DARAH TINGGI – Atasi Masalah Darah Tinggi, Elak Penyakit Kronik

DARAH TINGGI – Atasi Masalah Darah Tinggi, Elak Penyakit Kronik

Salam sejahtera semua, oklah hari ni nak sambung lagi pasal darah tinggi pulak.

Bahaya darah tinggi ni, banyak cerita yang kita dengar pasal darah tinggi, macam silent killer, tetiba je, kena serangan.

Jadi nak mantapkan lagi bacaan tekanan darah, supaya tak tinggi, cuba ikut 10 tips yang dicopy paste dari blog orang putih, selamat membaca.

Darah tinggi boleh dirawat, jika kita tahu di mana puncanya, jadi saya akan senaraikan punca-punca darah tinggi, dan disusuli dengan rawatan yang berkesan, dan ini sedikit sebanyak membantu dapat mengurangkan darah tinggi .

Sebelum nak bincang tips, kena tahu juga beberapa punca dan faktor berlakunya masalah darah tinggi ini.

DARAH TINGGI ATAU HIPERTENSI

Hipertensi merupakan satu keadaan di mana bacaan tekanan darah melebihi 140/90 meningkat secara berterusan.

Seseorang itu diklasifikasikan sebagai penghidap hipertensi setelah ujian ulangan dilakukan beberapa kali.

Bagaimanapun, seseorang tidak dikategorikan sebagai penghidap hipertensi jika bacaan tekanan darah yang melebihi paras biasa hanya sekali.

Hipertensi berlaku apabila arteri-arteri atau dinding cabang pembuluh darah halus menjadi keras dan menyukarkan darah melaluinya.

Kesannya, tekanan darah meningkat dan menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih kuat.

Sekiranya bacaan tekanan darah kekal pada kadar 140/90 atau lebih, ini bermakna anda menghidap hipertensi.

Setiap hari jantung akan berdenyut lebih daripada 100,000 kali.

Darah akan dipam dari jantung ke seluruh pembuluh darah setiap kali jantung berdenyut.

Di antara degupan jantung, tekanan dalam dalam pembuluh akan menurun.

Bacaan tekanan darah direkodkan dalam dua nombor, contohnya 120/80.

Nombor yang pertama, 120, adalah tekanan darah pada dinding pembuluh darah apabila proses degupan jantung berlaku.

Ia juga dikenali sebagai sistolik.

Manakala, nombor kedua, 80, merupakan tekanan pada pembuluh darah ketika jantung berehat antara degupan jantung.

Ia dikenali sebagai diastolik.

rawat darah tinggi sakit kronik dengan vivix

HIPERTENSI TIDAK MEMILIH JANTINA

Secara purata, dianggarkan satu pertiga penduduk di seluruh dunia menghidap hipertensi.

Kajian di Amerika Syarikat (AS), mendapati kekerapan menghidap hipertensi lebih tinggi di kalangan penduduk negara itu, terutama mereka yang berketurunan Afrika dan Caribbean.

Menurut Dr. Zaki, sebagai langkah mencegah dan menangani hipertensi lebih berkesan, garis panduan rawatan hipertensi diperkenalkan khusus untuk pengamal perubatan.

Garis panduan praktik klinikal (CGPs) edisi ke-2 ini adalah hasil usaha panel Garis Panduan Rawatan Hipertensi Malaysia, Kementerian Kesihatan, Akademi Perubatan Malaysia dan Persatuan Hipertensi Malaysia.

Garis panduan ini diterbitkan untuk menyelaraskan amalan pengamal perubatan di seluruh negara apabila merawat pesakit hipertensi,’ katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Pada masa yang sama, orang ramai dinasihatkan mengambil peluang menjalani pemeriksaan tekanan darah setiap kali berjumpa doktor.

Menurut Dr. Zaki, oleh kerana hipertensi adalah pembunuh senyap, pesakit dinasihatkan supaya mematuhi jadual ubat-ubatan yang ditetapkan.

Kegagalan pesakit mematuhi jadual rawatan ubat-ubatan yang ditetapkan menyebabkan masalah ini sukar dikawal.

Malah, risiko menghidap penyakit kronik seperti serangan jantung, angin ahmar dan kegagalan buah pinggang berfungsi juga tinggi,” katanya.

Beliau tidak menafikan, ubat-ubatan antihipertensi yang perlu diambil seumur hidup ini mempunyai kesan sampingan tersendiri.

sumber: superbvitamin

12 FAKTOR MASALAH DARAH TINGGI

1. UMUR

Memang biasanya kebarangkalian untuk kita mendapat tekanan darah tinggi agak tinggi, disebabkan umur yang semakin meningkat. Ini terjadi disebabkan oleh arteri yang makin mengeras, kerana kolagen yang berkurang, dan juga sistem badan kita yang semakin lemah dimakan usia

Rawatan terbaik untuk mengatasi masalah umur ialah dengan mengambil supplement awet muda. Jadi ianya bagus sekurang-kurangnya untuk menjadikan badan kita lebih sihat dan kuat walaupun usia dah meningkat. Supplement seperti collagen dan resveratrol dapat membantu dari segi awet muda.

2. BANGSA

Masalah bangsa amat sukar untuk dirawati. Lagi lagi Africa Amerika lebih cenderung untuk mengalami masalah tekanan darah tinggi berbanding dengan caucasian. Jadi mereka lebih terdedah kepada penyakit kronik akibat tekanan darah tinggi

Sebaiknya mereka perlu amalkan gaya hidup yang sihat, permakanan yang baik , serta mengambil supplement yang bagus untuk DNA mereka iaitu resveratrol.

3. SOSIOEKONOMI

Masalah sosiaekonomi juga mempengaruhi tekanan darah tinggi. Oklah, bukan semua orang miskin akan mengalami masalah tekanan darah tinggi, kerana mereka mungkin sukakan kerja mereka walaupun mengalami masalah kewangan. Ada juga orang bandar yang sering mengalami masalah di tempat kerja dan boleh menyebabkan stress dan seterusnya tekanan darah tinggi

Masalah ini dapat diselesaikan dengan mengelakkan stress, dan bagusnya mengambil vitamin yang boleh mengurangkan stress seperti vitamin B-kompleks yang sangat bagus dan mempunyai faedah yang lain. Masalah kewangan pula dapat diselesaikan dengan menjaga dan mengawal kewangan dan belajar cara buat duit yang berkesan

4. SEJARAH KELUARGA

Memang di Malaysia, kebanyakkan penyakit darah tinggi ini seolah-olah dapat diwarisi oleh kaum keluarga. Memang kalau kita pergi ke klinik, mesti dia tanya ada tak family yang ada darah tinggi. Kebarangkalian seseorang anak mendapat darah tinggi memang berlaku jika dia mempunyai sejarah keluarga yang ada masalah yang sama

Seperti masalah bangsa di atas, tindakan terbaik untuk mengelak dari tekanan ialah dengan melakukan senaman , menjaga makan, dan juga selalu berjumpa doktor untuk mengesan masalah tekanan darah. Supplemen seperti resveratrol juga membantu untuk mencegah masalah darah tinggi.

5. JANTINA

Dalam beberapa penelitian, kaum lelaki lebih mudah untuk mendapat darah tinggi berbanding perempuan. Faktor ini juga dipengaruhi oleh sejarah keluarga, sosioekonomi dan juga bangsa seperti yang dinyatakan di atas

Seeloknya, pemilihan supplemen dan juga gaya hidup sihat perlulah diamalkan oleh kaum lelaki untuk lebih sihat dan bergaya. Supplemen terbaik untuk kaum lelaki adalah vitamin E, antioksidan yang bagus untuk jantung yang sihat.

6. BERAT BADAN

Biasa dan biasa, orang yang berat badan berlebihan memang ada masalah darah tinggi, disebabkan oleh menyebabkan penyakit lain pula. Kurus memang boleh ada darah tinggi, tapi kalau dah gemuk, memang lagi tinggi kemungkinan.

Jadi apa yang penting ialah mesti kurangkan berat badan. Bagus untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Rajin-rajin senaman dan paling kurang pun mesti berjalan kaki dan kekal aktif, sambil menjaga permakanan. Selain itu pengambilan set kurus shaklee bagus untuk kesihatan yang berpanjangan.

7. SENSITIF KEPADA GARAM

Biasanya ada juga diantara kita yang amat sensitif kepada garam. Pengambilan garam yang sedikit boleh menyebabkan darah tinggi. Biasanya memang lauk pauk dalam negara kita memang sedap dan garam pun banyak

Jadi pesakit darah tinggi akan kurangkan pengambilan garam. Makanan memang tak sedap, tapi garam berlebihan boleh menyebabkan darah tinggi , jika tidak dikawal boleh memudaratkan kesihatan.

8. PENGAMBILAN ALKOHOL

Biasanya orang yang suka minum, ada kemungkinan mengalami darah tinggi, jadi cara paling senang ialah kena kurangkan minum alkohol ini. Lagi bagus , jangan minum, tak bagus untuk kesihatan anda.

9. KURANG SENAMAN

Memang bila kurang senaman, badan akan jadi malas, jantung tidak mengepam darah keseluruh badan, bila kurang bersenam, boleh sebabkan kolesterol tinggi dalam badan, dan juga boleh menyebabkan badan menjadi tidak sihat, dan boleh menjadi obesiti.

Sebaiknya, jalani hidup yang lebih aktif, rajin bersukan, tak pun cubalah buat senaman yang mudah seperti menaiki tangga atau banyakkan berjalan kaki.

10. KOLESTEROL TINGGI

Bahaya kolestrol tinggi boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Saluran darah tersumbat menyebabkan tekanan darah tinggi, selain itu juga boleh menyebabkan penyakit lain seperti strok dan lemah jantung

Kurangkan kolesterol dalam badan dengan mengamalkan permakanan yang sihat. Supplemen terbaik mengawal kolesterol adalah dengan mengambil phytocol shaklee yang bagus untuk mengawal paras kolesterol dalam badan anda.

11. MEROKOK

Merokok juga dikatakan salah satu punca tekanan darah tinggi. Sebaiknya, kenalah berhenti merokok, memang bahaya untuk kesihatan anda. Jadi, kenalah usaha nak berhenti merokok. Vitamin terbaik untuk perokok adalah vitamin C, dan juga pengambilan resveratrol membantu perokok untuk berhenti

12. KESAN PENGAMBILAN UBAT

Kesan pengambilan ubat juga boleh mengundang risiko tekanan darah meningkat, ada juga yang mengambil pil perancang boleh menyebabkan kesan darah tinggi, selain dari ubat doktor yang lain. jadi nasihat doktor amat penting, selain dari mengamalkan permakan yang sihat.

10 TIPS KURANGKAN DARAH TINGGI TANPA UBAT

1. Kurangkan Berat dan Jaga Pinggang Anda

Tekanan darah sering bertambah dengan peningkatan berat badan.

Kehilangan hanya 10 paun (4.5 kilogram) boleh membantu mengurangkan tekanan darah anda.

Secara umum, berat badan yang lebih anda kehilangan, yang menurunkan tekanan darah anda.

Kehilangan berat badan juga membuat apa-apa ubat tekanan darah anda mengambil lebih berkesan.

Anda dan doktor anda boleh menentukan berat badan sasaran anda dan cara terbaik untuk mencapainya.

Selain menumpahkan pound, anda juga perlu menyimpan mata pada garis pinggang anda.

Membawa berat badan yang terlalu banyak di sekeliling pinggang anda boleh menempatkan anda pada risiko yang lebih besar daripada tekanan darah tinggi.

Secara umum:

 • Lelaki mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 40 inci (102 sentimeter, atau cm).
 • Wanita berisiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 35 inci (89 cm).
 • Lelaki Asia mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 36 inci (91 cm).
 • Wanita Asia mempunyai risiko jika ukuran pinggang mereka adalah lebih besar daripada 32 inci (81 cm).

2. Bersenam secara tetap

Aktiviti fizikal yang kerap – sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu – boleh menurunkan tekanan darah anda dengan 4-9 milimeter merkuri (mm Hg).

Dan ia tidak mengambil masa yang lama untuk melihat perbezaan.

Jika anda tidak aktif, meningkatkan tahap senaman anda boleh menurunkan tekanan darah anda dalam masa hanya beberapa minggu.

Jika anda mempunyai prehypertension – tekanan sistolik di antara 120 dan 139 atau tekanan diastolik antara 80 dan 89 – senaman boleh membantu anda mengelakkan membangunkan tekanan darah tinggi besar-besaran.

Jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi, aktiviti fizikal yang kerap boleh membawa tekanan darah anda turun ke tahap yang lebih selamat.

Berbincang dengan doktor anda mengenai membangunkan program senaman. Doktor anda boleh membantu menentukan sama ada anda memerlukan apa-apa sekatan senaman.

Walaupun aktiviti sederhana selama 10 minit pada satu masa, seperti berjalan dan latihan kekuatan cahaya, boleh membantu.

Tetapi mengelakkan menjadi “pahlawan hujung minggu.” Cuba untuk memerah semua latihan anda dalam pada hujung minggu untuk membuat yang tidak aktif hari minggu bukan strategi yang baik.

Mereka yang pecah secara tiba-tiba aktiviti sebenarnya boleh menjadi berisiko.

3. Makan makanan yang sihat

Makan diet yang kaya dengan bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran dan produk tenusu rendah lemak dan skimps pada lemak tepu dan kolesterol boleh menurunkan tekanan darah anda sehingga 14 mm Hg.

Pelan pemakanan yang dikenali sebagai Pendekatan Pemakanan untuk Hentikan Hipertensi (DASH) diet.

Ia tidak mudah untuk mengubah tabiat makan anda, tetapi dengan tips ini, anda boleh mengamalkan diet yang sihat:

 1. Simpan satu diari makanan. Menulis apa yang anda makan, walaupun hanya untuk seminggu, boleh memberi penerangan mengejutkan pada tabiat makan yang sebenar anda. Memantau apa yang anda makan, berapa banyak, bila dan mengapa.
 2. Pertimbangkan meningkatkan kalium. Kalium boleh mengurangkan kesan sodium pada tekanan darah. Sumber terbaik kalium adalah makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bukan makanan tambahan. Berbincang dengan doktor anda mengenai tahap kalium yang terbaik untuk anda.
 3. Jadilah pelanggan yang bijak. Buat satu senarai membeli-belah sebelum menuju ke pasar raya untuk mengelakkan mengambil makanan ringan. Baca label makanan apabila anda membeli-belah dan berpegang kepada pelan-sihat makan anda apabila anda makan di luar, terlalu.
 4. Terluka sedikit kelonggaran. Walaupun diet DASH adalah panduan pemakanan sepanjang hayat, ia tidak bermakna anda perlu memotong keluar semua makanan yang anda suka. Ia OK untuk merawat diri sekali-sekala untuk makanan yang anda tidak akan mendapati pada menu diet DASH, seperti bar gula-gula atau kentang lecek dengan kuah.

4. Mengurangkan natrium dalam diet anda

Walaupun pengurangan kecil dalam natrium dalam diet anda dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 2 hingga 8 mm Hg.

Cadangan-cadangan untuk mengurangkan natrium adalah:

Hadkan natrium kepada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang.

Satu tahap sodium yang lebih rendah – 1,500 mg sehari atau kurang – sesuai untuk orang-orang 51 tahun atau lebih tua, dan individu tanpa mengira usia yang yang Afrika-Amerika atau mempunyai tekanan darah tinggi, kencing manis atau penyakit buah pinggang kronik.

Untuk mengurangkan natrium dalam diet anda, pertimbangkan tips ini:

Menjejaki berapa banyak garam dalam diet anda. Simpan satu diari makanan untuk menganggarkan berapa banyak natrium adalah apa yang anda makan dan minum setiap hari.

Baca label makanan.

Jika boleh, memilih alternatif rendah natrium daripada makanan dan minuman yang biasanya anda membeli.

Makan makanan yang diproses lebih sedikit. Kerepek kentang, makan malam beku, daging dan daging makan tengah hari diproses adalah tinggi dalam natrium.

Jangan tambah garam. Hanya 1 tahap sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium.

Menggunakan herba atau rempah, dan bukannya garam, untuk menambah rasa lebih kepada makanan anda.

Kemudahan ke dalamnya.

Jika anda tidak merasa seperti anda secara drastik boleh mengurangkan natrium dalam diet anda secara tiba-tiba, mengurangkan secara beransur-ansur.

Lelangit anda akan menyesuaikan diri dari masa ke masa.

5. Hadkan jumlah alkohol yang anda minum

Alkohol boleh kedua-dua baik dan buruk untuk kesihatan anda.

Dalam jumlah yang kecil, ia berpotensi untuk menurunkan tekanan darah anda dengan 2 hingga 4 mm Hg.

Tetapi itu kesan perlindungan hilang jika anda minum terlalu banyak alkohol – biasanya lebih daripada satu minuman sehari bagi wanita dan lelaki yang lebih tua daripada umur 65 tahun, atau lebih daripada dua hari untuk lelaki umur 65 tahun dan ke bawah.

Juga, jika anda biasanya tidak minum alkohol, anda tidak perlu memulakan minuman sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah anda.

Ada bahaya yang lebih daripada manfaat untuk minum arak

Jika anda minum lebih daripada jumlah yang sederhana itu, alkohol sebenarnya boleh meningkatkan tekanan darah dengan beberapa mata.

Ia juga boleh mengurangkan keberkesanan ubat tekanan darah tinggi.

Mengesan corak minuman anda.

Bersama-sama dengan buku harian makanan anda, menyimpan diari alkohol untuk mengesan pola minum sebenar anda.

Satu minuman sama dengan 12 auns (355 mililiter, atau mL) bir, 5 auns wain (148 mL) atau 1.5 auns 80-bukti minuman keras (45 mL).

Jika anda minum lebih daripada jumlah yang disyorkan, mengurangkan.

Pertimbangkan tirus off.

Jika anda seorang peminum berat, tiba-tiba menghapuskan semua alkohol sebenarnya boleh mencetuskan tekanan darah tinggi yang teruk selama beberapa hari.

Oleh itu, apabila anda berhenti minum, melakukannya dengan pengawasan doktor atau berkurangan perlahan-lahan, dalam tempoh satu hingga dua minggu.

Tidak pesta minum-minum.

Pesta minum-minum – mempunyai empat atau lebih minuman berturut-turut – boleh menyebabkan peningkatan besar dan secara tiba-tiba dalam tekanan darah, sebagai tambahan kepada masalah kesihatan yang lain.

6. Elakkan produk tembakau dan asap rokok

Di atas semua bahaya lain merokok, nikotin dalam produk tembakau boleh meningkatkan tekanan darah anda sebanyak 10 mm Hg atau lebih sehingga satu jam selepas anda merokok.

Merokok sepanjang hari bermakna tekanan darah anda boleh kekal sentiasa tinggi.

Anda juga harus mengelak daripada asap rokok.

Terhidu asap daripada orang lain juga mendedahkan anda kepada risiko masalah kesihatan, termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

7. Kurangkan pengambilan kafein

Memainkan peranan kafein dalam tekanan darah masih diperdebatkan.

Minum minuman berkafein buat sementara waktu boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah anda, tetapi ia tidak jelas sama ada kesannya adalah sementara atau berkekalan.

Untuk melihat jika kafein meningkatkan tekanan darah anda, memeriksa tekanan anda dalam tempoh 30 minit minum secawan kopi atau minuman berkafein lain anda kerap minum.

Jika tekanan darah anda meningkat sebanyak lima hingga 10 mata, anda mungkin sensitif kepada tekanan darah yang meningkatkan kesan kafein.

8. Mengurangkan tekanan anda

Tekanan atau kecemasan sementara boleh meningkatkan tekanan darah.

Ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit.

Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, pertimbangkan bagaimana anda boleh menghilangkan atau mengurangkan tekanan.

Jika anda tidak boleh menghapuskan semua tekanan anda, anda sekurang-kurangnya dapat menampung dengan mereka dengan cara yang lebih sihat.

Ambil rehat untuk latihan dalam-pernafasan.

Dapatkan urutan atau mengambil yoga atau meditasi.

Jika bantu diri tidak berfungsi, mencari seorang profesional untuk kaunseling.

9. Memantau tekanan darah anda di rumah dan membuat temu janji doktor tetap ini

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda mungkin perlu untuk memantau tekanan darah anda di rumah.

Belajar untuk diri memantau tekanan darah anda dengan lengan atas monitor boleh membantu memberi motivasi kepada anda.

Berbincang dengan doktor anda mengenai pemantauan di rumah sebelum memulakan.

Lawatan yang kerap ke doktor anda juga mungkin menjadi sebahagian daripada rutin biasa anda. Lawatan akan membantu menjaga tab pada tekanan darah anda.

Mempunyai penjagaan doktor utama.

Orang yang tidak mempunyai penjagaan doktor utama merasa sukar untuk mengawal tekanan darah mereka.

Jika anda boleh, melawat kemudahan penjagaan kesihatan yang sama atau profesional untuk semua keperluan penjagaan kesihatan anda.

Lawati doktor anda secara berkala.

Jika tekanan darah anda tidak dikawal dengan baik, atau jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, anda mungkin perlu untuk melawat doktor anda setiap bulan untuk mengkaji rawatan anda dan membuat pelarasan.

Jika tekanan darah anda di bawah kawalan, anda mungkin perlu untuk melawat doktor anda hanya setiap enam hingga 12 bulan, bergantung kepada syarat-syarat lain yang anda mungkin mempunyai.

10. Dapatkan sokongan dari keluarga dan rakan-rakan

Keluarga yang menyokong dan rakan-rakan boleh membantu meningkatkan kesihatan anda.

Mereka akan menggalakkan anda untuk menjaga diri anda, memandu anda ke pejabat doktor atau memulakan program senaman dengan anda untuk mengekalkan tekanan darah yang rendah anda.

Berbincang dengan keluarga dan rakan-rakan mengenai bahaya tekanan darah tinggi anda.

Jika anda mendapati anda memerlukan sokongan luar keluarga dan rakan-rakan anda, pertimbangkan untuk menyertai kumpulan sokongan.

Ini boleh menghubungkan anda dengan orang-orang yang boleh memberi anda dorongan emosi atau moral dan yang boleh menawarkan tips praktikal untuk menangani keadaan anda.

BONUS : Cara Mudah Nak Turunkan Darah TINGGI . Keajaiban Resveratrol Dalam VIVIX

Resveratrol dalam vivix membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi (hypertension) melalui beberapa mekanisme.

Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah.

Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku.

Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon.

rawat darah tinggi

Macam Mana Vivix Bantu Pesakit Darah Tinggi dan Kolesterol Tinggi ?

Vivix ni supplemen yang merawat punca penyakit.

Dia tidak berfungsi seperti ubat darah tinggi yang bertujuan merendahkan tekanan darah.

Tekanan darah tinggi berkait rapat dengan kolesterol tinggi.

Ia menyumbat dinding arteri dengan lemak lemak tepu.

Jadi bentuk arteri menjadi tidak normal dan laluan darah tidak berlaku dengan baik.

Bayangkan kita berjalan di laluan yang sempit, perlu menyelit sana sini untuk meloloskan diri.

Kadang kadang perlu pressure diri supaya dapat lalu.

Dalam vivix ada Polyganum yang fungsinya khusus untuk pembersihan kolesterol.

InsyaAllah bila detoks dan kolesterol dpt disingkirkan, tekanan akan jadi normal dan terkawal.

Jadi memang tiada masalah utk peringkat permulaan makan keduanya bersama sama cuma ada cara pengambilannya.

Di samping kita jaga pemakanan sbb kolesterol dtg dari makanan.

Kisah Pengalaman Ayah Puan Hasniza

Ini bapak saya..Umurnya sudah menjangkau 63 tahun..badannya masih tegap dan fit.

walaupun sudah bersara rutin hariannya terlalu sibuk..dilantik menjadi imam surau dan juga muazzin menuntut bapak utk sentiasa sihat dan kuat utk pergi ke surau setiap waktu solat.

Di antara waktu solat pula pasti ada saja aktiviti beliau…yg menjadi kegemaran adlh memotong rumput di kawasan masjid…kudratnya kuat mengalahkan kudrat sang muda.

Namun Allah mahu menduga bapak disahkan menghidap penyakitDARAH TINGGI..

setiap hari bapak perlu makan ubat darah tinggi utk turunkn BP.

Kini bapak amat berhati2 dlm diet sehariannya…gulai kari daging yg menjadi mknan favourite bapak sejak dulu tak boleh lagi dimakan.

Seminggu yg lalu kakak menghadiahkan VIVIX pada bapak untuk bantu bapak lebih sihat dan moga-moga tak perlu bergantung pada ubat darah tinggi lagi.

Semalam bapak hubungi aku. Berita gembira yang mampu buat aku tersenyum di bibir dan melompat kegirangan dalam hati.

Bacaan tekanan darah bapak 120/80. normal dan bagus.

kebiasaannya jika makan ubat darah tggi saja pun xboleh dpt bacaan yg sebaik itu. paling kurang 130/90…

bapak kata ni dah jadi mcm darah orang muda ni! Pecah ketawa aku! Alhamdulillah…

Kini bapak masih meneruskan makan ubat hospital dan supplemenVIVIX…moga suatu hari ubat darah tinggi bapak boleh dilupakan.

pulih darah tinggi

Testimonial VIVIX Darah Tinggi

darah tinggi testimonial

detox darah tinggi

vivix shaklee

Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini ?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

cara nak kurangkan darah tinggi

ATAU

darah tinggi

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

10 thoughts on “DARAH TINGGI – Atasi Masalah Darah Tinggi, Elak Penyakit Kronik

  1. Saya mau mengucapkan terima ksih g tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada AKI JEYAPATI , saya sudah kerja sebagai TKI selama 5 tahun di singapore, dengan gaji lebih kurang 2.5jt/bln, tidak cukup untuk memenuhi kebutuhan sehari-hari, apalagi setiap bulan harus mengirim ortu di jawa, sudah lama saya mengetahui roomnya AKI ini, juga sudah lama mendengar nama besar aki, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib, jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng Saja.
   tetapi kemarin waktu pengeluaran 8924 , saya benar2 tidak percaya & hampir pingsan, angka yg diberi aki 8924 ternyata tembus, awalnya saya coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar di singapore, tidak ada ongkos pulang, terus beliau bantu kasih angka 8924 setelah saya bantu mahar 8 juta.mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar, tapidengan penuh pengharapan saya pasangin kali 100 lembar, sisa gaji bulan januari, ternyata meledak….!!!
   dapat BLT 750jt, sekali lagi terima kasih banyak AKI JEYAPATI, saya sudah kapok kerja jadi TKI, rencana minggu depan mau pulang aja ke sukabumi.buat aki,saya tidak akan lupa bantuan& budi baik aki.HUBUNGI AKI JEYAPTI DI NO INI 0852-4228-0055. KLIK TOGEL 2D 3D 4D 6D DISINI

 1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini HERI SANTOSO seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI SALEH di 0853-95881177 Untuk yg di luar indon telefon di +6285395881177, Atau KLIK DISINI 2D 3D 4D 5D 6D saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

 2. Nomor 6d dan seumpamanya adalah haram dalam islam..kamu tidak boleh bersyukur kepada allah kerana jelas haram perbuatan dan rezeki kamu itu..bertaubatlah wahai saudaraku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by