Cara Mengawal Rasa Bahagia Yang Sebenar

Cara Mengawal Rasa Bahagia Yang Sebenar

Rahasia Bahagia.
.

Utk mencapai kebebasan fikiran & kebahagiaan, kita mesti pegang kuat2 pada asas nan satu ni : ADA BENDA YANG KITA BOLEH KAWAL, ADA YANG KITA TAK BOLEH KAWAL.

Apa benda yang kita boleh kawal?

Benda2 yang kita percaya, benda2 yang kita suka, benda yang kita benci, benda yang kita elak, benda yang kita nak… semua ni dalam kawalan kita. Benda2 ni bukan melekat pada kita, tp ia akan ikut dgn cara bagaimana kita kawal dia.

Apa benda yang kita tak boleh kawal?

Orang suka kita, orang benci kita, status kita di mata orang, apa yg lain nak buat, apa org lain fikir, reputasi… semua ni kita tak boleh kawal. Kita buat bagus macamana pun tp kalau org nak benci juga… then macam tu lah..

Kalau kita cuba nak kawal benda2 di luar kawalan kita, kita akan terganggu setiap masa. Kita sibuk nak ubah benda yang kita tak boleh nak tukar pun.

Oleh itu fokus kepada apa yang dalam kawalan kita. Di situ tak ada org boleh paksa kita buat apa2. Kita yang pegang remote, kita yang jaga suis.

So, bila ada sesuatu benda menggangu kita, tanya diri sendiri “Benda ni dalam kawalan aku ke tak?” Kalu bukan, ia tak ada kena mengena dgn kita. Leave it & fokus pd benda yang dalam kawalan kita.

Jgn buang masa dgn benda yang kita tak boleh buat apa2. Yang kita boleh bertindak ke atasnya, buat keputusan segera dgn dada yang lapang…

P/S : tapi bila ada makanan kegemaran ni, luar kawalan jadinya!

#terapikemuncup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat