DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Glaukoma Ramai Tak Sedar Lebih Teruk Dari Katarak ?

Glaukoma Ramai Tak Sedar Lebih Teruk Dari Katarak ?

Menurut WHO, glaukoma menyebabkan lebih banyak masalah kesihatan daripada katarak, kerana kebutaan yang disebabkan oleh glaukoma adalah kekal.

Glaukoma adalah penyakit penglihatan, dan biasanya penghidap tidak tahu bahawa mereka mempunyai penyakit sehingga glaukoma merosakkan sekurang-kurangnya 40 peratus dari visi mereka.

Alan Robin, pakar mata yang pakar dalam merawat glaukoma, berkata, “Glaukoma adalah punca utama buta di Amerika. Antara kaum Hispanik dan orang kulit hitam, ini adalah penyebab terbesar kebutaan.

Di China dan India, glaukoma juga merupakan penyebab utama kebutaan.

“Glaukoma yang kami dapati di sub-Sahara Afrika jauh lebih agresif, lebih cenderung menyebabkan kebutaan daripada jenis glaukoma yang dialami Amerika atau kulit hitam di Amerika,” kata Robin lagi.

Doktor Eric Fleischer melihat perbezaan dalam glaukoma dalam perlumbaan ini di Medstar Washington Hospital.

“Orang keturunan Afrika lebih cenderung untuk mendapatkan glaukoma,” katanya.

Umur juga merupakan faktor risiko untuk glaukoma, walaupun semua kumpulan umur dapat mengalaminya. Seperti yang dijelaskan oleh Doktor Robin, glaukoma adalah sekumpulan penyakit yang biasanya menyebabkan tekanan pada mata.

“Mata seperti jam. Cecair dicipta di belakang bahagian jam yang memaparkan nombor. Aliran ini mengalir ke dalam benih mata dan ke bahagian jam di antara permukaan yang memaparkan nombor dan kristal kaca. “Terdapat kawasan sekitar pinggir jam yang mengalirkan cecair,” jelasnya.

Apabila saluran disekat, cecair tidak boleh mengalir keluar mata secepat kadar pengeluaran cecair. Peningkatan tekanan pada kerosakan mata dan akhirnya membunuh saraf mata. Hasilnya adalah buta.

Proses ini biasanya tidak menyakitkan dan tidak merasa, jadi orang tidak memberi perhatian.

Doktor Flescher berkata, “Biasanya mereka menyedari jika mereka memukul bingkai pintu, kerana mereka kehilangan visi luar, atau mereka mula mengalami kemalangan kereta kerana mereka tidak melihat kereta di satu pihak”.

Nasib baik, glaukoma dapat didiagnosis dengan mudah. Ujian paling mudah mengukur penglihatan periferal, yang akan hilang terlebih dahulu dalam glaukoma.

Berita baiknya ialah jika diketahui sebelum ini, glaukoma dapat dirawat.

Glaukoma tidak dapat diubati, tetapi para penyelidik melihat bahawa dengan lebih banyak penyelidikan, semakin besar harapan bahawa glaukoma dapat dirawat atau dicegah.

Leave a Reply

%d bloggers like this: