Cara Hadapi Cabaran Dalam Business

Cara Hadapi Cabaran Dalam Business

LoveGrass Exercise

.

Bulan 9 haritu saya ada jumpa geng2 bisnes dr serata dunia, discuss2, share2 sambil kupi2… salah satu yg dibincangkan adalah CABARAN DALAM BISNES.

Di sinilah org2 yg kita tgk di media sosial sgt positif, berkongsi cabaran2 hidup mereka sampai menangis2.

Teringat saya seorang sahabat yg berkongsi kesusahan hidup yg dihadapinya… seraya berkata “Kau takkan pernah dgr cerita ni dr orang lain kan? Itulah, hidup aku ni mmg susah dari dulu sampai skg. Belajar susah, kerja susah, dah kerja pun susah”

Saya diam je lah. Mengiya pun tak menidak pun tak.

Tapi bab benda macam ni, please don’t underestimate. Everybody has their own struggle! Bukan kau sorang je yg susah dlm dunia ni.

People may not know, saya seorang yg easily distracted & susah nak fokus. Saya sampai pernah jumpa doktor to check adakah saya menghidapi Adult ADD.

Mulanya dulu saya sedih juga. Why me?

Benda2 kecil boleh mengganggu saya berhari2. Tak boleh nak fokus benda penting, benda2 tak penting timbul sana timbul sini. Bayangkan kita dalam lautan lego, benda yg kita nak tu ada 10 meter di depan. Kita akan sibuk nak layan lego drp nak tengok yg benda utama tu.

Tapi I take it as a challenge. Disebabkan sy easily distracted so saya kena jalani hidup dgn lebih sistematik, & shut down benda2 yg boleh distract saya. Saya jugak tak boleh multitasking. Saya kena buat satu kerja dalam satu masa. Banyak2 kerja jadi huru-hara.

So apa yg saya buat… Love Grass Exercise setiap hari. It really works to reduce distractions. Benda2 yg dulunya mengganggu dan kacau fokus, skg dah seolah2 tak wujud. At least my brain had been trained untuk shut down benda2 yg mengacau tu.

Dan ia buat saya lebih menghargai cabaran2 dan apa saja benda2 yg berlaku dalam kehidupan kita. Even though benda yg kita tak suka. Kalau anda rasa cabaran tu adalah utk buat kita stop, atau utk beritahu itulah limit you, anda silap. Ia adalah utk mengajar kita menjadi lebih baik.

And please don’t underestimate your struggles & other people’s struggles. Semuanya adalah utk kebaikan empunya diri.

Adakah anda ada struggle yang susah org nak faham? Atau anda susah nak faham struggles orang? Don’t worry you’re not alone. Itu sebenarnya adalah satu cabaran kita hidup bermasyarakat ni.

Jom kita saling support.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang LoveGrass Exercise ni komen di bawah so that saya boleh consider lah kalau ramai yg berminat…

❤️❤️❤️
@kak.lyna
#iReachPreneur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat