Fibroid Hilang Semasa Hamil Selepas Ambil Fish Oil ini

Fibroid Hilang Semasa Hamil Selepas Ambil Fish Oil ini

Fibroid merupakan ketumbuhan biasa atau ketumbuhan benigna yang mengandungi tisu-tisu otot dan berlaku di dalam rahim. Otot yang membentuk rahim adalah daripada jenis yang dinamai otot licin. Fibroid berasal daripada ketumbuhan yang terjadi pada otot tersebut. Oleh itu, nama lain bagi fibroid ialah leiomioma. Pun begitu, fibroid boleh tumbuh pada organ-organ lain yang mengandungi sel otot licin.

TANDA-TANDA FIBROID

Dalam sesetengah kes, seorang wanita tidak mengalami sebarang simptom yang luarbiasa.

Namun, sesetengah wanita akan mengalami simptom seperti berikut:

  • Sakit bahagian abdomen
  • Rasa kerap ingin membuang air kecil
  • Pendarahan vagina
  • Tekanan pada bahagian pelvik
  • Sembelit

BAHAYAKAH FIBROID SEMASA HAMIL?

Ia bergantung kepada saiz dan sama ada ia mengganggu kehamilan. Oleh sebab itu, wanita hamil yang menghidap fibroid memerlukan pengawasan berkala untuk memastikan pembesaran janin berlaku dengan baik.

Mengikut kajian melalui sebuah akhbar tempatan, imbasan ultrasound menunjukkan lebih kurang 70% wanita hamil tidak mengalami pembesaran fibroid ketika hamil. 30% wanita pula menghadapi pembesaran fibroid dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan.

KOMPLIKASI YANG BOLEH BERLAKU SEMASA HAMIL

Sekiranya fibroid terletak bersebelahan dengan plasenta, ia mungkin boleh menjejaskan pengaliran darah kepada fetus, seperti yang dijelaskan oleh pakar. Selain itu, fibroid yang berkembang dari segi saiz meningkatkan risiko kelahiran bayi pramatang. Kehamilan itu juga berisiko untuk mengalami keguguran.

Sungguhpun kebanyakan kes fibroid tidak mengganggu kelahiran, namun ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. Antaranya, ia boleh mengganggu laluan kelahiran serta posisi bayi dalam kandungan. Sekiranya fibroid menutup laluan kelahiran, atau bayi berada pada kedudukan songsang / melintang, maka pembedahan C-section perlu dilakukan.

Fibroid ketika hamil boleh menjadi punca rahim bermasalah untuk mengecut. Ia adalah salah satu penyebab utama tumpahan darah selepas bersalin. Untuk mengelakkan ianya berlaku, suntikan ubat akan dipreskripsikan untuk memastikan rahim tersebut dapat mengecut.

sumber : Zuriat, Utusan

Fibroid Hilang Semasa Hamil Selepas Ambil Fish Oil ini

Kenapa Minyak Ikan?

Minyak ikan mengandungi asid lemak omega-3 yang membantu menurunkan paras lemak dan membuang estrogen yang berlebihan dalam badan. Pilih minyak ikan terbaik.

omega gurad

Kelebihan Omega Guard Shaklee Berbanding Minyak Ikan Biasa

Fibroid Hilang Semasa Hamil Selepas Ambil Fish Oil ini. Jom order sekarang !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by