DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Eczema Alahan Ruam Panas

Eczema Alahan Ruam Panas

Info Penyakit Ekzema dan Cara Merawat Agar Kulit Kembali Sihat

Eczema disifatkan sebagai kecacatan fungsi penghadang kulit yang menyebabkan “allergens” atau alahan mudah meresap ke lapisan kulit dan seterusnya mengakibatkan kehilangan kelembapan kulit yang banyak. Ia berpunca dari banyak sebab seperti pemakanan, persekitaran ,cuaca dan banyak lagi

Eczema menyebabkan kegatalan yang amat dan keinginan untuk menggaru.Tahap kegatalan akan meningkat apabila kulit semaking kering. Jika digaru berulangan, lapisan kulit akan terkoyak dan mula meruam.

Eczema adalah sejenis penyakit autoimun yg menunjukkan simptom keradangan kulit seperti gatal-gatal, kulit kering, kulit bersisik, kemerahan, ruam, keluar cecair yg bersifat acrid (gatal, panas & menyakitkan).

Tak sanggup rasanya lihat baby sendiri gatal-gatal badan dan bintik ruam merah sebab ECZEMA, Bermula dengan 3 bintik ruam merah di celah peha anak kecil

Ibu bapa mana sanggup lihat baby menderita di sebabkan eczema. Paling sedih bila lihat baby kita garu sampai berdarah sebab tak tahan gatal. Kepedihan gatalnya hanya tuhan yang tahu terutama apabila terkena peluh.

Makin digaru, makin banyak pula yang merebak sehingga kadang kala menjadi kudis besar.

Jemput kawan join telegram @gayasihatcantik

Leave a Reply

%d bloggers like this: