cyst

CYST – Boleh Hilang Dalam Masa Sebulan. Apa yang Wanita ini Lakukan?

Ovarian cyst adalah cyst pada ovari yang dialami oleh semua wanita yang sihat dan subur. Cyst ini mengandungi telur (ovum) dan akan pecah bila bersaiz sekitar 20mm ataupun 2cm diameter untuk mengeluarkan ovum tersebut semasa proses ovulasi. Proses ini berlaku pada setiap bulan dan ini adalah normal. Tetapi jika ovarian cyst membesar melebihi 20mm atau 2cm diameter dan tidak pecah, maka ia akan memberikan masalah.

Cara Kecutkan Cyst 7cm Semasa Hamil

Awas jika anda ada cyst semasa hamil yang saiznya melebihi 5cm, sila baca cara kecutkan cyst. Jika saiznya melebihi 5cm, dikuatiri cyst itu akan pecah , berdarah atau berpintal. Ini akan menyebabkan komplikasi yang serius ketika hamil. Ovarian Cyst yang besar akan memberi tekanan fizikal kepada pundi kencing dan rahim. Boleh sebabkan keguguran dan kelahiran pramatang

sumber : Dr Zubaidi

JANGAN ABAIKAN VITAMIN/SUPPLEMENT KETIKA HAMIL

Pengambilan vitamin/supplemen oleh ibu hamil SANGAT PENTING untuk, perkembangan otak dan minda bayi yang sempurna, perkembangan bayi yang sihat, dan membantu menghadapi morning sickness yang teruk.Antara vitamin shaklee terbaik untuk para ibu ialah:

1. GLA

gla complex

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.

2. VIVIX

vivix

Gabungan resveratrol dan polyphenols yang sangat berkuasa untuk memastikan sel kekal bertenaga dan muda. Ia membantu memperbaiki dan memulihkan serta membantu menghasilkan sel tubuh yang baru sehingga ke peringkat DNA. Vivix terbukti mampu merencatkan pertumbuhan sel tidak normal dari cyst dan menghalang pertumbuhan semula sel tidak normal.

3. ESP (Protein)

esp shaklee

Bantu mengekalkan asid amino yang membentuk otot dan organ bayi, Memberikan tenaga berpanjangan kepada ibu hamil. Kulit ibu cantik,gebu,licin. Kulit bayi mulus,gebu dan bersih. Elak koyakan perenium yang besar ketika bersalin.

4. B-COMPLEX(Asid Folik)

b-complex

Melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang. Membantu atasi stress. Membantu ibu hamil yang ada mengalami sakit kepala.

5. VITALEA

vitalea

Multivitamin lengap untuk keperluan ibu hamil. Mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah. Bantu elakkan HB rendah ketika hamil. Mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah bayi kurang berat badan.

6. VITAMIN C

vitamin c shaklee

Tingkatkan sistem imun/antibodi ibu dan bayi. Mengurangkan risiko terkena demam atau selsema ketika hamil. Cantikkan dan cerahkan kulit ibu dan bayi. Bantu penyerapan iron dalam tubuh yang penting untuk pembentukan hemoglobin.

7. OSTEMATRIX

ostematrix

Membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat bagi ibu dan bayi. Mengelakkan kekejangan dan sakit belakang. Mengatasi masalah sembelit. Membantu ibu hamil tidur lena. Membantu ibu hamil yang ada mengalami sakit kepala.

8. OMEGA GUARD 

omega guard

Membantu perkembangan dan tumbesaran bayi. Mengawal berat badan ketika hamil. DHA dan EPA dari omega penting untuk perkembangan otak dan mata bayi.

TESTIMONIAL – Cyst Hilang Dalam Masa Sebulan ?

Hari ni saya share cerita saya sendiri pula. Actually tak tahu pun ada cyst. Pergi hospital buat medical check up sebab benda lain. Tapi dapat tahu ada benda lain. Terkejut lah juga. Tapi syukur sebab tahu tu awal juga. Bila dapat tahu memang terus tak berani nak tinggalkan GLA dan VIVIX. Memang jadi teman rapat lah.Saya ambil dalam sebulan juga konsisten. Sebelum tu memang ada rasa tak selesa di bahagian perut dan kerap sakit kesan sama macam mengandungkan Khaulah dulu.

Bila Doc scan rupa-rupanya ada Cyst. Doc refer pada pakar sakit Puan. Mula-mula cek selepas scan tu cyst tu masih lagi ada. Doc kata nanti after sebulan datang lagi. Kita tengok bagaimana dan tentukan sama ada nak operate atau macam mana. Huh! Bila dengar operate memang kecut perut. Serius takut! Tak mahuuuu! Memang ikhtiar dengan GLA dan VIVIX. Doa pada Yang Maha Pemberi tak putus.

Sebulan tempoh yang diberikan pun tiba. Dug dag dug dag. Bila Doc mula scan tu rasa cam nak tercabut jantung. Doc pusing kiri pusing kanan. Taraaaa! Alhamdulillah cyst tu hilang dan saya bebas dari cyst. Seronok dan happy sangat. Syukur pada DIA dan makin jatuh cinta lagi lah dengan VIVIX dan GLA ni. Nikmat sihat tu mahal tau kawan-kawan. Jom jaga amanah Allah ni sebaiknya.

cyst

Vitamin Penting Untuk Ibu

Dah tahu ada cyst tu cepat cepat dapatkan vitamin ini yang bukan sahaja membantu masalah cyst tetapi membantu kesihatan ibu dan bayi. Ibu sihat , bayi pun dapat membesar dengan baik. Anak yang sihat bermula kesihatannya dari rahim ibu. Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya , Ainul Mustafa  013-3612717 atau klik icon di bawan ini. Bertindak sekarang sebelum terlambat.

order set cyst shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya.

Ainul Mustafa
Pengguna set hamil shaklee sejak 2014
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.