu terhadap kenyataan hidup.
Pergerakkan salur darah kerap kali menimbulkan kekacauan fikiran dan merosotkan daya untuk berfikir .
Pelbagai gangguan kesihatan boleh mempengaruhi fungsi otak sehingga menimbulkan gejala yang menyerupai penyakit gangguan jiwa (gila meroyan).
Penyakit ini juga boleh berlaku jika ibu bersalin mengalami komplikasi penyakit seperti siplis, ketagihan alkohol, dan ketoksikan.

KESAN PENYAKIT

Gangguan fungsi otak berlaku menyebabkan wanita lepas bersalin secara tiba-tiba mengadu nampak sesuatu yang menakutkan mereka atau mungkin mendakwa ada orang yang ingin menganiaya dan mencedrakan mereka.
Dalam keadan ini mereka mungkin bertindak agresif atau berusaha untuk melarikan diri daripada apa yang menakutkan .
Lazimnya wanita ini akan mengadu bahawa ia tiada ingatan langsung tentang tingkah lakunya yang agresif atau luar biasa itu semasa mengalaminya.
Gangguan tidur yang menjadi lebih teruk.
Ia mungkin tidak dapat tidur langsung ataupun bangun terlalu awal pada jam 2 atau 3 jam dan selepas itu tidak dapat tidur semula , sebaliknya menjadi resah dan gelisah .
Perubahan emosi bertambah mendadak dan ibu mungkin kelihatan bingung.
Selain itu ia mungkin mengadu mendengar suara “hantu ” mengutuk atau menuduhnya melakukan pelbagai dosa atau kesalahan.
Ia mungkin menyuarakan kepercayaan karut yang digelar delusi saperti mendakwa anak yang dilahirkanya sudah mati atau akan mati akibat penyakit serius walhal anaknya tidak mengalami sebarang penyakit.
Akibat pengalaman yang tidak normal ini, ia mungkin cuba mencederakan diri sendiri atau mencederakan suami malah membunuh anaknya.
Oleh sebab itu kes yang serius begini perlu dirawat dalam wad untuk mengelakkan mereka daripada mencederakan diri sendiri atau orang lain.
Gangguan emosi atau tekanan perasaan juga kerap berlaku kepada ibu bersalin yang bermasaalah atau berpenyakit keturunan .

SIMPTOM ANGIN MEROYAN

Simptom-simptom dalam gila merian atau meroyan ini adalah lebih teruk lebih menyeluruh serta lebih mengganggu keupayaan wanita untuk menjalankan tugas harian.
Dianggarkan satu daripada setiap 500 ibu yang melahirkan anak akan mengalami gila merian atau meroyan ini dan biasanya tanda-tanda ini timbul dalam masa dua minggu pertama selepas kelahiran .
Jenis yang paling kerap berlaku ialah kemuraman dan kemurungan yang mempunyai banyak simptom persamaanya.
Apakah terdapat penyakit-penyakit lain yang sering berlaku kepada wanita selepas bersalin , juga menakutkan ?

  1. Bagi ibu yang pertama kali bersalin selalunya menghadapi keadaan radang Payu Dara .

Ianya boleh berlaku selepas sepuluh hari melahirkan .
Ini disebabkan oleh susu yang terlalu banyak terkumpul dan lambat dikeluarkan sehingga payu dara membengkak kerana si ibu belum pandai menyusukan bayi.
Selain daripada itu puting payudara yang merekah dan luka juga boleh menyebabkan keradangan

  1. Semasa dalam pantang biasanya ibu kurang membuat pergerakkan fizikal dan banyak tidur . Ini amalan yang kurang sihat dan boleh mengakibatkan thrombosis atau darah beku.

Penyakit ini sering berlaku pada awal minggu selepas bersalin .
Pesakit akan terasa sakit kepala , bisa-bisa badan yang keterlaluan.
Keadaan ini menyebabkan perjalanan darah terutama pada bahagian tekanan saperti bahagian punggung , pinggang dan kaki tersekat-sekat dan perlahan. Ibu akan terasa panas badan ,pergerakan nadi menjadi cepat , perasaan saperti sesak nafas dan sakit saperti dicucuk-cucuk atau kebas pada bahagian kaki dan pinggang ,lebih cepat dibahagian rahim menyebabkan sakit berdenyut dan lelehan yang berbau busuk akan mengalir keluar dari tempat sulit.

  1. Selain daripada itu jangkitan pada salur kencing juga mudah terjadi pada waktu nifas atau semasa hamil. jangkitan ini jika tidak dijaga boleh merebak ke bahagian ginjal dan menyebabkan demam
  2. Perubahan tubuh badan yang sering berlaku keatas wanita selepas bersalin seperti perut membuncit dan berat badan semakin naik dianggap pekara biasa bagi ibu-ibu yang telah lama atau baru bersalin dan juga bagi mereka yang sering bersalin.

Oleh itu , ibu-ibu cepat mengalah mengenai penjagaan kesihatan dan kecantikan tubuh badan (untuk mengembalikan bentuk badan yang asal.)
Banyak alasan yang diberikan oleh mereka .
Salah satunya mereka percaya selepas bersalin bentuk badan dan akan menjadi besar .

  1. Mengikut pendapat orang tua-tua setiap kali bersalin satu urat akan putus.

Oleh itu , ibu selepas bersalin atau dalam berpantang akan berasa kurang selesa kerana posisi rahim diketika itu kembang, bengkak, dan terasa berat .

  1. Selain daripada itu , urat saraf dibahagian pinggul masih kendur , saluran kencing dan sekitar ari-ari turut bengkak akibat tekanan kepala bayi semasa hendak melahirkan .

Luka-luka juga sering berlaku didalam rahim serta dipangkal semasa uri hendak dikeluarkan dan semasa melahirkan .
Luka ini disebut ” luka menggeleber ” Luka yang menggeleber yang kecil biasanya dapat dipulihkan tanpa masaalah tetapi luka yang besar akan menimbulkan rasa tidak selesa dan menggangu kesihatan .
Inflamasi yang kronik dan lelehan dari faraj adalah komplikisi biasa akibat luka pada pangkal rahim yang tidak dirawati .
Luka ini jika dibiarkan serta tidak mendapat rawatan yang betul boleh menyebabkan penyakit kanser rahim atau kenser pangkal rahim .

  1. Demam kelahiran ‘ ialah demam semasa nifas yang disebabkan oleh infeksi di tisu rahim .

Infeksi ini terjadi kerana kuman penyakit saperti streptokokus memasuki tisu di pangkal rahim atau rongga rahim sewaktu hendak melahirkan , keguguran atau pada waktu keguguran .
Infeksi ini amat berbahaya kerana ia boleh membawa maut.
Infeksi mungkin merebak dari rahim kedalam ovari atau tisu-tisu lain sehingga timbul abses pada selaput peritoneum lalu menyebabkan peritonitis .

  1. Lelehan yang berwarna merah akan terus mengalir selagi rahim masih bengkak dan keadaan dalaman yang kurang sihat .

Lelehan yang keluar itu banyak sel darah, ketulan darah serta gumpalan dari selaput lendir rahim.
Darah nifas biasanya akan beransur kurang selama 14 hari . Selepas itu lelehan menjadi kuning coklat dan seterusnya bertukar warna menjadi putih kekuning-kuningan sehingga tiba ke hari 40 , barulah ia mula mengering.

  1. Jika sekiranya masih ada lelehan cairan, ini menandakan rahim masih bengkak dan belum mengecut .

Tubuh akan terasa tidak selesa , masih terasa berat dibahagian ari-ari dan tempat sulit, perut sukar dikempiskan , nafas serta badan berbau busuk dan rupa paras tubuh badan kelihatan seperti sedang mengandung .
Lelehan ini akan berterusan dan menjadi penyakit keputihan selepas pantang .
Saluran vagina akan mengembang serta terasa berat .
Ini boleh mengganggu hubungan kelamin suami isteri .

  1. Sewaktu tidur atau berjalan-jalan , pastikan ibu jari kaki dijaga supaya tidak tersepak , kerana mengikut petua orang tua-tua dulu , mereka bimbang ini boleh menyebabkan bentan (tumpah darah )
  2. Semasa melahirkan anak, banyak tenaga telah digunakan yang menyebabkan keletihan .

Keletihan ini juga boleh disebabkan oleh darah keluar dengan banyak .
Kadang-kadang keletihan ini boleh menggangu kesihatan dan menyebabkan tekanan emosi.
Pesanan orang tua-tua , penjagaan ibu bersalin dalam pantang hendaklah dilayan dengan baik kerana mereka dalam keadaan yang lemah dari segi jasmani dan rohani , mudah terkejut , mengalami gangguan emosi yang teruk dan sering tumpah darah apabila berhadapan dengan situasi sedemikian.

Lumpuh Selepas Ambil Suntikan Epidural?

Epidural (wanita yang mengalami lumpuh selepas bersalin. Ambil iktibar)

Saya akan terangkan bagaimana simtom-simtom nak lumpuh sebelum saya lumpuh sepenuhnya kerana epidural.

lepas saya bersalin, saya start tak boleh angkat kaki, saya mandi wiladah, husband saya yang mandikan.

Saya tanya husbnd, kenapa pinggang and kaki sangat sakit mcm urat tegang, husband kata, itu sebab suntikan tadi agaknya.

Saya pon diam. Lepas tu saya tanya husband, nurse tadi induce saya guna dripkan ? husband kata ya.

Abes yang cucuk ubat kat punggung tu ape ?

Husband cakap ubat tahan sakit.

Then tulang belakang lak? Itu epidural.

Ok saya diam sebab masa sakit bersalin saya mengantuk dan memang tak ingat apa-apa cuma sakit je saya tau.

Dalam hati saya cakap, rasa cucuk sakit ke ? sebab saya sedar masa cucuk tuh, memang sakitttt.

Tapi doc semua peluk saya suruh tahan kejap. doc perempuan siap cium dahi saya supaya sabar.

Allah…masa tu rasa macam bertuahnya saya.

layanan mereka semua baik-baik sangat dan tiada seorang lelaki pun yang sentuh or tengok saya di dalam labour room kecuali husband saya and doc bius.

Esok dan sehingga pantang hari ke 3, saya terasa belakang saya sakit sangat-sangat dan tempat cucuk tu bengkak, menjadi warna biru.

Selama pantang saya tuam ngan ais supaya tak sakit.

Pantang hari 40, saya dah tak boleh jalan.

Kaki saya tak rasa, saya menangis-nangis kat bahu husband, saya buang air besar buang air kecil pun tak rasa.

Terpaksa pakai pampers.

Esoknya saya pergi Hospital Columbia Nusajaya, saya jumpa pakar, terus buat MRI dan hasil result tu memang menakutkan.

Saraf tunjang saya 80% rosak.

Kaki saya lumpuh sepenuhnya.

Doc pakar call hospital yang saya bersalin, dan dari situ barulah saya tahu saya dicucuk oleh doc pelatih.

Husband saya pula bagtau, doc tersebut hanya explain, TIADA KESAN SAMPINGAN, kecuali sakit kepala. ITU SAHAJA.

Memandangkan waktu tu saya dah sakit, saya cuma istighfar agar semua selamat.

Belum sejam guna saya dah rasa nak meneran.

Bayangkan, nak bersalin, baby nak keluar saya rasa semua tu.

masa nak jahit saya sampai gigit baju, sakit! walhal setiap 10 minit saya tekan button untuk hilang rasa kene jahit hidup-hidup.

Kemudian, Doc pakar Columbia sedia membantu saya untuk urusan saman hospital terbabit.

Walaupun saya dah sign surat untuk Epidural, saya tetap boleh saman kerana tanggungjawab cucuk bius adalah doctor bukan saya cucuk sendiri.

Sekarang saya dah 2 bulan lebih, dah sebulan jugak duduk atas kosi roda.

Alhamdulillah anak saya tidak kuat meragam.

Suami pun sentiasa support dan menyayangi saya.

Semua orang jumpa saya peluk dan mintak saya kuat.

Saya sekarang jalani fisioterapi di Hospital Columbia.

Alhamdulillah jari kaki saya boleh dah angkat sikit-sikit.

Doa kan saya cepat sembuh. Saya terharu ramaiii yang komen and Like status saya. Terima kasih semuaaa…

Moga Allah bantu balas jasa anda. Ameen

Ditulis Oleh Ieza Izah via Facebook

Betul ke Suntikan Epidural Boleh Melumpuhkan?

Dari sudut perubatan, memang tidak melumpuhkan.

Kesan yang wujud berbeza mengikut individu tetapi bukanlah menyebabkan mudharat melampau (walau ada kes terpencil).

Janganlah cerita rekaan ‘cerpen’ di sensasikan begitu rupa hingga memalit aib di banyak muka.

Ianya diambil atas berbagai sebab dan fungsi.

Rujuklah pada pakar anda sebelum anda bersetuju atau rasa perlu mengambil.

Kelebihan epidural

Boleh memberi ibu pengalaman bersalin yang lebih baik dan tidak menakutkan ibu untuk hamil semula pada masa akan datang.

“Ibu lebih tenang semasa proses melahirkan dan semasa meneran bayi. Oleh kerana ibu tidak stres dan panik, ibu boleh mendengar segala arahan dan galakkan yang diberikan. Otot rahim akan mengecut dengan lebih baik lagi dan kurang risiko pintu rahim tidak membuka dengan baik seperti yang dijangkakan,”

Keburukan epidural

Epidural ialah satu prosedur yang selamat tetapi kadang-kadang boleh memberi kesan sampingan antaranya:

i) Epidural boleh menyebabkan tekanan darah ibu menjadi terlalu rendah dan jika tidak dikesan ia akan mengakibatkan bayi lemas dan ibu harus dibedah segera.

ii) Ibu yang mengambil epidural, tidak dapat bergerak bebas dan terikat di katil sepanjang proses bersalin dan memerlukan jagaan rapi untuk memastikan tekanan darah ibu tidak turun mendadak dan memerlukan pantauan bayi yang berterusan.

iii) Hilang kawalan pundi kencing dan ibu tidak berasa hendak kencing. Kemudian, meraka dibantu dengan tiub catheter untuk mengeluarkan air kencing. Pundi kencing yang terlalu penuh akan menganggu proses bersalin dan boleh tercedera semasa melahirkan bayi.

iv) Jika pintu rahim telah terbuka sepenuhnya, akibat kebas di bahagian pinggul dan ke bawah, ibu jarang dapat meneran keluar bayi secara efisien. Ini meningkatkan risiko panjang jangka masa bersalin peringkat akhir dan memerlukan penggunaan forcep atau vakum untuk membantu menarik keluar bayi.

v) Risiko lain yang jarang berlaku ialah kekoyakan lapisan dura (dura tear) akibat tusukan jarum epidural dan mengakibatkan cecair spinal keluar dari ruang epidural dan menyebabkan jangkitan kuman yang boleh membahayakan otak dan urat saraf. Bocor lapisan dura boleh mengakibatkan ibu mengalami sakit kepala yang teruk selepas bersalin. Mengikut kajian, anggaran risiko bocor lapisan dura berlaku lebih kurang satu dalam 100 kes. Biasanya lapisan dura yang bocor boleh sembuh secara semula jadi dan jarang memerlukan intervensi yang serius.

vi) Epidural haematoma – Ini ialah satu keadaan yang berlaku akibat tusukkan jarum epidural pada salur darah secara tidak segaja. Pengumpulan darah di titik tusukan jarum epidural yang serius boleh menekan urat saraf dan ia boleh mengakibatkan lumpuh jika tidak dirawat. Ia sangat jarang berlaku.

vii) Amat jarang berlaku ialah rosak saraf akibat tusukan jarum secara tak segaja semasa prosedur dijalankan sehingga menyebabkan lumpuh.

Komplikasi Pengambilan Epidural

Walaupun ada segelintir pesakit yang mengadu sakit pinggang selepas mengambil epidural, kajian menunjukkan prosedur epidural tidak meningkatkan risiko sakit pinggang yang kronik dan sakit belakang tidak berkait secara langsung dengan epidural. Namun begitu, akibat baring terlalu lama dalam posisi semasa menggunakan ubat epidural, boleh menyebabkan sakit pinggang yang sedia ada menjadi lebih serius. Kesan tusukan jarum epidural yang menyebabkan rasa sakit belakang selepas prosedur epidural hanyalah kesan sementara untuk beberapa hari dan boleh pulih balik seperti biasa.

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

pengalaman heaven berpantang dengan vivix shaklee batu meroyan mengecut

susu badan banyak vivix shaklee

susu badan banyak milk booster vivix shaklee

luka pembedahan sembuh berpantang dengan vivix shaklee

vivix shaklee elak bentan masa pantang

parut kat perut

TESTIMONI NURUL HAZWANI HAMZAH [ PARUT STRETCH MARKS HILANG SELEPAS AMALKAN ESP ]

Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri.
Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian.

Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP.

Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye.
Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je.

Seronok sangat!

Setiap wanita yang lepas bersalin selalunya akan turun darah Nifas.Darah nifas ni darah kotor dari rahim yang keluar lepas bersalin.
Nana sendiri awal haritu keluar agak lancar.. Banyak keluar darah nifas.. But then masuk minggu kedua darah nifas macam dah mula sikit.. Ingatkan normal lah kan..
Then bidan yang mengurut tu cakap eloknya darah nifas keluar banyak awal2 ni sebab tu darah kotor dalam rahim sejak dr pregnant.. Daku pon dah mula risau lah kan
Takut jugak ada problem pape yang darah Nifas tak keluar lancar nih..And Masa tu nana baruuuu nak start amek Vivix..
Lepas je Nana start ambil Vivix dalam minggu kedua lepas bersalin haritu,darah Nifas kembali keluar lancar.. Siap berketul lagi (sorry kalau direct sangat)
And lepas daripada tu yang bidan cakap Rahim pun semakin mengecutsampai hari terakhir urut haritu bidan cakap rahim dan kecut completely Alhamdulillah..
Nana tak pasti mungkinkah sebab VIVIX.. Tapi yang pasti darah Nifas memang kembali lancar dan keluar dengan kadar NORMAL lepas nana ambil semula Vivix tempoh hari..
Benda yang sama pernah jadi pada nana dulu masa nana datang Haid. Hari terakhir haid, bila minum Vivix mesti darah haid akan keluar semula sikit2..
For me Vivix ni dia bantu “cuci” rahim.. Mana darah kotor yang tak habis keluar dia akan bantu keluarkan..
Darah kotor yang tak habis keluar pun memang akan mendatangkan masalah di masa akan datang.. Dari situ lah punca terjadinya FIBROID, CYST dan sebagainya..
So kepada anda yang kerap keluar darah Haid or Nifas sikit sangat, nana suggest ambil lah Vivix.. InshaAllah leps ni darah Haid dan Nifas keluar lancar.. Badan pun rasa ringan dan sihat.
Vivix berfungsi baiki sel dari dalaman. Pengalaman luka jahit bersalin dengan koyakkan yang banyak sembuh dalam masa 3 hari.
darah nifas lancar selepas bersalin minum vivix shaklee

Sakit pinggang akibat epidural? Kenapa mesti menanggung kesakitan bertahun tahun..

Sakit akibat suntikan epidural sudah 6 tahun hilang!
.
Perkongsian pelanggan:
.
Hari pertama berpantang dengan vivix. Masuk minggu ketiga saya dah tak rasa sakitbelakang akibat kesan epidural.
.
Tambahan pulak saya berpantangsendiri. Vivix bagitenaga luar biasa pada saya.

epidural

Sakit epidural hilang

Vivix hilangkan kesan epidural

Vivix selepas bersalin

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya
Ainul Mustafa  013-3612717
atau klik icon di bawan ini.
e-sell
ATAU
daftar ahli shaklee
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.
Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,
Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

babycenter , rozitaibrahim, LOVELYCHOCOLATASYUAMIR, utusan

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
peluang business

Jom belajar bagaimana menjana income SHAKLEE dengan teknik yang terbaik dari kami.


NAK BELAJAR BUSINESS

This Post Has 4 Comments

  1. omaigod. 3 org tu mmg copypaste ke. hahahahahahaha..

  2. comel sume muka baby omputih

    acuan orang gerik tu

    putih cantik

    ihihi

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?