ESP Shaklee Supplement Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga,Susu Meriah

ESP Shaklee Supplement Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga,Susu Meriah

Antara perkara yang merisaukan ibu dengan perjalanan menyusukan secara ekslusif dan mengikut demand adalah kekurangan susu sewaktu berpuasa.

ESP Shaklee Supplement Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga,Susu Meriah

Sedangkan ada kajian telah dilakukan menunjukkan berpuasa TIDAK menyebabkan susu menjadi kurang penghasilan melainkan si ibu mengalami dehidrasi teruk. Ini kerana konsep utama breastfeeding ini adalah demand and supply. Lagi banyak demand, lagi banyak supply yang dihasilkan.

Badan kita memahami demand untuk menyusu ini bila bayi kerap menyusu (8-12 kali sehari semalam). Inilah satu-satunya cara secara fisiologi (fitrah fungsi badan) yang paling penting untuk memastikan penghasilan susu yang berterusan.

Tubuh dan hormon wanita ini unik kerana secara automatik penyusuan tidak akan terganggu kerana tubuh akan melakukan penyesuaian apabila perlu terutama di bulan Ramadhan. 

Apabila kita sebagai ibu yang sedang menyusukan anak memenuhi demand dan supply yang dikehendaki, seharusnya tidak ada masalah yang akan berlaku. 


Bagaimana kita nak pastikan bekalan nutrisi kita mencukupi sepanjang Ramadhan dan tidak menganggu penghasilan susu kerana dehidrasi?

1. MESTI minum air secukupnya

Minum air yang cukup boleh elakkan gejala dehidrasi. Dengan minum air yang cukup, proses penghadaman, pencernaan dan penghasilan susu badan akan berfungsi dengan baik.

Sebaiknya, ibu yang tengah menyusu untuk minum setiap selang masa 1 jam selepas berbuka. Jangan lupa segelas air setiap kali mahu pam susu dan selesai pam susu.

2. Ambil makanan berkarbohidrat dan protein secukupnya. Elak makanan bersumberkan tin, tinggi garam sewaktu bersahur.

Pengambilan makanan tinggi protein seperti ikan atau telur semasa sahur dan berbuka boleh mengelakkan berlakunya keadaan kurang penghasilan susu ketika berpuasa.

Ibu juga digalakkan ambil makanan yang mempunyai karbohidrat kompleks seperti oat, bijirin, kekacang, pasta dan lain-lain lagi kerana ia membekalkan tenaga sepanjang hari.

Mengambil makanan tinggi garam atau masin pula boleh menyebabkan anda mudah merasa dahaga dan letih kerana ternyahidrasi.

3. Gantikan amalan berbuka dengan makanan manis, berminyak, kuih-kuih kepada makanan berkhasiat

Ambil buahan kaya vitamin C serta sayuran berserat yang boleh bantu dalam keperluan ibu menyusu.

4. Lewatkan waktu bersahur

Cara ini secara logiknya akan menyebabkan ibu tidak cepat merasa lapar.

5. Pam secara konsisten dan berjadual

Fisiologi penghasilan susu adalah apabila anak kerap menyusu. Ia berlaku kerana ransangan yang berlaku sewaktu anak menghisap dan memberi signal pada hormon prolaktin. Rumusnya senang, ada demand ada supply.

Ambil masa untuk mengepam untuk menghasilkan supply mencukupi. Ibu boleh teruskan waktu mengepam pada waktu siang seperti biasa dan menambah sesi mengepam di waktu malam jika perlu. Ada kajian menunjukkan hormon prolaktin dihasilkan lebih banyak pada waktu malam.

6. Kekal positif dan tetapkan mindset anda untuk memastikan susu anda tidak berkurang produksinya

Anda perlu positif bahawa susu anda mencukupi untuk anak anda. Dapatkan kerjasama suami sepanjang bulan Ramadhan untuk ini. Pastikan anda tidak terlalu letih dan stress agar tidak menganggu penghasilan susu.

ESP Shaklee Supplement Ibu Menyusu Berpuasa Supaya Bertenaga ,Susu Tetap Meriah

5 Kepentingan ESP Shaklee Untuk Penyusuan Susu Ibu

1. Sumber Protin Lengkap

Sumber protein seperti telur, tofu, ayam merupakan saranan makanan untuk ibu menyusu tetapi kita tak tahu sama ada kuantiti itu mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh kita.  Lagi pun semasa proses penyediaan makanan, tak pasti protin tak banyak dah tinggal sebab ia mudah hancur pada suhu yang tinggi semasa memasak makanan tu.

Sebab itu lah ESP shaklee ini dapat membantu untuk memenuhi keperluan protin seharian kita.

 

 

2. Tenaga yang segera dan lama semasa Menyusu

Menyusu bayi memang buat mudah lapar tapi ESP Shaklee mampu memberi tenaga segera untuk aktiviti penyusuan serta tenaga untuk menjalankan rutin sepanjang hari.

 

3. Kesihatan Kulit Bayi dan Ibu

Protin asas untuk membina tekstur kulit yang sihat supaya ia sentiasa gebu dan halus.  ESP Shaklee pula berasaskan kacang soya yang non-GMO maka ia tidak mendatangkan alergi.  Berbanding dengan minuman kacang soya di pasaran, kebanyakan adalah Genetically Modifies (GMO) kerana mereka komersial dan perlu tingkatkan pengeluaran kacang soya.

4.  Atasi Jeragat

Perasan tak, jeragat seringkali menjadi jadi sepanjang tempoh penyusuan?  Ini kerana ibu kekurangan nutrisi yang membantu kulit kekal sihat.

ESP Shaklee mempunyai nutrisi yang mampu mengelakkan serangan jeragat sepanjang penyusuan ibu.

5. Stabilkan Hormon

Isoflaven di dalam ESP Shaklee sangat baik untuk hormon wanita terutama mengelakkan rambut gugur dan ekzema.

 

Rujukan:

http://www.livestrong.com/article/474868-soy-protein-breast-feeding/
https://www.milkful.com/blogs/the-milkful-blog/breastfeeding-diet-101-what-your-body-needs-to-produce-breastmilk

 

ESP Shaklee Supplement Ibu Menyusu Berpuasa Bertenaga,Susu Meriah

 

 

JOM ORDER ESP SHAKLEE

Untuk mendapatkan kelebihan esp terus ke rumah anda, boleh hubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

esp shaklee

ATAU

daftar ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.