DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Khasiat Biji Anggur

Khasiat Biji Anggur

Manfaat daripada anggur bukan sahaja wujud pada isi buah-buahan, tetapi juga benih. Ya benih anggur penjimatan faedah yang jadi fascinate untuk kesihatan. Hingga zaman anggur penggunaan disyorkan untuk menelan biji anggur.

INILAH ANTARA KHASIAT BIJI ANGGUR

  • Merawat vena varikos
  • Mengandungi biji anggur procyanolic oligomers seperti berkesan untuk merawat vena varikos.
  • Sebagai penawar kepada radikal bebas

Dr. Masquelier, seorang penyelidik Perancis, mendapat anti kanser bahan berupa proanthocyanidins benih anggur. Keberkesanan proanthocyanidins ini boleh mengelakkan radikal telah didarabkan dengan 20 kali dengan vitamin C dan 50 kali vitamin Sabah & Sarawak biji anggur, ekstrak juga berfikir untuk menjadi lebih selamat daripada suplemen anti oksidan vitamin A dan E kerana ia dibubarkan di dalam air.

MENCEGAH PENYAKIT

Kanser

Diambil dalam The Times of India, ekstrak dari benih anggur memberi siri penghalau sel-sel kanser untuk membiak. Norhisham Agarwal, PhD, salah seorang penyelidik di Universiti Colorado Pusat kanser dan Profesor Skaggs School of Pharmaceutical Sciences, berkata Bilakah mempunyai ekstrak biji-biji anggur itu kelebihan dalam habuan beberapa sel-sel kanser sel-sel sihat yang membunuh tiada.

Potensi lain yang dihasilkan oleh ekstrak biji anggur, iaitu sebagai satu garisan ke-2 dalam rawatan kanser leher dan kepala, Walau bagaimanapun Agarwal mahukan ini mencari lebih banyak diperkembang dalam ujian melalui cara klinikal.

Mengelakkan strok

Menurut hasil penyelidikan, benih anggur mengandungi mineral, zink (Zn) dan mangan (Mn) yang bermanfaat untuk badan. Mengandungi biji anggur endungeoned pycnogenol, iaitu bahan yang boleh membuat perlindungan penguat kologen suppleness saluran darah kita. Fleksibiliti saluran darah yang seterusnya membawa kepada mengelakkan isyarat tanda-tanda angin ahmar.

Pelembab muka kulit

Benih anggur boleh mengunci lembapan dan menguatkan berjaya perintah lapisan luar kulit. Sama juga dengan Walnut cabutan avail dan lupin bunga yang mempunyai omega 3, 6 dan 9. Juga mengandungi vitamin yang boleh meningkatkan aliran darah, damming, dan memberikan nutrien kepada kulit dari dalam. Sekianlah khasiat benih anggur kepada kesihatan, mulai sekarang apabila anda makan anggur jangan dibuang bijinya.. Mudah-mudahan berguna…

sumber: myinfomaya

Leave a Reply

%d bloggers like this: