CHEESE – Pilih Resepi Yang Lebih Sihat Untuk Jantung

CHEESE – Pilih Resepi Yang Lebih Sihat Untuk Jantung

Agak susah sebenarnya untuk kita kawal dan had kan pelbagai jenis makanan yang sangat menarik untuk di makan. Tambah- tambah zaman sekarang ni macam-macam resepi yang best kita boleh buat sendiri kat umah. Kat fb ni pun berlambak group memasak ditambah dengan group wassap lagi. Memang makan sampai tak hengat kan. Dulu orang Malaysia kurang makan cheese, biasa nampak orang putih jer makan. Tapi la ni cekodok kat tepi jalan tu pun orang letak cheese. hebat nyer kan. Terlajak laris Cekodok Cheese nyer tu.

CHEESE DAN JANTUNG

Keju mungkin tidak baik untuk jantung. Tapi ada sesetengah kajian kata kalau makan sebagai sebahagian dari diet kita yang seimbang memang takda masalah. Jadi pilihlah yang lebih sihat contohnya yang rendah lemak atau tanpa lemak. Kena jadi bijaklah memilih demi kesihatan diri sendiri. Jangan ikutkan nafsu makan sangat. Nanti kalau ada masalah kolestrol tinggi ke, jantung ke kena makan VIVIX pulak kan.

Hati-hati dengan kandungan sodium dalam keju. Sesetengah cheese mengandungi 100 hingga 300mg sodium dalam 1 auns tapi sesetengahnya mengandungi lebih daripada itu sampai 500mg dalam 1 auns. Darah tinggi pulak. Cream cheese biasa, sangat tinggi kandungan lemaknya (10mg untuk 1 auns) tapi mengandungi sangat sedikit kalsium (cuma 22mg untuk 1 auns) dan hampir tiada langsung protein. Ni tak bagus kan. Pilih cream cheese yang rendah lemak atau tanpa lemak. Kalo sayang Jantung kena jaga pemakanan lah. Jantung takde spare kan??? Ohh yer lagi bagus boleh jugak amalkan vivix. Disebabkan semua orang suka makan cheese mungkin tak keterlaluan jika saya cadangkan setiap rumah perlu ada satu botol vivix. Promo vivix shaklee bulan ni tau…tu yg asyik berVivix jer.

KHASIAT KEJU YANG RAMAI TAK TAHU

Namun, katanya, mungkin ramai yang tidak mengetahui khasiat yang disediakan keju sebenarnya jauh lebih tinggi daripada susu. Kandungan protein misal, 100 gram keju rata-rata mengandung 22.8 gram protein, sedangkan susu segar hanya 3.2 per 100 gram. Begitu juga dengan kandungan kalsium, keju mengandungi 777 miligram (mg) tetapi susu segar hanya sekitar 143 mg setiap 100 gram berat bahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.