COACH vs MENTOR Dalam Network Marketing

COACH vs MENTOR Dalam Network Marketing

Values.

Baru2 ni masa sesi personal coaching dgn salah seorang leader iReach, beliau menanyakan soalan… Perlu ke kita menjadi seorang coach atau trainer utk menjadi leader dlm business?

The good news is, in fact, semuanya good news. Menurut Robert Kiyosaki, Network Marketing (NWM) bukan sekadar buat bisnes, bukan sekadar jual2, tp ia adalah sebuah universiti bisnes. Kalau kita boleh thrive dlm NWM, kita akan thrive dlm apa2 jua jenis bisnes yg ada di dunia ni.

Dalam NWM, anda bukan sekadar menjadi business coach. Seorang coach, tak semestinya hebat dlm buat apa yg coachee dia buat. Kenal Tiger Woods? Tahu coach dia siapa? Adakah coach dia lebih legend dr beliau?

NWM menggunakan konsep mentor, yakni yg berpengalaman akan bimbing yg belum ada pengalaman. Bila yg baru tu dah ada pengalaman, dia bimbing yg lain pula.

Kenapa biasa nampak ‘org atas’ plg menyerlah dalam NWM? Because they are mentors, not coach.

Konsep dia sama mcm dlm satu keluarga. Mak dan ayah ni sebenarnya adalah mentor kepada anak2 dlm mendalami aspek kehidupan. Mak ayah akan ajar apa mereka tahu, tunjuk apa mereka buat, dan anak2 akan duplicate.

We’re in different world, different mazhab dgn bisnes2 lain.

Anak buah sy ada ikuti kelas bisnes , dan sifu ajar supaya bg diskaun murah jatuh terduduk. Tp dlm NWM kami tak boleh nak compete on harga. Too shallow & red.

The best way to compete adalah dgn values. Bila kita bersaing dgn nilai, competitor kita pun mungkin akan jd sekutu yg sama2 push diri masing2

Just follow the system, & be like father/mother yg eager nak tgk anak2 membesar dgn jayanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat