DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Darah Tinggi Selepas Bersalin Ibu Berisiko Eklampsia

Darah Tinggi Selepas Bersalin Ibu Berisiko Eklampsia

Ibu mengandung selalu ambil berat bahaya darah tinggi selepas bersalin. Selepas bersalin mereka jarang untuk selalu periksa tekanan darah kerana beranggapan tekanan darah selepas bersalin pasti akan normal. Dulu darah tinggi kerana mengandung sahaja. Selepas bersalin , kita digalakkan untuk berpantang dan tempoh berpantang kita juga kena pastikan kita makan makanan berkhasiat, berzat untuk pastikan tekanan darah kita stabil.

BAHAYA DARAH TINGGI SELEPAS BERSALIN

Ini mungkin kesan sampingan suntikan epidural atau anestesia spina, dan anda mungkin mengalami sakit kepala yang teruk bila anda duduk atau berdiri. Dalam 72 jam pertama selepas bersalin, sakit kepala yang teruk juga mungkin tanda pra-eklampsia, bersama dengan penglihatan kabur dan/atau berasa loya.

Tekanan darah tinggi . Tekanan darah anda patut diambil dalam masa enam jam pertama selepas bersalin. Jika angka di bawah (diastolik) melebihi 90, ini mungkin tanda anda mengalami pra-eklampsia dan berisiko menghidap eklampsia sepenuhnya. Tekanan darah anda perlu diambil sekali lagi dalam masa empat jam jika anda tiada tanda-tanda lain.

Eklampsia boleh terjadi semasa hamil, semasa melahirkan atau malah selepas bersalin. Ia boleh juga berlaku sehingga empat minggu selepas bayi dilahirkan, terutamanya jika praeklampsia itu teruk. Eklampsia berlaku apabila membran otak (membran serebrum) menjadi terengsa. Ini boleh menyebabkan sawan atau konvulsi.

Ini meletakkan anda dan juga bayi anda dalam bahaya. Eklampsia ialah penyakit yang berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap praeklampsia, sangat jarang bagi komplikasi jenis ini menjadi sangat serius sehingga boleh membahayakan nyawa. Komplikasi-komplikasi lain termasuk:

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: