DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Cara Mengesan Kanser Dalam Tubuh Manusia

Cara Mengesan Kanser Dalam Tubuh Manusia

Mengesan kanser adalah proses pelbagai peringkat. Sering kali, pesakit akan pergi ke doktor kerana beberapa gejala atau yang lain. Kadangkala kanser ditemui secara kebetulan atau dari pemeriksaan. Diagnosis kanser terakhir adalah berdasarkan pendapat patologis.

Kanser yang berbeza ditemui dengan cara yang berbeza. Mengesan kanser, atau diagnosis kanser, selalu memerlukan pemeriksaan terperinci.

Berikutan pemeriksaan klinikal oleh seorang doktor, pesakit mungkin menjalani kaedah pengimejan yang berbeza dan dirujuk untuk ujian makmal. Diagnosis kanser terakhir adalah berdasarkan pendapat patologis.

Pemeriksaan klinikal

Pengamal am menjalankan pemeriksaan klinikal pesakit. Doktor juga menganggap latar belakang keluarga pesakit dan mencatat faktor risiko yang paling biasa untuk kanser.

Pengimejan

Pengesanan kanser sering melibatkan pengimejan radiologi. Pengimejan juga digunakan untuk memeriksa penyebaran kanser dan kemajuan rawatan, dan untuk memantau kanser.

Pencitraan onkologi secara berterusan menjadi lebih bervariasi dan tepat. Teknik pencitraan yang berbeza bertujuan untuk mencari pilihan rawatan yang paling sesuai untuk setiap pesakit. Teknik pengimejan sering digunakan dalam kombinasi untuk mendapatkan maklumat yang mencukupi.

Kaedah pengimejan yang paling biasa digunakan untuk mengesan kanser dan memantau penyebarannya adalah Tomography Computed (CT), yang menyediakan pengimejan silang keratan oleh komputer. Imbasan CT dibuat menggunakan X-ray.

Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) adalah prosedur yang menggunakan medan magnet yang kuat. Ini tidak menjana radiasi pengion. Situasi di mana MRI digunakan termasuk memeriksa kanser atau sarkoma di bahagian kepala dan leher.

Tomography Emission Positron (PET) didasarkan pada kadar metabolisme sel kanser yang lebih cepat berbanding sel normal. Dengan pengimejan PET pesakit diberi pengesan radioaktif yang dikesan oleh scintigraphy. Imej PET juga boleh digabungkan dengan CT.

Peperiksaan bunyi yang hebat berguna untuk memeriksa serviks, pankreas, hati dan buah pinggang. Biopsi jarum juga boleh diambil dalam pemeriksaan ultra bunyi.

Ujian endoskopi biasanya dilakukan untuk pemeriksaan saluran gastrousus, tiub bronkial, serviks, sujud, pundi kencing atau kepala dan leher.

Dalam mamografi, imej X-ray digunakan untuk memeriksa tumor payudara. Mammografi juga digunakan dalam pemeriksaan kanser payudara.

Di dalam diagnostik isotop adalah pelacak radioaktif dimasukkan ke dalam badan pesakit. Penanda pergi ke organ untuk diperiksa dan pelbagai kaedah pencitraan boleh digunakan untuk menentukan sama ada kanser telah tersebar. Diagnostik isotop boleh digunakan untuk mengenal pasti kanser prevalens seperti payudara, prostat dan kanser kolorektal.

Ujian makmal dan penanda kanser

Ujian makmal dijalankan pada ketika ia disyaki bahawa pesakit mempunyai kanser. Biasanya, sampel darah diambil untuk memantau jumlah darah.

Dengan beberapa kanser, penanda kanser menentukan adalah berguna. Bilangan penanda tumor berbeza mengikut aktiviti kanser dalam aliran darah. Penanda tumor boleh digunakan dalam pengesanan kanser, pemantauan dan penilaian prognosis. Kejadian penanda boleh dibuat dengan ujian darah.

Penanda tumor disembur oleh tisu tumor ke dalam darah. Mengesan penanda tumor atau kepekatan mereka mungkin menunjukkan kemunculan kanser atau pengulangannya. Kepekaan dan ketepatan penanda berbeza-beza, dan peningkatan kepekatan mereka tidak selalu menunjukkan kehadiran kanser. Mereka mungkin tidak dijumpai di semua pesakit kanser.

Contoh penanda tumor termasuk antigen spesifik prostat (PSA) untuk kanser prostat dan antigen kanser (CA) 15.3 untuk kanser payudara.

Ujian genetik

Penyelidikan genetik banyak dibincangkan mengenai ubat-ubatan hari ini. Ujian genetik boleh berguna berkaitan dengan kes-kes kanser tertentu.

Walau bagaimanapun, ujian genetik tidak dapat mengesan kanser, tetapi boleh mengenalpasti sebahagian daripada kecacatan genetik yang menunjukkan kecenderungan untuk mengembangkan kanser, dengan itu mengesan kecenderungan genetik terhadap kanser. Tetapi setakat ini tiada ujian genetik komprehensif mudah bagi mereka yang berminat untuk menjalani ujian gen.

Genetik kanser

Rawatan kanser sentiasa menjadi lebih individual. Terdapat terapi yang disasarkan untuk pelbagai jenis kanser – yang melibatkan penyebaran dadah yang disasarkan, yang hanya mempengaruhi gen tertentu atau kesalahan gen. Inilah sebabnya mengapa ujian genetik dilakukan sebelum rawatan kanser.

Diagnosis akhir kanser adalah berdasarkan pemeriksaan tisu atau sel di bawah mikroskop oleh ahli patologi. Biopsi boleh diambil menggunakan jarum halus, jarum inti besar atau forceps biopsi, atau seluruh tumor boleh dikeluarkan melalui pembedahan.

Biopsi jarum teras yang besar, atau sampel tisu, hampir selalu mencukupi untuk mengesahkan diagnosis kanser. Prosedur ini melibatkan membuang sampel beberapa milimeter dari tumor di bawah anestesia tempatan. Sampel diperiksa untuk memeriksa sama ada tumor itu ganas atau tidak berbahaya, penggredan dan pengedarannya.

Sebagai tambahan atau bukan biopsi, sampel sitologi atau sel boleh diambil. Ini boleh dilakukan sama ada sebagai biopsi jarum halus atau ujian smear.

Ujian smear yang biasa adalah Pap smear, yang digunakan dalam ginekologi. Ujian smear juga termasuk sampel air kencing serta sampel yang diambil dari saluran gastrousus dan cecair serebrospinal.

Biopsi jarum halus diambil dengan jarum nipis atau jarum suntikan. Ketepatan sampel bergantung kepada perkara-perkara seperti jenis kanser. Biopsi jarum halus boleh diambil dari kelenjar tiroid, hati dan kelenjar getah bening. Kumbang tumor biasanya boleh disahkan dengan biopsi jarum halus.

Keputusan sampel sel diberi kelas penggredan lima kelas mengikut klasifikasi keputusan ujian Pap, di mana 1 adalah benigna dan 5 jelas malignan.

Leave a Reply

%d bloggers like this: