DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Buah Minum Untuk Gym

Buah Minum Untuk Gym

Inilah minuman yang mungkin tidak pernah anda dengar, apalagi mencuba: jus epal gajus. Anda mungkin ingin memburu dan menuang segelas sendiri, kerana penyelidikan baru, yang diterbitkan dalam Jurnal Fisiologi Latihan, mendapati penunggang basikal yang melengkapkan latihan mereka dengan minuman dapat mengalami pengaruh yang nyata terhadap daya tahan, prestasi kekuatan, dan tahap keradangan pada penunggang basikal.

(FYI, epal mete adalah buah yang tumbuh bersama dengan kacang mete di Amerika Selatan dan bahagian lain di dunia, tetapi anda boleh menemui jus botol di Amazon dan di beberapa kedai kesihatan)

Kebaikan Jus Epal

Dalam kajian itu, 8 penunggang basikal lelaki – berumur antara 18 hingga 45 tahun – yang berlatih sekurang-kurangnya 3 hingga 4 hari seminggu, dan telah berkuda selama sekurang-kurangnya 3 tahun direkrut. Lelaki tersebut secara rawak diberi jus epal plasebo atau gajus (dari Srisupphaluck Orchid Co., Ltd) selama 4 minggu, diikuti dengan tempoh mencuci selama 4 minggu di mana mereka berhenti minum jus epal mete atau plasebo. Mereka minum 1 botol sehari, membahagi isinya menjadi dua bahagian untuk diminum selepas sarapan dan makan tengah hari.

Satu minggu selepas ujian VO2 max, subjek berpuasa, kemudian dikitar pada kadar 75% daripada maksimum VO2 mereka sehingga habis untuk mengukur keupayaan daya tahan mereka; kemudian, untuk menguji kekuatan maksimum, mereka menyelesaikan ujian pegangan tangan, dua kali. Ini dilakukan sebelum dan selepas penambahan.

Prestasi daya tahan dan kekuatan setelah minum jus epal gajus jauh lebih tinggi daripada kumpulan plasebo. Kepekatan antioksidan plasma juga lebih tinggi, yang bermaksud peserta yang melengkapkan jus epal mete mempunyai sistem pertahanan antioksidan yang lebih baik semasa melakukan senaman dan tidak dibebani oleh peningkatan radikal bebas.

Daya Tahan Antioksidan

Penyelidik percaya satu sebab mengapa lelaki melihat peningkatan daya tahan adalah kerana aktiviti antioksidan yang meningkat; kemungkinan ia meningkatkan oksidasi dalam mitokondria sel, yang mengakibatkan peningkatan pengeluaran tenaga, kata para penyelidik. Lebih-lebih lagi, daya tahan daya yang ditingkatkan mungkin disebabkan oleh peningkatan penggunaan lemak sebagai tenaga semasa bersenam.

Penyelidikan lain-lain baru-baru ini, yang diterbitkan dalam Journal of the International Society of Sports Nutrition, mendapati suplemen jus epal mete selama 4 minggu juga mengubah jumlah karbohidrat yang digunakan sebagai tenaga, jadi lemak menjadi sumber utama semasa latihan (ini juga dilakukan di kalangan penunggang basikal) .

Tart Cherry

Sekiranya anda belum pernah mendengar tentang semua faedah jus ceri tart (di mana anda berada?! Periksa di sini), yang utama untuk diperbaiki adalah kemampuannya untuk mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam, setiap penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan dan Sains Scandinavia dalam Sukan. Sebatian antioksidan buah, yang disebut anthocyanin, dikatakan dapat mengurangkan keradangan, yang dapat mengurangkan rasa sakit juga.

Beet

Ingin tahu adakah jus bit benar-benar penggalak daya tahan yang berkesan? Ia adalah! Pra-latihan senaman dapat membantu anda melakukan latihan hingga 16 persen lebih lama, menurut penyelidikan dari University of Exeter. Dalam kajian itu, ramuan fuchsia meningkatkan prestasi pecut dan membuat keputusan semasa sukan seperti bola sepak, hoki, dan ragbi.

Tembikai

Kalium adalah penggalak pemulihan yang terkenal dan disokong oleh sains. Ia mengimbangkan tahap elektrolit dan cecair di dalam badan anda. Citrulline yang kurang dikenali, sebaliknya, membantu mengurangkan penumpukan asid laktik dan meningkatkan aliran darah di otot anda. Anda boleh menemui kedua-duanya dalam tembikai. Pertimbangkan WTRMLN WTR; ia dibuat dengan semangka segar (daging dan kulit) dan lemon organik, jadi enak, menghidrat, rendah kalori, dan penuh dengan elektrolit. Tepatnya, ia mempunyai enam kali elektrolit (740mg kalium) dari minuman sukan biasa, jumlah yang sama dengan air kelapa, ditambah 520mg sitrulin.

Nenas

Nanas mempunyai enzim yang disebut bromelain, dipercayai bertindak sebagai anti-radang, serta sejumlah besar karbohidrat dan antioksidan, yang mana kedua-duanya anda perlukan untuk mengembalikan simpanan tenaga anda dan kembali berdiri lebih cepat.

Acar

Anda mungkin pernah mendengar atlet membuang tembakan jus acar untuk melegakan kekejangan otot; malah dikatakan pantas, berkat jumlah natrium yang tinggi. Belum ada bukti kukuh mengenai keberkesanannya, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Medicine and Science in Sports and Exercise, tetapi jika atlet dan ahli terapi fizikal bersikeras dengannya, itu patut dilakukan. Cubalah Syarikat Jus Acar.

Leave a Reply

%d bloggers like this: