BIBIR MENAWAN – Tips Terbaik Nak Bibir Cantik Macam Akacan

BIBIR MENAWAN – Tips Terbaik Nak Bibir Cantik Macam Akacan

Salam sejahtera semua, korang nak tips bibir menawan ke ? hahaha, ini ada saya tengok akacan sekarang dah lawo dah, dulu dia pakai spek mata, macam makcik tua, hahaha, nak tengok gaya tahun ni, dah cantik bibir menawan. Kalau nak tahu, dia makan apa ? dia makan vivix dan shaklee lainlah. Sekarang dia dah dapat baby putri irene. Bak kata Farah Wahida, orang makan shaklee ni, makin lama makin muda, oh tidak. hahaha.

Tips Bibir Menawan

Oklah, harini ,nak cerita pasal bibir je, tapi sebab nak cepat punya tips, saya ada cedok sikit beberapa tips dari blog lain. Memang sangat bagus tips dia, korang boleh baca blog shaklee kesihatan ni, memang banyak info menarik.

1. Minum Banyak Air

Dehidrasi adalah salah satu penyebab di balik bibir kering dan pecah-pecah. Minum banyak air untuk tetap terhidrasi dan menjaga kulit tetap lembap.

2. Madu

Selain membuat bibir anda menjadi merah, madu juga bermanfaat untuk menyembuhkan bibir yang mengalami kekeringan. Caranya adalah dengan mengoleskan sedikit madu sampai merata pada permukaan bibir yang kering.

3. Hindari menjilati bibir

Jangan sering menjilat bibir. Kebiasaan itu akan memberi efek buruk pada bibir Anda. Air liur manusia mengandung amilase dan maltase yang dapat membuat bibir jadi kering

4. Wortel

Wortel bisa anda manfaatkan untuk bibir yang kering dengan 2 cara. anda dapat mengolah wortel menjadi jus dan meminumnya sebagai obat dalam, atau anda dapat memarutnya dampai halus dan memanfaatkannya sebagai masker pada bibir anda.

5. Oleskan minyak zaitun

Minyak zaitun adalah salah satu bahan alami yang dapat digunakan untuk merawat bibir kering. Oleskan sedikit minyak zaitun pada bibir dan pijat bibir secara perlahan. Lakukan perawatan ini setiap hari.

6. Tomato

Pijat bibir Anda dengan sepotong irisan tomat. Tomat dapat menyembuhkan masalah bibir kering secara alami. Anda juga dapat menambahkan beberapa titis madu pada irisan tomat tersebut sebelum mengoleskannya pada bibir.

7. Hati-Hati Memilih Lipstik

Beberapa wanita memiliki bibir yang lebih sensitif. Kadang pemilihan lipstik yang tidak cocok akan membuat bibir cepat kering dan mudah pecah-pecah. Pastikan Anda memakai lipstik yang memiliki izin terdaftar. Jika bibir terasa panas atau perih ketika memakai lipstik, hapus dan hentikan pemakaian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat